REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pesticidai, kurie yra naudojami žemės ūkyje, naikina bites darbininkes ir mažina jų gebėjimą rinkti maistą. Tai lemia, kad tie augalai, kuriems bitės yra reikalingos dauginimuisi, taip pat nukenčia.

REKLAMA
REKLAMA

Londono universiteto mokslininko Richardo Gillo ir jo kolegų atliktas tyrimas rodo, kad dažnas kamanių susidūrimas su pesticidais susilpnina jų gebėjimą ieškoti maisto ir padidina bičių darbininkių mirtingumą, skelbia ABC Science.

REKLAMA

Jungtinės Tautos apskaičiavo, kad trečdalis viso žmonių suvalgomo maisto, kuris gaunamas iš augalų, priklauso nuo bičių apdulkinimo. Tačiau šiuo metu mokslininkus trikdo skaičiai, kurie rodo, jog bičių skaičius pastaraisiais metais smarkiai tiek Šiaurės Amerikoje, tiek Europoje.

Profesorius R. Gillas teigia, kad anksčiau atlikti tyrimai nustatė pesticidų įtaką kiekvienai bitei atskirai, o konkrečiai jo atlikti tyrimai labiausiai orientavosi į bičių kolonijų tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai 4 savaites tyrinėjo 40 kamanių kolonijų, kurios gyveno laukuose, tręšiamuose pesticidais neonikotinoidais ir piretroidais.

Tyrėjai pastebėjo, kad bičių skaičius sumažėjo dviem trečdaliais – jos arba mirdavo avilyje, arba nerasdavo kelio atgal.

„Įtaka kiekvienai bitei atskirai daro poveikį visai bičių kolonijai“, – tikina R. Gillas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų