REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiamas informacijos iš KGB ataskaitos, skelbiamos www. kgbveikla. lt, viešinimas.

Ataskaitoje apie 1983 metų veiklą KGB Biržų skyrius raportuoja, kad tarptautinė padėtis reikalauja stiprinti KGB agentų tinklą. Todėl ataskaitiniais metais užverbuoti 5 nauji agentai, atnaujintas ryšys su vienu „buvusiuoju“.

REKLAMA
REKLAMA

Auklėti jauni agentai „Janis“, „Vilis“, „Kiškis“, „Petras“, kad galėtų laiku atpažinti „priešiškų elementų veiksmus“.

REKLAMA

Papildomai išstudijuotos agentų „Rimas“, „Jonas“, „Stačkūnas“, „Kelmelis“, „Subačius“ galimybės. Pažymėtina, kad iš šių agentų KGB ėmė gauti daugiau pranešimų. Teko spręsti klausimą dėl agentų „Gintaras“ ir „Gruzinskas“ panaudojimo tikslingumo.

Nuteisė nuplėšusį vėliavą, įspėjo traktorininką

1983 metų gegužės 1 - ąją KGB gavo pranešimą apie nuplėštą LTSR vėliavą. Operatyvinė grupė sulaikė asmenį, nurodytą kaip kaltininką. 10 klasių baigęs Tarpkolūkinės statybos organizacijos (TSO) darbininkas 1958 metų gimimo biržietis Algminis Voras buvo nuteistas 1,5 metų laisvės atėmimu.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 12 dieną įvyko perspėjamasis – profilaktinis KGB pokalbis su TSO traktorininku Mockaičiu. Ataskaitoje rašoma, kad traktorininkas skleidė politiškai kenksmingas kalbas, sakė valstybės vadovus įžeidžiančius anekdotus.

Bičiulių neišdavė

Kandidatas į KGB verbuojamus asmenis T. V. P. pranešė, kad kovo 6 dieną Biržų bažnyčioje rinkti parašai dėl suimto kunigo Svarinsko gynybos. KGB ėmėsi priemonių ir nustatė, kad parašus rinko biržietės Aldona Šukytė ir Rožė Murauskienė.

KGB raportuoja, kad A. Šukytė jau yra buvusi rajono vykdomojo komiteto ir prokuratūros įspėta dėl neteisėtų eucharistinio būrelio susirinkimų ir važiavimo į Šiluvos atlaidus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepos 14 dieną A. Šukytė ir R. Murauskienė buvo „profilaktiškai apdorotos“. KGB ataskaitoje pažymima, kad pokalbio metu A. Šukytė prisipažino užsiimanti antisovietine veikla, tačiau su „kagėbistais“ elgėsi nenuoširdžiai ir bendražygių neišdavė. Dėl to A. Šukytei KGB užvedė operatyvinio stebėjimo bylą ir išsiaiškino, kad ji ir toliau tęsia antiįstatymiškus veiksmus, palaiko ryšį su jėzuitais, kuriuos KGB įvardija kaip „grupinio stebėjimo objektą“.

KGB agentė - jauna bažnyčios aktyvistė

Norėdamas dar labiau „išryškinti“ Papilio bažnyčios klebono Krumpliausko veiklą KGB parengė ir apmokė agentę „Petraitienę“.

REKLAMA

Pasak KGB ataskaitos, ši agentė yra bažnyčios komiteto narė. Nurodoma, kad tai jauna moteris, artimai bendraujanti su klebonu, dažnai vežiojanti jį savo automobiliu.

Klebonas Krumpliauskas šia agente itin pasitikintis, neslepia nuo jos savo ryšių ir esą yra jai net prisipažinęs, kad važinėjo su kitais kunigais rinkdamas parašus kunigo Svarinsko gynimui.

Pažymima, kas Krumpliauskas naudojasi agentės „Petraitienės“ namų telefonu, skambindamas į kitus miestus.

Ne visi kunigai leidžiasi „perauklėjami“

KGB surinko duomenis, kad Papilio klebonas Krumpliauskas nesiliauja savo pamoksluose šmeižti tarybinės tikrovės. Kai kurie šio dvasininko veiklos faktai esantys „uždokumentuoti“.

REKLAMA

Po „profilaktinių“ priemonių KGB užvedė operatyvinio stebėjimo bylą Biržų bažnyčios kunigui Rinkevičiui. Rašoma, kad KGB nuolat gaudavo duomenų, kad kunigas Rinkevičius savo elgesio nekeičia ir savo pamoksluose išsako politiškai kenkėjiškas mintis.

Agentai „Putinas“ ir „Hamletas“ pranešė, kad kunigas KGB „profilaktiką“ priėmė neigiamai ir savo elgesio net neketina keisti.

Lengviau „kagėbistams“ ir jų agentams sekėsi su Kupreliškyje tarnavusiu kunigu Nykštu, su kuriuo užmegztas asmeninis kontaktas, periodiškai vyksta pokalbiai siekiant įkalbinti kunigą bendradarbiauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip raportuoja agentas „Tania“, jau buvusiu agentu vadinamas „Šalna“ ir patikėtinis Povilonis, kunigas Nykštas liovėsi savo pamoksluose kalbėti politiniais klausimais. Susitikimuose su „kagėbistais“ kunigas esą elgiasi vis nuoširdžiau.

Kad būtų dar labiau sustiprintos agentūrinės pozicijos, KGB užmezgė asmeninį kontaktą su bažnyčios komiteto nariu Mačiu.

KGB tęsė darbą su Panevėžio vyskupijos kunigų komiteto nariu, Vabalninko bažnyčios klebonu Budriūnu. Stengėsi jį įtraukti į bendradarbiavimą. Šio kunigo elgesį sekė agentai „Tania“, „Kiškis“ ir „Petia“.

REKLAMA

Kai 1983 metų vasarą kunigas Budriūnas išvyko į Panevėžio rajoną, jo asmens bylą ir turimą medžiagą „kagėbistai“ perdavė to rajono KGB skyriui.

Agentai „Kovalevskis“, „Putinas“, „Petia“, „Janis“, „Zabarauskienė“, „Petras“ „Vladas“ stengėsi susekti asmenis, galimai spausdinusius ir platinusius nelegalius antitarybinius leidinius bei stebėjo bažnytinę aplinką.

Agentų tinklas stiprintas užverbuojant jau minėtą „Petraitienę“ ir „Vladą“ – bažnyčios komiteto pirmininko sūnų. Asmeninius ryšius KGB užmezgė ir studijavo galimybes užverbuoti plačiais ryšiais bažnytinėje aplinkoje žinomą Slavinską bei bažnyčios aktyvistų šeimos narį Četvergą.

REKLAMA

Atsisakyta verbuoti kurį laiką stebėtus Balčiūną ir Šaltį. Taip pat įsitikinta, kad verbavimui netinkami ir Meškauskas bei Šimukėnas.

Buvo tęsiamas darbas su baptistų pamokslininku Viederiu, kuris palaipsniui buvo ruošiamas verbavimui. Baptistų bendruomenę stebėjo ir žinias „kagėbistams“ teikė agentai „Korespondentas“ bei KGB patikėtinis K.

Kontržvalgybą stiprino mokyklose ir kiaulidėse

KGB praneša stiprinusi darbą sekant jaunimo ir inteligentijos nuotaikas. Stebėti jaunimą užverbuotas agentas „Vidmantas“. Darbui inteligentijos aplinkoje rastas tinkamas KGB agentas „Lapinas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrinkti ir verbavimui ruošti penki kandidatai moksleiviai – Puplauskis, Januševičius, Daniliuk, Gelažius, Dargelis.

Darbui su KGB užverbuoti ir 2 iš tremties bei įkalinimo vietų grįžusių asmenų vaikai.

Ekonomikos saugumo bei kontržvalgybos užtikrinimui atnaujintas ryšys su agentu „Juozu“, dirbančiu kiaulininkystės įmonėje „Aušra“. Įmonėje atrinktas dar vienas kandidatas verbavimui.

Kontržvalgybos darbą transporto ir ryšių objektuose atlieka agentas „Albertas“ bei patikėtiniai. Per patikimus asmenis gauti nauji aviacijos sporto klubo narių sąrašai.

Paruoštas kandidatas verbavimui Vaitkevičius ir konspiracinio buto savininkas Jankauskas. Darbui ypatinguoju periodu „įformintas“ buvusio konspiracinio buto savininkas „Briedis“.

Baigiamas Krasausko, Savicko ir Misevičiaus parengimas seržanto pareigybei ypatingajam periodui.

A. Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų