REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie kuriamą koaliciją paskelbusių trijų partijų lyderiai tvirtina, kad jų programose esminių prieštaravimų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Į „Balsas.lt savaitės“ klausimus, kaip derins programines nuostatas, atsako Darbo (DP), Lietuvos socialdemokratų (LSDP) bei „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijų lyderiai Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius ir Rolandas Paksas.

REKLAMA

– Galimos valdančiosios koalicijos partnerės naujos kadencijos Seime žada skirtingą minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo programą. Kiek tvirti būsite derėdamiesi dėl savo siūlymų?

V. Uspaskichas: Visi būsimi koalicijos partneriai pasakė, kad MMA reikia kelti, vadinasi, tai bus daroma. Mes jau savo rinkimų kampanijos metu sakėme, kad pakelti MMA galima keliais etapais. 2013 metų sausį padidinti iki 1 100–1 200 litų, metų viduryje dar šiek tiek pakelti, o metų gale – pasiekti 1 509 litus. Šios idėjos nesikirto. Jei pažiūrėtume , ką siūlo kitos dvi partijos, DP variantas – per vidurį.

REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: Sieksime, kad per ketverius metus MMA padidėtų iki 1 500 litų. Bet mes siūlome jau nuo 2013 metų pradžios MMA didinti iki 1 000 litų.  Matant, kaip didėja šilumos, elektros, būtiniausių prekių, visų pirma maisto, kainos, akivaizdu, kad išgyventi iš MMA žmonės negali.

Manau, kad dėl šito tikrai pavyks sutarti. Nepamirškite, kad esu ėjęs finansų ministro pareigas, todėl kalbėsimės skaičių kalba. Yra tam tikros formulės, skaičiavimo metodika. Padėsime ant stalo skaičius ir visi galvosime, ką galime padaryti, skaičiuosime, kokia pinigų dalis grįžta į valstybės biudžetą padidinus vidaus vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Paksas: Nueinanti konservatorių Vyriausybė didins akcizą dyzelinui. Jie remiasi Europos Sąjungos (ES) reikalavimu taikyti dyzelinui būtent tokį minimalų akcizą, o ne kitokį. Tačiau yra Europos Parlamento (EP) rekomendacija, teigianti, kad minimali alga turėtų sudaryti 60 proc. vidutinio atlyginimo. Tad skaičiuokime.

Dabar Lietuvoje vidutinis atlyginimas yra apie 2 200 litų, vadinasi 60 proc. sudarytų apie 1 300 litų, neatskaičius mokesčių. Siūlome, kad pirmą kartą MMA naujoji koalicija padidintų jau ties naujais metais, o per ketverius metus, mūsų nuomone, jis turi pasiekti 1 800 litų.

REKLAMA

Derybose sieksime, kad biudžetas būtų ne skaičių rinkinys, bet valstybėje gyvenančių žmonių problemų sprendimo mechanizmas.

– Partijų pozicijos skyrėsi ir dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto. Kaip dėl to sutarsite?

V. Uspaskichas: Pozicijos per daug nesiskiria, nes šiandien nė viena iš mūsų partijų neįjungė žalios šviesos Visagino jėgainės statybai. DP Seime pasiūlė tris teisės aktus.

Visų pirma, kad būtų sukurta bendrovė iš regioninių partnerių – Latvijos, Estijos, Lietuvos ir Japonijos. Kiekviena šalis, atsižvelgiant į jos turimą akcijų kiekį, turi skirti atitinkamą finansavimą. Jei bendrovė nebus sukurta, VAE nebus statoma.

REKLAMA

Jeigu bus sukurta bendrovė ir įnešti pinigai, vadinasi, bus kuriamas projektas. Kai bus sukurtas projektas, tada bus pateikti ir pagrindiniai atsakymai  į tris klausimus: kiek kainuos objektas, kiek kainuos jo gaminama elektra ir kokia kaina šis objektas bus integruotas į ES energetikos tinklus.

Į šiuos klausimus šiandien niekas negalėtų atsakyti, nes nėra projekto. Jeigu nebus projekto, VAE irgi nebus statoma, nes kol nebus tikslių atsakymų, niekas nebalsuos už šią VAE, nebalsuos ir DP.

TT ir LSDP turi baigti viešojoje erdvėje spekuliuoti klausimais, ar naudinga turėti AE, ar saugu ją statyti, ar jos reikia.  Šios partijos turi būti suinteresuotos pereiti visus reikiamus žingsnius. Kai visi jie bus atlikti ir koolicijos partneriai matys, kad objektas ekonomiškai naudingas, mes nesunkiai susitarsime, kad pateikus žmonėms reikalingą informaciją būtų dar kartą balsuojama dėl šio objekto reikalingumo. Jeigu matysime, kad objektas nenaudingas, nereikės kreiptis ir į tautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: Atominės elektrinės klausimas jau išspręstas, žmonės referendume pasakė ,,ne“. Noriu pabrėžti, kad mūsų partija yra už atominės energetikos tęstinumą, tačiau prieš naujos atominės elektrinės statybą.

Atominė energetika sparčiai tobulėja, gal ateityje atsiras kitokių reaktorių. Kita vertus, šiandien Lietuva finansiškai yra nepajėgi įgyvendinti iš karto kelis didelius projektus, juk numatyta statyti suskystintųjų dujų terminalą. Reikia apsispręsti, kokie yra prioritetai ir kokios galimybės šiems projektams įgyvendinti. Manau, kad pavyks įtikinti partnerius, jog prioritetą šiandien reikia skirti gyvenamųjų namų renovacijai.

REKLAMA

R. Paksas: Šiandien juodu ant balto užrašyti referendumo rezultatai. Ir visai nesvarbu, kad jis yra patariamasis – jeigu politikai gerbia savo tautą, savo valstybę, turi atsižvelgti į išreikštą tautos nuomonę. Konstitucijoje parašyta, kad svarbiausius valstybės klausimus sprendžia tauta. O jos sprendimas aiškus.

Aš esu atominės energetikos šalininkas, tačiau šio projekto priešininkas – tokio galingumo ir tokiomis sąlygomis, kokios dabar siūlomos. Ar pavyks suderinti pozicijas? Manau, kad pavyks. Ir DP, ir LSDP kalba apie tą patį, tik DP norėtų dar labiau įsigilinti į skaičius.

REKLAMA

– Kokia yra jūsų programinė nuostata, dėl kurios jokiu būdu nesitaikstysite, nors būtų siūlomi postai ar net grėstų koalicijos subyrėjimas?

V. Uspaskichas: Visų pirma, manęs jokie postai nedomina. Antra, darbas koolicijoje – tai menas ieškoti kompromisų. Už tai pasisakė rinkėjai, suteikę galimybę dirbti ne vienai partijai, o trims.

Man aktualiausia sukurti konkurencingą verslo aplinką, konkurencingą ekonomiką Lietuvoje ir nelaukti, kol iš dangaus kas nors nukris. Būtina pradėti gaminti patiems ir kurti darbo vietas. Šios savo nuostatos jokiais būdais nelaužysime. Mūsų programoje tai yra pirma nuostata, iš to gyvena valstybė. Dėl to nematau priežasčių, kodėl partneriai galėtų prieštarauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: Kai kuriuos programų punktus šiandien įgyvendinti gali būti nerealu. Tačiau gal tai bus įmanoma padaryti ketvirtaisiais kadencijos metais. Manau, kad mes visi esame išmintingi – pasinaudosime kompromisų menu ir visų pirma galvosime, kokią įtaką vienoks ar kitoks mūsų sprendimas turės valstybei.

Ne kėdė yra svarbiausia, bet sugebėjimas į ją atsisėdus spręsti daugelį klausimų, kurie vestų šalį sėkmės keliu.

R. Paksas: Kas būtų kritinė riba, kurią peržengus trauktis neįmanoma? Labai ilgai ruošėme šių rinkimų programą, todėl gana skaudu būtų atsisakyti bet kurio punkto. Tačiau yra tautos valia, todėl žmonės, kuriantys valdančiąją koaliciją ir bendrą programą, turi ieškoti kompromisų, kad galėtų dirbti, atstovaudami juos išrinkusiems žmonėms.

Jeigu kas nors norėtų, kad nebūtų tvarkos ir teisingumo valstybėje (sakau tai plačiąja prasme), mes tikrai nesutiktume. Manau, kad pradėti reikia nuo to: tvarka, teisingumas ir atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų