REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Be al­gų ga­lin­čios lik­ti Šiau­lių bib­lio­te­ki­nin­kės iš vi­ce­me­rės Dai­vos Ma­to­nie­nės iš­gir­do, kad pa­pil­do­mų lė­šų nė­ra, nes mies­to biu­dže­tas ne­su­ren­ka­mas. Fi­nan­sų sky­rius pa­tvir­ti­no: trūks­ta 381,8 tūks­tan­čio li­tų gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio. Bet Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nė mo­kes­čių ins­pek­ci­ja tvir­ti­na prie­šin­gai – Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pla­nas ne tik vyk­do­mas, bet ir ge­ro­kai vir­ši­ja­mas.

REKLAMA
REKLAMA

Biu­dže­tas – rie­bes­nis už pla­nuo­tą

Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nė mo­kes­čių ins­pek­ci­ja „Šiau­lių kraš­tui“ pa­tei­kė in­for­ma­ci­ją, kad Šiau­lių mies­to 2012 me­tų sau­sio – rug­sė­jo mė­ne­siais sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pla­nas įvyk­dy­tas 112 pro­cen­tų, gau­ta 91 mi­li­jo­nas 860,3 tūks­tan­čio li­tų pa­ja­mų, tai yra 9 mi­li­jo­nais 832 tūks­tan­čiais li­tų dau­giau nei pla­nuo­ta.

REKLAMA

Į Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą 2012 me­tų sau­sio – rug­sė­jo mė­ne­siais gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio (GPM) gau­ta 62 mi­li­jo­nai 605 tūks­tan­čiai li­tų, tai yra 4 mi­li­jo­nais 393 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 7,5 pro­cen­to dau­giau nei pla­nuo­ta; tur­to mo­kes­čių už­duo­tis vir­šy­ta 856 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 11,9 pro­cen­to dau­giau nei pla­nuo­ta; ki­tų mo­kes­čių ir pa­ja­mų gau­ta 21 mi­li­jo­nas 222 tūks­tan­čiai li­tų, tai yra 4 mi­li­jo­nais 595 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 27,6 pro­cen­to dau­giau nei pla­nuo­ta.

REKLAMA
REKLAMA

Šių me­tų de­vy­nių mė­ne­sių fak­ti­nes įplau­kas pa­ly­gi­nus su per­nykš­tė­mis to pa­ties lai­ko­tar­pio fak­ti­nė­mis įplau­ko­mis, sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pa­ja­mos 7 mi­li­jo­nais 647 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 9,1 pro­cen­to yra di­des­nės: gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio pa­ja­mos di­des­nės 4 mi­li­jo­nais 74 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 7 pro­cen­tais, tur­to mo­kes­čių pa­ja­mos di­des­nės 604 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 8,1 pro­cen­to, ki­ti mo­kes­čiai ir pa­ja­mos di­des­nės 2 mi­li­jo­nais 944 tūks­tan­čiais li­tų ar­ba 16,1 pro­cen­to.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko­dėl skai­čiai ski­ria­si?

„Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos pla­nai vie­no­kie, mū­sų – ki­to­kie“, – aiš­ki­no Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Fi­nan­sų sky­riaus ve­dė­ja Re­gi­na Ja­nu­šaus­kie­nė, atsakydama į klau­si­mą, ko­dėl ne­su­tam­pa Sa­vi­val­dy­bės ir mo­kes­čių ins­pek­ci­jos pa­tei­kia­mi duo­me­nys.

„Mums per vie­ną die­ną ne­su­tam­pa pa­ja­mos. Pa­vyz­džiui, pa­sku­ti­nę mė­ne­sio die­ną pas juos (Šiau­lių AV­MI) įplau­kia pi­ni­gai, o pas mus jų nė­ra. Jie (Šiau­lių AV­MI) už tris­de­šim­tą die­ną mums per­ve­da ki­to mė­ne­sio pir­mą die­ną“, – aiš­ki­no fi­nan­si­nin­kė. Bet ji pri­pa­ži­no: „Jei­gu kal­ba apie gau­tas viršp­la­ni­nes pa­ja­mas, tai mes jų tu­rė­jo­me ir jau per­skirs­tė­me.“

REKLAMA

Grie­ti­nė­lė nu­grieb­ta

Iš vi­so per­skirs­ty­ta 5,6 mi­li­jo­no li­tų, iš ku­rių 2,2 mi­li­jo­no ati­te­ko mies­to tvar­ky­mo pro­gra­mai, 1,8 mi­li­jo­no li­tų – „Bus­tu­rui“ kom­pen­suo­ti leng­va­ti­nio pa­vė­žė­ji­mo iš­lai­das, 448,9 tūks­tan­čio li­tų – mies­to eko­no­mi­nės plėt­ros pro­gra­mai, 347 tūks­tan­čio li­tų – mi­ni­ma­lios al­gos pa­di­di­ni­mui pa­deng­ti, 40,2 tūks­tan­čio li­tų Šiau­lių are­nos ope­ra­to­riaus sko­loms deng­ti ir – ki­toms reik­mėms.

REKLAMA

Rug­sė­jis ki­toks?

Rug­sė­jo mė­ne­sį, anot R. Ja­nu­šaus­kie­nės, biu­dže­to pla­nas neį­vyk­dy­tas. „Pa­gal rug­sė­jo 30 die­nos ata­skai­tą, gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio iš vi­so per de­vy­nis mė­ne­sius įplau­kė 62 mi­li­jo­nai 605 tūks­tan­čiai li­tų, bet Sa­vi­val­dy­bei per­ves­ta tik 61 mi­li­jo­nas 669 tūks­tan­čiai. Va­di­na­si, ne­per­ves­ta 936 tūks­tan­čiai li­tų. Me­tų ga­le šie ne­tiks­lu­mai iš­si­ly­gi­na, bet ei­na­mai­siais mė­ne­siais vie­na die­na skai­čiai vi­sa­da ne­su­tam­pa“, – sa­kė R. Ja­nu­šaus­kie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ti­kė­ki­te Mo­kes­čių ins­pek­ci­ja“

Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos Sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų sky­riaus ve­dė­ja Čes­lo­va Ba­rei­kie­nė pa­ta­rė „Šiau­lių kraš­tui“: „Ti­kė­ki­te Mo­kes­čių ins­pek­ci­ja“.

„Mo­kes­čius tik­rai jie (Sa­vi­val­dy­bė) ren­ka ir da­bar tu­ri viršp­la­ni­nių pa­ja­mų, ir me­tų ga­le tu­rės“, – tvir­ti­no Č. Ba­rei­kie­nė.

Gal Sa­vi­val­dy­bei pa­ran­ku ma­ni­pu­liuo­ti skai­čiais, kai, pa­vyz­džiui, bib­lio­te­ki­nin­kai ti­ki­si su­lauk­ti at­ly­gi­ni­mų?

REKLAMA

„Man sun­ku ver­tin­ti, ko­dėl Sa­vi­val­dy­bė taip da­ro“,– at­sa­kė Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės vie­šo­sios bib­lio­te­kos pro­fe­si­nės są­jun­gos pir­mi­nin­kė Eg­lė Ta­ra­se­vi­čie­nė.

„Me­luo­da­mi apie ne­su­ren­ka­mą biu­dže­tą val­di­nin­kai el­gia­si ma­žų ma­žiau­siai ne­gra­žiai. Pro­fe­si­nė są­jun­ga tar­sis su dar­buo­to­jais dėl to­li­mes­nių sa­vo veiks­mų“,– tei­gė bib­lio­te­ki­nin­kų at­sto­vė.

Ge­rė­ji­mo ne­ma­to

„Aš sa­kau tą, ką man tei­gia Fi­nan­sų sky­rius“,– sa­kė vi­ce­me­rė Dai­va Ma­to­nie­nė, neig­da­ma, jog ma­ni­pu­liuo­ja­ma skai­čiais.

„Aš ne­ma­tau jo­kio eko­no­mi­kos pa­ge­rė­ji­mo ir kaip eko­no­mis­tė la­bai ge­rai su­vo­kiu si­tua­ci­ją, sa­kė vi­ce­me­rė. – Ne­ma­tau jo­kių tei­gia­mų po­slin­kių kal­bant apie biu­dže­tą“.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų