REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtus metus iš eilės čempionų taurės neišleidžiančio futbolo klubo „Ekranas“ vadovams galvas turėtų skaudėti ne tik dėl likusių trejų rungtynių, komandą skiriančių nuo penktojo čempionų triumfo, bet ir pinigų neatgaunančių žaidėjų senkančios kantrybės. Dėl skolos su „Ekranu“ susitikti teisme rengiasi praėjusių metų liepą klubą palikęs gynėjas serbas Dušanas Matovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžiui futbolo miesto įvaizdį sukūrusį klubą į kampą spaudžia ir Savivaldybės įstaigos, reikalaujančios susimokėti už dar 2009-aisiais suteiktas paslaugas.

REKLAMA

Dėl „Snoro“ griūties ir sumažėjusios rėmėjų injekcijos į finansinę duobę įkritusio „Ekrano“ prezidentas skolos D.Matovičiui nepripažįsta, o su Savivaldybe tvirtina atsiskaitysiantis tuomet, kai šioji įvykdys savo pačios pamirštus įsipareigojimus čempionams.

Teisis ir delspinigius

D.Matovičiaus advokatės Jolantos Špakauskaitės teigimu, buvęs žaidėjas iš „Ekrano“ sieks prisiteisti už 2010-ųjų ir 2011-ųjų sezonus neišmokėtas premijas, iš viso 10 tūkst. eurų (per 34 tūkst. Lt), bei per 500 eurų delspinigių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ieškinys teismui bus pateiktas artimiausiu metu“, – teigė advokatė.

Pasak J.Špakauskaitės, futbolininkui advokato paslaugų prireikė po to, kai jam ilgą laiką nepavyko gražiuoju išsireikalauti skolos.

D.Matovičius bandė pats tiesiogiai bendrauti su klubo vadovybe ir elektroniniu paštu, ir žodžiu, tačiau sulaukė neigiamo atsako.

Advokatės teigimu, premijos turėjo būti išmokėtos pasibaigus sezonui iki kovo mėnesio, tačiau „Ekrano“ prezidentas ne tik nevykdo įsipareigojimų, bet juos neigia. Klubo vadovas motyvuoja, kad gynėjas per sezoną nesužaidė daugiau nei 50 proc. rungtynių, todėl premijos jam nepriklauso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra „Ekrano“ gynybinė pozicija. Pagal mūsų skaičiavimus ir paties klubo tinklalapyje skelbiamą statistiką D.Matovičius yra sužaidęs daugiau nei 50 proc. varžybų“, – mano J.Špakauskaitė.

Sutartyje buvo numatyta, kad tarp žaidėjų ir klubo kilusius ginčus sprendžia Lietuvos futbolo federacija, tačiau advokatė pripažįsta, kad su pastarąja bendrauti sunku.

„Su federacija sudėtingas reikalas. Mes į ją kreipėmės prašydami oficialios informacijos apie žaistų rungtynių skaičių. Negaliu tiesiogiai įvardinti, kad federacija gina „Ekraną“, bet labai ilgai tos informacijos negavome. Nusiuntusi užklausimą laukiau mėnesį, išsiunčiau antrą, dar pasiskambinau ir šiaip taip gavau informaciją, tačiau vis tiek neišsamią“, – stebisi advokatė.

REKLAMA

Nesibylinėja iš patriotizmo

„Ekraną“ persekioja ir senos skolos Panevėžio savivaldybės įstaigoms. Kūno kultūros ir sporto centras trečius metus iš klubo neatgauna 28 tūkst. Lt. Futbolo akademija – 20 tūkst. Lt.

Skolos susidarė už sporto bazių nuomą. Tik praėjusiais metais miesto Savivaldybė leido jai pavaldžių įstaigų stadionais naudotis be atlygio. Iki tol „Ekranui“ skaičiuotas mokestis netgi už stadionų nuomą varžyboms ir treniruotėms.

„28 tūkst. Lt skola atrodo nedidelė, bet Kūno kultūros centrui tai yra daug. Ir dabar stadioną prižiūrime – trąšas perkame, laistome, varžybų metu elektrą deginam. Už visai tai „Ekranas“ nebemoka, o klubą nuo mokesčio atleidusi Savivaldybė mums išlaidų nepadengia“, – pripažino Bronislavas Pliavga.

REKLAMA

Anot jo, „Ekrano“ klubui centras yra išsiuntęs grasinamus raštus, perspėjančius, kad neatsiskaičius bus kreiptasi į teismą. Tiesa, direktorius pripažįsta sunkiai įsivaizduojantis, kad Savivaldybės įstaiga galėtų pradėti bylinėtis su Panevėžį išgarsinusia komanda.

„Miesto komanda kovoja dėl čempionų titulo – kaip galima ją atiduoti į teismą? Taigi areštavus sąskaitas iš karto sustotų klubo veikla! Mes to nedarome, bet politikai mums nurodo reikalauti grąžinti skolą“, – „Sekundei“ teigė B.Pliavga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Futbolo akademijos direktorius Darius Butkus irgi ne kartą „Ekraną“ ragino atsiskaityti. Anot jo, klubas neneigia skolos, tačiau jos ir nemoka. „Yra minčių išsireikalauti pinigus per teismą, bet viename mieste gyvename, toks žingsnis duotų labai didelį negatyvą“, – pripažįsta D.Butkus.

Laukia pinigų iš miesto

Savivaldybės svarstymus su savo miesto čempionais susirungti teisme „Ekrano“ prezidentas tvirtina vertinantis tik teigiamai. Tokia perspektyva jo ne tik negąsdina, bet atrodo netgi gana patraukli.

Aušrys Labinas teigia tuomet turėtų galimybę pats pareikalauti Savivaldybės grąžinti klubui, ką pati skolinga. Prezidentas tvirtina, jog iš miesto biudžeto „Ekranui“ dar nesumokėta 150 tūkst. Lt. Anot jo, pernai pagal su Savivaldybe pasirašytą sutartį klubui iš miesto iždo turėjo būti išmokėta 230 tūkst. Lt, tačiau „Ekranas“ gavo mažiau nei pusę sumos.

REKLAMA

D.Matovičiaus žingsnio bylinėtis dėl neišmokėtų premijų A.Labinas nenori komentuoti. Prezidentas teigia nesutinkantis su buvusio žaidėjo reikalavimais, tačiau plačiau apie tai kalbėsiantis, kai ieškinys pasieks teismą.

Skola žaidėjams – keli šimtai tūkstančių

Kad ketvirtus metus iš eilės nenugalimi futbolo čempionai atsidūrė finansinėje duobėje, pradėta šnekėti vasarą, kai tarsi skęstantį laivą „Ekraną“ sezono viduryje paliko trys stipriausi žaidėjai.

30-metis saugas Mantas Savėnas apsivilko Kazachstano „Sunkar“ klubo marškinėlius, du kartus geriausiu šalies futbolininku išrinktas puolėjas 33-ejų Andrius Velička pasirašė sutartį su Azerbaidžano Baku „Azal“ klubu, o saugas 31-erių Ramūnas Radavičius dabar gina didžiausio „Ekrano“ konkurento Vilniaus „Žalgirio“ garbę.

REKLAMA

Futbolininkai „Sekundei“ yra teigę, jog klubui pretenzijų neturintys. Tačiau pustrečių metų „Ekrane“ žaidęs R.Radavičius yra pripažinęs, kad kontraktą su klubu nutraukė neturėdamas kito pasiūlymo. Žaidėjas neslėpė pasitraukęs dėl „Ekrane“ susiklosčiusios situacijos.

Dar nuo vasaros sklando kalbos, kad ir kiti „Ekrano“ žaidėjai svarsto apie pasitraukimą ir galimybę pinigus atgauti per teismus. A.Labinas tvirtina, jog tokie gandai jo nepasiekia. „Logiška, kad paliktų klubą, jei nebūtų atsiskaityta. Bet einamųjų įsiskolinimų nėra“, – teigia prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pripažįsta, kad „Ekranas“ futbolininkams nesumokėjęs kelių šimtų tūkstančių litų dar už praėjusius metus. „Tai nėra kritiniai įsiskolinimai, bet ir nėra maži“, – mano prezidentas. Anot jo, žaidėjai turi raštu parašytą garantiją, kad jiems priklausantys pinigai bus išmokėti kitų metų pradžioje.

Išgelbėtų dar viena taurė

A.Labino teigimu, klubui finansinį smūgį sudavė banko „Snoras“ griūtis. Iš jo sąskaitoje laikytų pinigų klubui pavyko atgauti tik draustiną sumą – 100 tūkst. eurų. Kiek neteko pinigų, prezidentas neįvardija.

REKLAMA

Anot A.Labino, finansinę padėtį apsunkino ir gerokai sumažėjusi rėmėjų parama.

Tačiau metų pabaiga klubui gali būti turtinga, jei lapkričio 11-ąją pasibaigsiantį sezoną vainikuos dar vienas, jau penktasis, „Ekrano“ triumfas. Už čempiono titulą jam atitektų 200 tūkst. eurų UEFA išmoka. Šiuo metu panevėžiečiai A lygoje pirmauja vieno taško persvara prieš Vilniaus „Žalgirį“.

Metų pabaigoje „Ekraną“ pasieks ir UEFA premija už dalyvavimą šio sezono Europos taurių turnyruose – 380 tūkst. eurų.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ, Sekunde.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų