REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė svarsto socialinio būsto laukiantiems gyventojams leisti jį patiems nuomotis. Dalis lėšų būtų padengta iš biudžeto. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškina, kad nuoma padėtų mažinti laukiančiųjų eiles. Esą su dabartinėmis finansinėmis valstybės galimybėms, kai kurie gyventojai socialinio būsto sulauktų tik po 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiniu būstu pernai aprūpintos 883 šeimos ir asmenys. Tai yra tik 3 proc. laukiančiųjų eilėse jį gauti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija užsimojo eiles trumpinti, siūlydama laukiantiesiems socialinį būstą nuomotis.

REKLAMA

„Iš dalies būtų pereinama ne į socialinio būsto plėtrą, o į būsto nuomos kompensaciją. Žmonėms, kurie turi teisę į socialinį būstą, o tokių šiandien Lietuvoje yra apie 30 tūkst., tokiomis lėšomis, kokias turime, būtų kompensuojama dalis nuomos“, – aiškino socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis.

Socialinio  būsto plėtra būtų paliekama savivaldybėms. Ji spręstų, kokioms grupėms ir kokie butai reikalingi.

REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose šiuo metu socialinio būsto laukia per tūkstantį žmonių ir eilė kasmet padidėja šimtu šeimų. Miesto valdininkai teigia, kad ministerijos siūlymas padėtį galėtų pagerinti.

„Be abejo, eilės kažkiek sutrumpėtų, ir tą reikėtų daryti, tik reikėtų labai apgalvotai pažiūrėti, ne vie tik tai principą įgyvendinti ir išnuomoti, bet pažiūrėti, kas ir toliau bus. Tai ir atsakomybė, draudimai ir visos kitos priežastys. Reiktų nustatyti sąlygas ir apsidrausti savivaldybei, nes ji būtų pagrindinė butų nuomininkė, kuri paskui pernuomotų juos socialiai rmtiniems“, – sakė Šiaulių savivaldybės turto valdymo skyriaus vedėjas Gytis Skurkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministro, vienam žmogui siūloma suteikti paramą 14 kvadratinių metrų ploto nuomai. Ministerija viliasi, kad padengiant dalį nuomos, iš šešėlio pavyktų ištraukti butų nuomos sutartis.

„Su ta tvarka, kokią mes turime, ir tomis finansinėmis galimybėmis, kokios pas mus valstybėje yra, su gautomis lėšomis, kurios siekia 30 tūkst. litų, eilėje stovinčiam žmogui tektų laukti apie 30 metų“, – kalbėjo D. Bitaitis.

Šiuo metu socialinio būsto daugiausiai laukia jaunos daugiavaikės šeimos, našlaičiai, neįgalieji. Šiemet valstybės parama įsigyti ar nuomoti socialinį būstą siekia per 28 mln. litų, pernai buvo skirti 27 milijonai.

R. Gilytė, L. Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų