REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiame informacijos iš KGB ataskaitų, paskelbtų www. kgbveikla. lt, viešinimą. 1982-ieji Biržuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji straipsnio dalis

Antroji straipsnio dalis

Vienus pašalino, kitus suaktyvino

KGB Biržų poskyris raportuoja, kad 1982 metais buvo užverbuoti du nauji agentai ir atkurtas ryšys su vienu archyviniu agentu. Toliau darbo KGB metodų mokyti ir auklėti agentai „Janis“, „Vitartas“, „Vilis“, „Šernas“.

REKLAMA

Padedant kitiems agentams patikrinti agentai „Janis“, „Vilis“, „Šernas“, „Vytas“.

Ištirtos agentų „Vinciunas“, „Subačius“, „Mockaitis“ galimybės ir nuspręsta juos šalinti iš agentų tinklo. Palikti tik „Subačių“ - darbui ypatinguoju periodu.

Toliau sekamas buvęs „nacionalistinės gaujos“ dalyvis Berniks. Agentui „Vytui“ tą daryti padeda Antanavičienė ir papildomai pasitelkta Grigaliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Agentas „Vilis“ (buvęs antitarybinės organizacijos vadovas Urbštas) įtrauktas į aktyvią veiklą. KGB darbo su juo rezultatas - agentas „Vilis“ pradėjo teikti rašytinius pranešimus.

Per agentus „Petrauskas“ ir „Vytas“ nustatyta, kad „Vilis“ vis rečiau leidžiasi į neteisingus svarstymus (apmąstymus).

Bendraudamas su KGB kunigas nuoširdumo nerodė

1981 metų gruodį į Biržus atvyko kunigas Rinkevičius. KGB agentų duomenimis, šis kunigas savo pamoksluose dažnai išsako nacionalistines, tarybų valdžios atžvilgiu šmeižikiškas nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KGB bandė profilaktiškai pasikalbėti su kunigu Rinkevičiumi. Tačiau raportuojama, kad kunigas pokalbio su KGB metu buvo nenuoširdus, netgi grubus ir užsiplieskiantis, laikantis save niekuo nekaltu. Jis aiškino, kad pamoksluose išsakytomis mintimis gina tikinčiųjų teises.

Rinkevičius buvo perspėtas, kad jam nebus leista toliau dėstyti tikintiesiems antivalstybinių minčių. Kunigo atžvilgiu trejiems metams užvesta operatyvinio stebėjimo byla. Tai padaryta kaip asmeniui, kurio politiškai kenksmingi veiksmai gali kelti pavojų visuomenei.

REKLAMA

Klausėsi vyskupo Sladkevičiaus pamokslų ir verbavo bažnyčių aktyvistus

1982 metais KGB gavo Papilio klebono Krumpliausko operatyvinio stebėjimo bylą. Nustatyta, kad dvasininkas pamoksluose šmeižia tarybinę tikrovę. Šio kunigo stebėjimui parinkta kandidatė verbavimui Šenferienė.

KGB „dirbo“ su Panevėžio vyskupijos kunigų tarybai priklausančiu Vabalninko klebonu Budriūnu. Su juo užmegztas asmeninis kontaktas, ketinant jį sulaikyti nuo antiįstatyminės veiklos ir palaipsniui paruošti bendradarbiavimui su KGB.

Ataskaitoje pažymima, kad KGB ir kunigo santykiai gerėja, o jo elgesį kontroliuoja agentai „Tania“, „Kiškis“ ir „Petia“.

REKLAMA

„Tania“ padėjo KGB aparatui kontroliuoti ir Pabiržės klebono Narušio veiklą.

Agentai stebėjo ir Pabiržės bažnyčios altaristą vyskupą Sladkevičių. Tą darė agentai „Kovalevskis“, „Tania“ ir patikėtinis Grigaliūnas. Šiems agentams padedant KGB išsiaiškino vyskupo ryšius bei nuolat klausėsi jo pamokslų.

Rašoma, kad, vyskupui Sladkevičiui ir Vabalninko bažnyčios vikarui Zulonui išvykus, KGB domėjimosi jais nenutraukė.

Kompromituojančios legendos

KGB gavo žinių, kad Kupreliškio bažnyčios klebonas Nykštas savo pamoksluose išsako politiškai kenkėjiškas mintis. Per agentų tinklą išsiaiškinta, kad 1982 metais rinkti tikinčiųjų parašai po dokumentu, reikalaujančiu padidinti maldaknygių leidybą. Kai partijos aktyvistai įspėjo bažnyčios komiteto narius Laučką ir Mačį, parašų rinkimas buvo nutrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdama apriboti Kupreliškio bažnyčios klebono kunigo Nykšto įtaką tikintiesiems, KGB išnaudojo aplinkybę, jog kunigas buvo liudininku prievartavimo byloje. „Valstiečių laikraštyje“ pasirodė straipsnis apie nepadorų Nykšto elgesį ir kurstymą, kad parapijietis padarytų nusikaltimą.

KGB ėmėsi kompromituoti ir Biržuose veikusio eucharistinio būrelio vadovę Šukytę. Rašoma, kad po vykdomojo komiteto įspėjimo Šukytė nutraukė jos bute vykusius būrelio susirinkimus. Kad nuo Šukytės atitoltų tikintieji, jos atžvilgiu imtasi kompromituojančių priemonių. KGB raportuoja, kad stengtasi, jog organizacijos „Žinija“ lektoriai kalbėtų apie Šukytės nemoralią praeitį.

REKLAMA

Petia, kiškis, vaikų choras ir moksleiviai

KGB agentai „Kovalevskis“, „Petia“, „Janis“, „Zabarauskienė“, „Tania“, „Algis“ dirbo aiškindamiesi nelegalių leidinių platintojus, stebėjo bažnytinę aplinką.

Raportuojama, kad prokuratūrai įspėjus eucharistinio būrelio vadovę Šukytę jos aktyvumas sumažėjęs.

Agentai „Petia“ ir „Kiškis“ 1982 metų rugpjūtį pranešė, kad vargonininkas Kireilis Vabalninko bažnyčioje kuria vaikų chorą. KGB ėmėsi priemonių „išsiaiškinti choro sudėtį“, apie tai pranešta partijos organams. Po KGB priemonių choras, anot raporto, subyrėjo.

REKLAMA

KGB agentas „Kiškis“ – Vabalninko bažnyčios komiteto narys. KGB savo ataskaitoje pažymi, kad iš „Kiškio“ gaunama operatyvinio dėmesio vertos informacijos.

KGB agentai ir patikėtiniai pranešė, kad Biržų antrosios vidurinės moksleiviai Meškauskas ir Šimukėnas gali stoti mokytis į Kauno kunigų seminariją. Surinkti visi duomenys apie šiuos moksleivius ir jų giminaičius. Baigus „studiją“ KGB ketino spręsti klausimą dėl asmeninio kontakto su būsimais klierikais užmezgimo.

Verbuoti bažnyčios aktyvo nariai ir jų artimieji

1982 metais KGB užverbavo agentą „Kazį“, grįžusį iš tremties vietos. Šis agentas yra aktyvaus tikinčiojo sūnus, jo dėdė yra kunigas, o teta – vienuolė. Abu šie giminaičiai gyvena JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkurtas ryšys su archyviniu agentu „Petras“. Jis buvęs užverbuotas 1946 metais, tačiau operatyviniam darbuotojui nepranešęs apie priklausymą antitarybinei organizacijai. Už nusikalstamą veiklą jis buvo nuteistas.

1982 metų KGB ataskaitoje rašoma, kad šiuo metu jo žmona ir uošvė yra bažnyčios aktyvistės. Dukra gyvena pas aktyvią vienuolę, jos byla perduota Kauno KGB skyriui.

Užmegztas kontaktas su Vabalninko bažnyčios choristu Šalčiu ir Smilgių bažnyčios aktyvistų šeimos nariu Četvergu. Atsisakyta kontaktų su Biržų bažnyčios choristu Brazausku. Tęsiamas darbas studijuojant A. Ausiejų ir P. Ausiejų.

REKLAMA

Biržų baptistų veiklą stebėjo agentas „Korespondentas“ ir patikėtinis K. Agentūrinių pozicijų sustiprinimui baptistų aplinkoje atrinktas kandidatas Viederis. Su juo užmegztas asmeninis kontaktas.

Jaunimas, mokytojai, kraštotyrininkai, lakūnai

KGB raportuoja, kad per agentus, patikėtinius, partijos ir komjaunimo aktyvistus buvo aiškintasi jaunimo ir inteligentijos nuotaikos.

Užmegzti asmeniniai ryšiai su Vabalninko žemės ūkio technikumo moksleiviais Baltrūnu ir Čepulioniu bei darbuotojais Vėbra ir Aukštuoliu. Atsisakyta verbuoti KGB darbui netinkamus Vaičekonį ir Šarkūną. Baigiamas paruošti verbavimui inžinierius Šlapelis. Mokytoją Žekį verbuoti atsisakyta, nes jis perėjo dirbti į „milicijos organus“.

REKLAMA

Tai, kas vyksta kraštotyrininkų aplinkoje, akylai stebėjo KGB agentai „Tania“, „Vitartas“ ir patikėtiniai. 1981 metų ataskaitos duomenimis, patikėtiniai buvo Petrauskienė, Morauskienė ir Baublys.

Biržų aviacijos sporto klube KGB veikė per patikėtinius „Šernas“, „Žiemelis“, „Venckus“. Šiems agentams padedant KGB „šalino skraidymo technikos naudojimo bei saugojimo trūkumus, užkirto kelią skrydžių mokymuose dalyvauti nepageidaujamiems asmenims (nušalinti trys) “.

„Naftotiekį“ stebėjo ir KGB informavo agentai „Stačkūnas“ ir „Petras“.

Operatyviniam darbui buvo parengtas Vabalninko žemės ūkio technikumo dėstytojas Zurba. Į KGB organus dirbti jis nepriimtas dėl nuo KGB Biržų skyriaus nepriklausančių aplinkybių.

REKLAMA
REKLAMA

Operatyviniam darbui buvo rengiamas mokytojas Pagirys, tačiau jo rengimas darbui KGB buvo nutrauktas, gavus kompromituojančios medžiagos apie jo tėvą.

Darbui ypatinguoju periodu paruošti ir apiforminti atsargos karininkai Viederis, Lašukas ir Petrauskas. Seržanto pareigybei buvo apmokyti Krasauskas, Savickas, Binkis ir Misevičius. Ypatingu periodu agentais dirbti parinkti Kriukas ir Vaitkevičius bei vienas konspiracinis butas Papilyje.

Dainavo Vabalninko valgykloje

1982 metais iš KGB agentų ir patikėtinių gautas 21 signalas. Dėl vienų medžiaga buvo perduota įvairiems organams, dėl kitų imtasi įspėjamųjų profilaktinių priemonių.

Agentas „Petia“ pranešė, kad Tolvaiša, Simėnas, Griciūnas ir Jatulevičius 1982 metų vasario 16 – osios vakare Vabalninko miesto valgykloje dainavo nacionalistinio turinio dainas ir išsakė politiškai kenksmingas kalbas. Šių vyrų atžvilgiu KGB ėmėsi įspėjamųjų profilaktinių priemonių, iškvietė juos į rajono KGB skyrių, kur valstybės „kenkėjams“ teko kalbėtis su KGB operatyvininkais. „Išpuolio“ organizatoriui Tolvaišai užvesta operatyvinio stebėjimo byla vieneriems metams.

Įžeidė komunistą Ramanauską

Kolūkio „Rytų aušra“ partinės organizacijos sekretorius pranešė, kad rugpjūčio 11 dieną kolūkio mechanizatorius Valunta pieno supirkimo punkte kitų asmenų akivaizdoje įžeidinėjo komunistą Ramanauską ir reiškė priekaištus komunistų partijai.

REKLAMA

Valunta buvo iškviestas į KGB būstinę ir kolūkio partorgo akivaizdoje su šiuo mecahnizatoriumi pravestas įspėjamasis pokalbis.

Klausėsi radijo, skaitė eilėraštį, girtas dainavo gatvėje

KGB patikėtinis Skuja pranešė, kad sviesto gamyklos darbininkas Navickas skleidė „šmeižikiškus išsigalvojimus“ apie šalies ekonominę politiką. Be to, KGB patikėtinis pranešė ir tai, kad Navickas klausosi antitarybinių užsienio radijo laidų ir kitiems pasakoja jų turinį. Navickas buvo iškviestas į KGB skyrių.

Tirdami Nadeždos Kiškienės bylą ir darę kratą Virginijos Kiškienės bute milicininkai rado ir paėmė popieriaus lapelį. Jame buvo politiškai kenkėjiško turinio eilėraštis, perrašytas buto savininkės ranka. Kiškienei teko vykti į KGB skyrių pokalbio.

Rokiškio rajono KGB pranešė, kad biržietis Solovjovas Rokiškio miesto gatvėje girtas dainavo politiškai kenksmingo ir nacionalistinio pobūdžio dainas. Solovjovą už tai „auklėjo“ KGB.

Alfreda GUDIENĖ

Taip pat skaitykite:

Iš KGB archyvų: ką sovietų saugumas veikė artėjant „atšilimui“? (I)

Iš KGB archyvų: pavojus valstybei – užsieniečių laiškai, lenkų statybininkai ir kolūkietis (II)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų