REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš beveik dvejus metus prasidėjęs Tauragėje, Vytenio gatvėje, stovinčio daugiabučio modernizavimas įžiebė ne vieną konfliktą. Pirmajame šio namo aukšte gyvenanti Irena Asočiovienė nuo pat pradžios protestavo prieš bet kokius pokyčius, kaltino namo pirmininkę suokalbiu ir net trejetą metų nemokėjo daugiabučio administravimo mokesčio. Žibalo į ugnį ne kartą šliūkštelėjo ir prieš tariamą sistemą kovojančios pensininkės sūnus Rolandas, neseniai atsidūręs teisme už kaimynų ir darbininkų plūdimą bei viešosios tvarkos pažeidimą. Konfliktas netruko įsisiūbuoti ir tapti asmeniškas.

REKLAMA
REKLAMA

Prasiskolino namo administratoriui

Vytenio gatvės 16 numeriu pažymėtą daugiabutį administruojančios UAB „Modernus miestas“ direktorius Gediminas Kurlinkus sakosi vargstąs su šia šeima nuo 2009 metų, kai jo vadovaujama įmonė perėmė šį pastatą iš Tauragės butų ūkio. Vadindama bendrovę mafija ir plėšikais, I.Asočiovienė nemokėjo įmonei 80 Lt per mėnesį mokesčio už komunalines paslaugas. Šį pavasarį skola jau siekė 2 834 Lt. Pasak G.Kurlinkaus, I.Asočiovienė protestuodavo ir prieš ankstesnį administratorių – Tauragės butų ūkį. Tik pastarajam padavus skolininkę į teismą pinigai greitai papildydavo sąskaitą. Trūkus kantrybei ir atsiradus naujoms aplinkybėms – prisidėjusiai skolai už renovacijai ruoštus dokumentus, „Modernus miestas“ kreipėsi į teismą. I.Asočiovienė skolą grąžino. Liko nesumokėti tik delspinigiai. Nuo šių metų gegužės administravimo mokestį, anot G.Kurlinkaus, moteris jau moka.

REKLAMA

Susisiekti su pačia I.Asočioviene nepavyko: keletą kartų apsilankius jos namuose durų arba niekas neatverdavo, arba pasitikdavo jos sūnus Rolandas. Pastarasis teigė, kad jo gimdytojos geriau į visa tai nevelti – mama nenori duoti interviu ir jis gali kalbėti už abu.

– G.Kurlinkus nieko neišaiškina – nesuprantame, už ką mokame. Įkainiai turėtų būti asmeniškai kiekvieno buto savininkui įteikti, viskas aiškiai papunkčiui išdėstyta, – nuomonę išsakė Rolandas.

REKLAMA
REKLAMA

Nemoka už būsto renovaciją

Pernai sausį prasidėjo Vytenio 16 daugiabučio atnaujinimo darbai. Vienuolika iš dvylikos butų savininkų pritarė idėjai gyventi šilčiau. Vienintelė I.Asočiovienė buvo ir tebėra nusiteikusi priešiškai. Kaip teigia jos sūnus Rolandas, už sumą, numatytą mokėti už renovaciją, galima ir visą naują modernų namą pastatyti. Jis kaltina rangovus, namo administratorių ir pirmininkę suokalbiu, pinigų plovimu, dokumentų klastojimu ar slėpimu bei kaimynų reketu. Atsakydamas į kiekvieną klausimą, jis pažerdavo vis naujų kaltinimų, pagrįsdamas juos individualių namų atnaujinimo pavyzdžiais – esą kitur viskas kainuoja pigiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G.Kurlinkaus, praėjus pusmečiui nuo renovacijos pradžios suskaičiuota, kiek gyventojams reikės mokėti už modernizavimo dokumentus – investicinį planą ir techninį projektą. I.Asočiovienė liko skolinga ir už tai 2892,96 Lt. Su kiekvienu daugiabučio atnaujinimo proceso etapu skolos vis augo. Praėjusią žiemą pakeistas konflikto epicentru tapęs šilumos mazgas, kiek vėliau apšiltintos sienos, o rugpjūtį įdėti nauji langai. Beje, pastarųjų I.Asočiovienė nesutiko keisti, tad ir mokėti už juos jai nereikia. Tačiau darbininkams buvo sunku apšiltinti šalia esančias sienas. Kaimynai ėmė baimintis, kad tokia „nepilna“ renovacija pakenks ir jiems – pro nekeistus langus bei balkoną eis šaltis ir šalia gyvenantiems, be to, nebus pasiektas reikalingas šilumos energijos sutaupymo procentas norint gauti iš valstybės kompensaciją.

REKLAMA

– Su Tauragės šilumos tinklų atstovais netgi svarstėme I.Asočiovienei padidinti mokestį už šildymą. Kad nenukentėtų visi kiti renovacijai pritarę butų savininkai, – teigė G.Kurlinkus. – Ši moteris, mano žiniomis, netgi yra socialiai remtina, tad visos renovacijos išlaidos jai turėtų būti kompensuojamos. Nesuprantu, kodėl reikia nenorėti atnaujinti savo būsto nemokamai? Šaunu, kad bankas į šį nesklandumą žiūri pro pirštus, ir modernizavimo darbai nestringa.

Konfliktas su pirmininke pasiekė teismą

Pakalbinta modernizuojamo daugiabučio bendrijos „Vitenis“ pirmininkė Elvyra Drungilaitė, apie savo kaimynę turėjo daug ką papasakoti. Pavadinusi ją „šaukštu deguto medaus statinėje“, moteris ėmė pasakoti nesibaigiančias konfliktines situacijas. Pirmoji kilo rūsyje šių metų sausį keičiant šilumos mazgą. Nepritardama pokyčiui, I.Asočiovienė ėmė įžeidinėti namo pirmininkę, dėl to vėliau atsidūrė teisme ir gavo 200 Lt baudą. Tuo viskas nesibaigė. Pasak E.Drungilaitės, R.Asočiovas ėmė kone kasdien plūsti namą atnaujinančius darbininkus, vartyti pastolius, grasinti, daryti psichologinį spaudimą jai pačiai. Namo pirmininkė baiminasi, kad nuo žodžių nebūtų pereita prie veiksmų. Anot moters, Asočiovai netgi paskleidė gandus jos darbovietėje, taip paskatindami policijos bei vaiko teisių kontrolierių patikras. Neva ji muša prižiūrimus vaikus, juos nuodija.

REKLAMA

– Rolandas ir Irena žino, kad prieš bendriją nelaimės, tad stengiasi viską suasmeninti – terorą nukreipti prieš mane vieną. Teisme netgi apkaltino mane su G.Kurlinkumi organizuojant teroristinį aktą mūsų daugiabutyje, – paklausta, ko savo veiksmais siekia kaimynai, sakė E.Drungilaitė.

Prisimindamas žiemą kilusį konfliktą dėl šilumos mazgo, R.Asočiovas teigė, kad jo keisti visai nereikėjo, nes kaina už šildymą po pokyčių nesumažėjo (lyginant 2011 ir 2012 metų balandžio mėnesius). Vyras skundžiasi, kad dėl kiekvieno paprieštaravimo kviečiama policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkliūva visi

Nepritardami modernizavimui, Asočiovai nesilankė ir rengiamuose susirinkimuose dėl renovacijos. O jei ir pasirodydavo, tai tik tam, kad sukeltų chaosą. E.Drungilaitė papasakojo, kad kartą įėjusi I.Asočiovienė nudrėbė ant stalo voką, kuriame buvo duonos riekė, neva „paėskit“. Rolandas teigė priešingai – esą į susirinkimus jie būdavo nekviečiami arba tuo metu būdavo išvykę.

Pasak Dainavos g. 5 namo pirmininkės Birutės Kiniulienės, I.Asočiovienė pavasarį keletą kartų buvo apsilankiusi ir prie jų namo: spardė sienas, ginčijosi su gyventojais, vaidino „techninės apžiūros ekspertę“.

REKLAMA

Pasak E.Drungilaitės, I.Asočiovienė ne tik pati nepritaria renovacijai, bet ir prieš jai prasidedant bandė nuteikti ir kitus senyvus kaimynus. Kartą naktį teko skubėti pas vieną moteriškę su vaistais, nes I.Asočiovienė teigė, jog dėl namo modernizavimo jai jau paruošta vieta Adakavo globos namuose, o butas užstatytas bankui.

Rolandas tokias kalbas vadino melu ir kaltino pačią pirmininkę apgaudinėjant senyvus kaimynus, nutylint tikrąsias kainas, slepiant dokumentus ir spaudžiant dėti parašus.

Nenustojo Asočiovai ir teismo slenksčio minti. Po eilinės necenzūrinių žodžių lavinos laiptinėje ir kieme neblaiviam R.Asočiovui vėl buvo iškviesta policija. Dėl pažeidimo, kuriuo kėsinamasi į nustatytą viešąją tvarką, spalio 11 dieną teismas priėmė nutarimą ir nubaudė Rolandą 120 Lt bauda. Paprašytas pakomentuoti šią situaciją, Asočiovienės sūnus ėmė viską neigti, kaltinti namo pirmininkę bendradarbiaujant su policija. Be to, jam keista, jog kas taikoma vienam, netaikoma kitam. Anot jo, tą pačią viešąją tvarką, liedamiesi necenzūriniais žodžiais, pažeidinėja ir namą atnaujinantys darbininkai, o E.Drungilaitė netgi nesibodi grasinti sudeginsianti jo automobilį policijos akivaizdoje.

Šiuo metu Asočiovai, pasak namo bendrijos pirmininkės, yra aprimę. Renovacijos procese greit bus padėtas taškas. Tikimasi, kad audros debesys išsisklaidys ir visi netrukus ims džiaugtis sumažėjusiu mokesčiu už šildymą.

Karolina STAŽYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų