REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Tikslo siekimas negali būti susijęs su neigiamomis emocijomis“, – sako Linas Starkus, sostinės senamiestyje su bendražyge įkūręs meksikietiško maisto restoraną „Sofa de Pancho“ – „Tinginio sofą“.

„Tikslo siekimas negali būti susijęs su neigiamomis emocijomis“, – sako Linas Starkus, sostinės senamiestyje su bendražyge įkūręs meksikietiško maisto restoraną „Sofa de Pancho“ – „Tinginio sofą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties L. Starkus ir Diana Puškoriūtė atidarydami restoraną negalvojo, kad jiems gali nepasisekti. Šiandien, prabėgus daugiau nei pusmečiui nuo atidarymo, jiedu nedrąsiai džiaugiasi tuo, ką turi ir kas sekasi.

REKLAMA

Sena svajonė

Atidaryti tikrą meksikietišką restoraną abu verslininkai svajojo seniai. L. Starkus patirties įgijo kurdamas kinų maisto restoranų tinklą, kurį vėliau pardavė, o apsilankęs meksikietiškame restorane Šveicarijoje suprato, kad norėtų tokio nuosavo. D. Puškoriūtė ilgą laiką gyveno Meksikoje ir paprasčiausiai įsimylėjo šios šalies virtuvę. „Susitikome, kai mokiausi ispanų kalbos, įsikalbėjome ir paaiškėjo, kad turime bendrą svajonę“, – pasakojo L. Starkus.

REKLAMA
REKLAMA

Geri atsiliepimai

Pasak L. Starkaus, bet kokia patirtis – neigiama ar teigiama – yra reikalinga. Jis pats neslėpė, kad įgytos žinios kuriant kiniškų restoranų tinklą pravertė atidarant „Sofa de Pancho“. „Tada dirbau su kinų tautybės žmonėmis ir tai buvo sunku, – pasakojo jis. – Čia restorane neturime meksikiečio virėjo, nes finansiškai tai turbūt būtų sunku, tačiau konsultuojamės su garsiais virėjais, stengiamės viską daryti kuo geriau ir kad virtuvė būtų akcentas. Sau kartelę išsikėlėme aukštai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sofa de Pancho“ bendraturtis teigė, kad dar prieš atidarant restoraną buvo aišku, jog ši vieta nevirs užeiga, valgykla, baru su užkandžiais ar kuo nors panašiu. Su D. Puškoriūte jiedu nusprendė atsigręžti į meksikietišką naminį maistą. Ir konkurentų, kurių, beje, nėra daug, „Sofa de Pancho“ savininkai nebijo – svarbiausia jiems geri klientų atsiliepimai.

Sukasi patys

L. Starkus pasakojo, kad dirbdami restorane su Diana jiedu stengiasi nepalikti „Sofa de Pancho“ be šeimininkų. „Patys bėgiojame prie staliukų, bendraujame su svečiais, nešame patiekalus, siūlome, – sakė pašnekovas. – Klientus traukia ir jaukumas, atvirumas. Tai, žinoma, ne kokios nors gražios vazos.“

REKLAMA

Anot specialisto, restorano savininkai visuomet turi būti 100 proc. tikri dėl klientams siūlomo maisto kokybės. „Iš savo patirties sakau, kad nedrąsu stovėti salėje ir matyti žmonių reakciją, kai pats abejoji kokybe. Mes savo maistu neabejojame, nes jeigu abejoji, geriau apskritai to nedaryti“, – tvirtino jis.

Būti kantriems

Verslininkas pasakojo, kad kuriantieji restoraną pirmiausia turi būti nepaprastai kantrūs. „Mes nieko nedarėme specialiai, nieko neskubinome, net nekalbu apie kokius nors nešvarius dalykus, nes su jais toli nenueisi. Išlaukėme visų leidimų, licencijų“, – sakė restorano bendraturtis.

REKLAMA

Anot jo, neturintis kantrybės restorano kūrėjas paprasčiausiai iššvaistys visą turimą kapitalą. „Turi skaičiuoti laiką, nes niekada nieko nepadarysi greičiau nei realiai gali padaryti“, – filosofiškai kalbėjo vienas „Sofa de Pancho“ vadovų.

Būtina skaičiuoti

Būsimam restorano vadovui reikia mokėti ir gerai skaičiuoti, mat pirmiausia viskas paremta finansais. „Viskam reikia nemažai pinigų, išlaidų negali numatyti, – perspėjo L. Starkus, – tad svarbu bent apytikriai paskaičiuoti, kada investicijos galėtų duoti grąžą – vis tiek tai verslas. Juk jeigu kas nors atsitiks, į dugną gali nusitempti visą šeimą ir šeimos santaupas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradedančiajam restoranų verslą sunku suplanuoti visus dalykus, pavyzdžiui, susirasti tinkamų tiekėjų, tinkamų darbuotojų. Pasak „Sofa de Pancho“ bendraturčio, reikia tokių žmonių, kurie sirgtų tuo pačiu. „Mūsų restoranas mažas, kaip šeima, ir mes jį kuriame kaip namus, ne kaip prašalaičių užeigą“, – komentavo jis.

Kokybė ir šviežumas

Pasak L. Starkaus, susigadinti gerą vardą labai lengva, tačiau susigrąžinti jį Lietuvoje, kuri maža ir kurioje naujienos sklinda greitai, labai sunku. „Maistas yra rizikingiausia sritis, nes rizikuoji ne tik savo pinigais, bet ir žmonių sveikata“, – aiškino specialistas.

REKLAMA

Jo nuomone, norėdami atidaryti gerą restoraną verslininkai pirmiausia turi rūpintis maisto kokybe, šviežumu. „Svarbu ne tai, ar svečiui skanu, ar ne, – visų skoniai skiriasi. Svarbiausia kokybė ir šviežumas“, – pabrėžė „Sofa de Pancho“ bendraturtis. Antras svarbus dalykas – atvirumas klientui. „Aplinka svarbi, tačiau ne pati svarbiausia, o Lietuvoje klaidingai manoma, kad svarbiausia yra prabangus interjeras. Kartais valgyti smagiau ant siūbuojančios kėdės“, – teigė L. Starkus.

FAKTAI: „Sofa de Pancho“

Restoranas atidarytas Vilniaus senamiestyje, Visų Šventųjų gatvėje

Pirmadieniais ir sekmadieniais „Sofa de Pancho“ nedirba

Išskirtinis restorano darbo laikas – nuo 16 val. iki 22 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų