REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generaliniam prokurorui Dariui Valiui ir jo pavaduotojui Dariui Raulušaičiui netrukus gali būti skirta valstybės apsauga. Esą grėsmę jiems kelia einamos pareigos. Mokesčių mokėtojams tokie užmojai kasmet atsieitų daugiau kaip 2 mln. litų, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo siekiama nustatyti generalinio prokuroro ir jo pavaduotojų asmens bei jų šeimos narių ar turto apsaugos skyrimo tvarką ir sąlygas. Asmenų apsaugą siūloma patikėti VRM pavaldžiam Vadovybės apsaugos departamentui (VAD), jų turto – privačioms saugos tarnyboms.

REKLAMA

VAD direktorius Raimundas Kairys neslepia, kad su esamais ištekliais vykdyti naujų funkcijų departamentas nepajėgtų. Apskaičiuota, kad projektui įgyvendinti pirmaisiais metais reikėtų beveik 2,443 mln. litų, o kasmet – po 1,993 mln. litų.

VRM atstovai nurodo, kad pagrindas generalinio prokuroro ir jo pavaduotojo apsaugai atsirado pernai pakeitus Prokuratūros įstatymą. Projektu siūloma nustatyti, kad asmens apsauga šiems pareigūnams turi būti skiriama nuo jų paskyrimo į pareigas, o jų šeimos nariams ar turtui – jeigu yra reali grėsmė gyvybei, sveikatai ar turtui dėl pareigūnų einamų pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Lėšas projektui įgyvendinti, anot VRM, reikėtų skirti nuo 2013 metų sausio 1 dienos. Minimaliai vieno asmens apsaugai pirmaisiais metais reikėtų 1,221 mln. litų, o kasmet – po daugiau kaip 0,996 mln. litų. Apsaugą vykdytų ne mažiau kaip du asmens sargybiniai, būtų skirta transporto priemonė, sargybiniai nuolat keltų savo kvalifikaciją ir būtų apginkluoti. Siūloma, kad nuostatos įsigaliotų ne anksčiau kaip nuo kitų metų rugpjūčio.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko teigimu, valstybės apsauga garantuojama asmenims, kurių gyvybei kyla tiesioginis pavojus.

Jo nuomone, GP vadovams dėl jų pareigų egzistuoja nebent teorinė grėsmė, tačiau pagal valstybėje galiojančią tvarką apsauga skiriama tik patiems aukščiausiems renkamiems pareigūnams. „Šitos praktikos ir reikia laikytis. Kai kalbame apie prokurorų pareigas, nesutinku, kad jiems apsauga yra reikalinga. Galbūt tada derėtų pagalvoti ir apie apsaugą kiekvienam politikui, sulaukusiam grasinimų“, – pažymėjo A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų