REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdamos, kad būsimieji Seimo nariai vykdytų spalio 14 dieną vykusiame referendume pareikštą tautos valią dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos, Lietuvos žaliųjų organizacijos antrajame rinkimų ture ragina balsuoti už tuos kandidatus, kurie pasižadės vykdyti tautos valią.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo vienas referendumo iniciatorių – Seimo Krikščionių partijos frakcijos vadovas Vidmantas Žiemelis, save iškėlęs Linas Balsys,  Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Tomas Tomilinas ir Žali.lt atstovas Svajūnas Plungė, buvo pristatyta iniciatyva – kviesti antrajame ture dalyvaujančius kandidatus į Seimą pasirašyti pasižadėjimą, kad jie gerbs tautos valią, išreikštą referendume.

REKLAMA

„Mums visiems labai svarbu, kad tautos sprendimas nestatyti VAE  nebūtų ignoruojamas. Tautos valia turi būti privalomai vykdoma“, – pabrėžė   V.Žiemelis.

L.Balsys žurnalistams sakė, kad jį „šokiruoja ir mobilizuoja ,valdžios požiūris, esą tai kažkoks netikras, neprivalomas referendumas, galų gale bando įteigti, kad žmonės suklydo, ir tai daro net „Hitachi“ atstovai“.

Jis atkreipė dėmesį, kad iš pradžių „Hitachi“ apgailestavo, o vėliau pakeitė poziciją. „Tai ką, čia „Hitachi“ ruošiasi per jėgą pastatyti mums elektrinę?“ – klausė jis, kviesdamas balsuoti už tuos, kurie pasiruošę įgyvendinti tautos valią.

REKLAMA
REKLAMA

L.Balsys taip pat sveikino Žali.lt iniciatyvą, raginančią kandidatus pasižadėti, kad vykdys tautos valią, ir kvietė pasisakyti konstitucinės teisės specialistus bei „apginti Konstituciją ir aiškiai pasakyti, kad tautos sprendimas yra aukščiau priimtų įstatymų ir reikia pakoreguoti įstatymus, kad būtų galima nutraukti „Hitachi“ projektą ir nestatyti atminės elektrinės“.

Žali.lt atstovas S. Plungė spaudos konferencijoje aiškino, kad jų iniciatyva – tai viešas pažadas Lietuvos žmonėms. Jis pasakojo, kad visiems 2-o turo kandidatams išsiųstas pasižadėjimo tekstas, kurio esmė– remti atsinaujinančią energetiką ir vykdyti tautos referendume išreikštą valią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas pasirašė tik trys – L. Balsys, Bronius Bradauskas ir Rima Baškienė“, – informavo žurnalistus S. Plungė, patikslinęs, kad jo atstovaujama asociacija rems tik tuos kandidatus, kurie įsipareigos vykdyt tautos valią.

„Abu mūsų kandidatai, dalyvaujantys antrame ture, pasirašė ir besąlygiškai vykdys šį įsipareigojimą, juos įpareigojo pati partija“,– pabrėžė T. Tomilinas. Jis teigė, kad kai kurie kitų partijų kandidatai kreipėsi į juos prašydami paremti per sekmadienį vyksiantį antrąjį rinkimų į Seimą turą.

REKLAMA

„Ir vienas iš rėmimo pagrindų yra sąlyga, kad vykdys tautos valią“, – sakė žurnalistams Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas T. Tomilinas.

Spaudos konferencijoje  L. Balsys pridūrė, kad Žali.lt iniciatyva ir viešumas yra „vienintelis mūsų ginklas norint tas idėjas įgyvendinti“. „Referendumo sprendimas yra privalomas, ir reikia, kad būsimi Seimo nariai būtų pasiryžę jį įgyvendinti“, – pridūrė save iškėlęs kandidatas.

V. Žiemelis taip pat pabrėžė, kad siekiant, jog „nebūtų kvestionuojama tautos valia“, bus pasitelkti ir pirmieji nepriklausomos Lietuvos politikai-sąjūdiečiai.

„Mes kreipsimės ir į Nepriklausomybės akto signatarus, kad referendumo sprendimai būtų įgyvendinti“, – sakė V. Žiemelis. Ir pridūrė:  „Net keista girdėti, kai aukščiausi šalies vadovai sako, kad tik trečdalis tautos pasisakė, pamiršdami, kad ir jie patys taip buvo išrinkti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų