REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Policija žada per antrąjį rinkimų turą dirbti dar intensyviau, bet teisėsaugos institucijų pareigūnai neatmeta, kad siekiant išvengti rinkimų įstatymo pažeidimų jų turimų priemonių gali nepakakti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jie sakė žurnalistams po ketvirtadienį Vyriausybėje įvykusio psitarimo, kuriame dalyvavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis ir generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

REKLAMA

Teisėsaugos ir VRK vadovus premjeras pakvietė aptarti situacijos dėl galimų piktnaudžiavimo atvejų per Seimo rinkimų pirmąjį turą ir teisėsaugos institucijų darbo per antrąjį turą, kuris vyks spalio 28 dieną .

Z. Vaigauskas: komisija apsispręs iki sekmadienio

Paklaustas,  ar gali būti anuliuoti rinkimų rezultatai kai kuriose apylinkėse, VRK vadovas Z. Vaigauskas po pasitarimo žurnalistams sakė, kad yra sulaukta įvairių komisijos narių pasiūlymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Apsispręsta, kad tie komisjos nariai, kurie nori rengti tokius projektus, pagal galimybes surinktų medžiagą, o komisija svarstys jų pasiūlymus“, – sakė Z. Vaigauskas.

Jo teigimu, sprendimai turi būti priimti vėliausiai sekmadienį, kadangi tai – paskutinis terminas patvirtinti pirmojo turo rezultatus.

Policija ruošiasi antrajam rinkimų turui

Premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė, kad susitikimo metu buvo aptarta, ką reikia daryti, kad ateityje būtų užkirstas kelias rinkėjų balsų pirkimui ir kitiems tokio pobūdžio nusikaltimams, kadangi jie jau tampa sistemingu reiškiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aptarėme, kaip turi bendradarbiauti teisėsaugos institucijos artėjant antrajam turui. Policija dar intensyviau budės kiekvienoje apylinkėje, ir bet kas, kas matys rinkimų įstatymo pažeidimą, turės kreiptis tiesiogine linija į Policijos departamentą“, – žurnalistams sakė premjeras. Jis pabrėžė, kad su rinkimų įstatymo pažeidimais bus griežtai kovojama, todėl jis tikisi, kad „antrasis rinkimų turas bus labiau apsaugotas nuo tokių pažeidimų“.

Policijos generalinio komisaro S. Skvernelio teigimu, per antrąjį rinkimų turą policija rinkimams skirs dar didesnį dėmesį.

REKLAMA

„Antrajame ture turime didesnės rizikos apylinkėms ir apygardoms skirsime dar didesnį tiek viešosios policijos, tiek kriminalinės policijos dėmesį. Paskelbsime karštąją liniją, kad žmonės galėtų kreiptis  tiesiai į policijos departamentą“, – sakė jis. S. Skvernelis pridūrė, kad dirbs dar didesnės policijos pajėgos, negu per pirmąjį rinkimų turą.

Tuo metu Z. Viagauskas teigia nesąs tikras, ar priemonės, kurių ketina imtis teisėsaugos institucijos, padės pataisyti padėtį.

„Kai kuriose apygardose buvo tokia situacija, kad pareigūnai budi, o tam tikras procesas nutraukiamas kai pasirodo žiniasklaidos atstovai. Bet jūs išvažiuojate, ir vėl prasideda tokie patys dalykai“, – sakė jis. Z. Vaigauskas taip pat pabrėžė, kad pažeidimų daugiau buvo ne sekmadienį rinkimų apylinkėse, o išankstinio balsavimo metu. Todėl jis ragina piliečius pagalvoti apie savo veiksmus.

REKLAMA

„Politikai turėtų suprasti, kad jų elgesys matomas, o rinkėjai turėtų įvertinti tokius politikus“, – sakė jis.

Teisėsauga yra bedantė

Anot S. Skvernelio, „įrankiai, kuriais disponuoja teisėsauga, yra bedančiai, jeigu norime iš tikrųjų kovoti su šiuo reiškiniu. Jeigu norime, kad žmonių pasirinkimas būtų teisingas ir valstybę valdytų sąžiningai išrinkti žmonės, turime turėti įrankius, bet šiuo metu nusikalstamos veiklos, susijusios su rinkimais, referendumu, yra laikomos nesunkiu nusikaltimu“. Todėl anot jo, policijos galimybės kovoti su tais, kurie trukdo piliečiams išreikšti savo valią, yra ribotos.

Jam pritaria generalinio prokuroro pavaduotojas D. Raulušaitis. Jis žurnalistams sakė, kad bus siekiama „prisikasti prie visų asmenų, kurie vienaip ar kitaip susiję su tais nusikaltimais, dėl kurių ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir prokurorai atlieka tyrimus“, tačiau pažymėjo, kad veiksmingų įrankių tiriant tokio pobūdžio nusikaltimus nėra daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi jie neprisikiriami prie sunkių nusikaltimų, tyrėjai negali naudoti nei operatyvinės veiklos įstatyme numatytomis priemonėmis, nei baudžiamojo proceso kodekse numatytomis  priemonėmis“, – sakė D.Raulušaitis.

Nei S. Skvernelis, nei D. Raulušaitis, nei Z. Vaigauskas neatskleidė, su kokiomis partijomis gali būti susiję daugiausia pažeidimų. Jie taip pat  neatskleidė, ar turima kokios nors operatyvinės informacijos, jog per antrąjį rinkimų turą galėtų būti bandoma pažeisti rinkimų įstatymą.

„Šį reiškinį reikia vertinti konceptualiai, o ne imti kiekvieną atskirą atvejį“, – sakė žurnalistams S. Skvernelis.  Po pasitarimo taip pat paskelbta, kad bus svarstoma galimybė ateityje į rinkimų komisijos sudėtis įtraukti teisėsaugos institucijų pareigūnus , o tokio pobūdžio pažeidimus bus siekiama pripažinti sunkiu nusikaltimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų