REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 20 dieną Eismo informacijos centras ir internetinė svetainė eismoinfo.lt paminėjo savo pirmąjį gimtadienį. Ta proga išplatintame oficialiame laiške apžvelgti įstaigos pasiekimai ir šiuo metu vykdomos funkcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Atidžiau apžvelgę pirmuosius metus, turime pripažinti, kad metai nebuvo lengvi: naujas Eismo informacijos centras Lietuvoje, nauja internetinė svetainė www.eismoinfo.lt, tobulinama Valstybinės reikšmės kelių eismo informacinė sistema, senos kelių oro sąlygų stotelės keičiamos naujomis, statomos šiuolaikinės vaizdo kameros. Viskas nauja, todėl netrūko nei darbo trikdžių, nei įvairiausių techninių nesklandumų, dėl kurių dar kartą atsiprašome.

REKLAMA

Pradėdami antruosius metus turime kuo pasidžiaugti.

Eismo informacijos centras veikia kiekvieną dieną 24 valandas per parą. Jo tikslas – rinkti, kaupti, sisteminti ir teikti visuomenei bei Kelių direkcijos darbuotojams informaciją apie eismo sąlygas valstybinės reikšmės keliuose, koordinuoti kelių priežiūros veiksmus – buvo įgyvendintas. Eismo informacijos centre pasikeisdami dirba septyni operatoriai, kurių pagrindinės funkcijos rinkti informaciją apie situaciją keliuose, kelių būklę, oro sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija gaunama iš automatinių kelių oro sąlygų stotelių, hidrometeorologijos tarnybos orų prognozių, valstybinės reikšmės kelius prižiūrinčių įmonių darbuotojų, policijos ir bendrojo pagalbos centro darbuotojų bei vairuotojų skambučių. Surinktą informaciją operatoriai apibendrina ir pranešimus (žiemos metu mažiausiai 5 kartus per parą) publikuoja interneto svetainėje www.eismoinfo.lt, išsiunčia žiniasklaidos atstovams, informuoja Kelių direkcijos ir kelius prižiūrinčių įmonių darbuotojus.

Internetinė svetainė www.eismoinfo.lt per dieną sulaukia tūkstančių lankytojų. Ji pasiekiama per standartines interneto naršykles, o išmaniesiems telefonams pritaikyta svetainės versija m.eismoinfo.lt. Svetainėje lankytojai gali rasti daug naudingos informacijos kelionei suplanuoti, tai yra, informacija apie eismo ir oro sąlygas, apie kelio dangos būklę ir remonto darbus, jų trukmę ir apylankas, perspėjimai apie eismo apribojimus dėl gamtinių sąlygų ir įspėjimai apie eismui pavojingas kliūtis bei eismo sutrikimus. Planuojantys vykti valstybinės reikšmės keliais, pasidomėję šia informacija, gali suplanuoti kelionės maršrutą bei laiką, atsižvelgdami į eismo sąlygas ir esamus eismo apribojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duomenys svetainėje pateikti tekstine bei garsine forma ir interaktyviame žemėlapyje, kuriame vizualiai atsispindi situacija keliuose. Žemėlapyje, paspaudus ant pasirinktos Kelių oro sąlygų stotelės, galima sužinoti naujausią informaciją apie situaciją konkrečioje vietoje ir pamatyti realų vaizdą per kamerą. KOS stotelių informacija atnaujinama kas 15 minučių.

Ši informacija naudingiausia žiemą, nes prieš išvykdamas į tolimesnę kelionę, gali žinoti, kokios eismo sąlygos yra tavo numatytame maršrute. Atsivertus žemėlapį su pavaizduotais eismo apribojimais, pamatai kuriuose keliuose vyksta darbai, o paspaudęs ant darbų ženklo gali sužinoti, kokie konkrečiai darbai vykdomi, koks yra apribojimas ir kada jis baigsis. Ši informacija aktualesnė šiltuoju metų laiku.

REKLAMA

Pagrindinę informaciją Eismo informacijos centras gauna iš automatinių kelių oro sąlygų stotelių (sutrumpintai – KOS). Valstybinės reikšmės keliuose jos pradėtos steigti 1998 m. Tai šalia kelio esantis įrenginys su jutikliais, matuojančiais įvairius kelio ir oro sąlygų parametrus. Šiuo metu yra 93 KOS stotelės iš kurių 50 seniausiai įrengtų buvo šiais metais modernizuotos. Informacija iš KOS įrenginių surenkama į eismo informacinę sistemą, kurioje ji apdorojama ir pateikiama interneto svetainės eismoinfo.lt lankytojams ir ne tik jiems.

REKLAMA

Informaciją apie kelių būklę galima sužinoti ne tik svetainėje eismoinfo.lt, bet duomenys iš Valstybinės reikšmės kelių eismo informacinė sistemos nemokamai automatiniu būdu teikiami ir partneriams (kurių šiuo metu yra septyni ir vis pasirašomos naujos sutartys), kurie informaciją apie kelių būklę ir eismo sąlygas platina per savo internetines svetaines ar programėles išmaniesiems telefonams. Ir tai dar ne viskas.

Artimiausiu metu pasirodys dar viena nauja programėlė išmaniesiems telefonams. Nuolat atnaujinami pranešimai apie eismo, oro sąlygas, kliūtis kelyje, eismo apribojimus dėl darbų ar eismo įvykių, draudžiamą eismą ir apylankas vairuotojus pasieks jiems esant kelyje. Šią programėlę bus galima nemokamai parsisiųsti iš „Google Play“ arba „Apple iTunes“ programėlių parduotuvių.

Eismo informacijos centras dėkoja eismo dalyviams už teikiamą informaciją bei pastabas ir tikisi, kad vis daugiau vairuotojų prieš tolimesnę kelionę valstybinės reikšmės keliais pasižiūrės eismoinfo.lt ir žinos, kas jų laukia kelyje, susiplanuos patogiausią maršrutą ir visos kelionės bus saugios ir be nemalonių netikėtumų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų