REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Perskaičiavus Seimo rinkimų rezultatus keliose apygardose niekas nepasikeis, nes Lietuvoje gyvuoja tik fasadinė demokratija, teigia politologas, filosofas Vytautas Radžvilas. Bėda, pasak jo, yra sisteminė.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas V. Radžvilas  komentuoja žiniasklaidos paviešintą žinią, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas rengiasi perskaičiuoti sekmadienį vykusių Seimo rinkimų balsus keliose rinkimų apygardose, kur galimai buvo perkami balsai ar klastojami rezultatai.

REKLAMA

Pasak V. Radžvilo, atskirų politinių jėgų skundai, norint pagerinti savo rinkimų rezultatus, sisteminių ydų nepašalins. „Šita istorija yra komiška ir kartu labai liūdna. Komiška ji todėl, kad šiandien yra sukilęs didžiulis vajus dėl tikrai ar tariamai perkamų balsų ir kitų galimybių klastoti piliečių valią.  <...> Gana keista, kad didžiausiu kaltininku tampa VRK pirmininkas. Jos veikloje yra tikrai daug trūkumų, tačiau didžiausia problema yra ta, kad komisija daugelį metų funkcionuoja, kaip fasadinės demokratijos sistemą aptarnaujanti institucija.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos, jei žiūrėsime į reikalą iš esmės, niekaip negalima pavadinti autentiška demokratija. Tos politinės jėgos, kurios šiandien skundžiasi demokratijos stoka ir vienu iš jos požymiu laiko būtent įvairias manipuliacijas per rinkimus, absoliučiai nieko nepadarė, kad Lietuvos politinė sistema būtų demokratizuota. <...>  Juk daugelis komentatorių ir piliečių kartoja, kad  atotrūkis tarp vadinamosios valdžios ir piliečių yra tiesiog milžiniškas. Todėl šiandien,  kaip bebūtų paradoksalu, daug tiesos yra labiausiai rinkimų rezultatų klastojimu kaltinamo asmens, turiu omenyje Viktorą Uspaskichą,  teiginyje, kad demokratijos reikalai labiausia parūpo tada, kai rinkimus laimėjo ne tie, kuriems juos derėjo laimėti,“ – sakė jis portalui balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą V. Radžvilo komentarą, kur aptariamas ir prezidentės Dalios Grybauskaitės išpuolis prieš referendume balsavusius rinkėjus, galite išklausyti čia:

Kaip praneša žiniasklaida, didžiausias VRK galvos skausmas yra Zarasų–Visagino apygarda. Čia prokurorai jau kreipėsi dėl Darbo partijos kandidato Rimvydo Podolskio, įtariamo rinkėjų papirkinėjimu, neliečiamybės panaikinimo. Pasak Z. Vaigausko, VRK sprendimą dėl rezultatų anuliavimo turi priimti ne vėliau kaip sekmadienį. Anot jo, svarstomos ir kitos apygardos, tarp jų  Vilniaus–Trakų,  Šilutės–Pagėgių. Visuotinis rinkimų anuliavimas, anot pirmininko, mažai tikėtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų