REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Berlynas – Vokietijos sostinė ir turbūt vienas įdomiausių miestų visoje šalyje. Jis yra patrauklus nepaprastai didele lankytinų vietų įvairove, istoriniais paminklais, memorialais ir muziejais, turtingu kultūriniu gyvenimu bei energingu gyvenimo stiliumi. Išskirtinis miesto bruožas – kontrastai tarp istorinių pastatų ir šiuolaikinės architektūros, tradicijų ir modernumo, tad aplankyti Berlyną yra tiesiog būtina! Nors lankytinų vietų čia be galo daug, kelionių tinklalapis Independenttraveler.com išskiria 5 vietas, kurias būtinai turite pamatyti bevaikščiodami Berlyno gatvėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Berlynas (nuotr. Shutterstock.com)Berlynas (nuotr. Shutterstock.com)

1. Potsdamo aikštė (Potsdamer Platz)

Potsdamo aikštė - puiki vieta pradėti ekskursiją po Berlyną, nes ši vieta kuo puikiausiai perteikia naujai atgimusio miesto dvasią. Nors Potsdamo aikštė ir aplink ją buvę statiniai buvo visiškai sugriauti Antrojo pasaulinio karo metu, prieš keliasdešimt metų ji buvo atrestauruota ir tapo moderniu finansų rajonu. Šiuolaikiški biurų pastatai, prekybos centrai ir viešbučiai buvo suprojektuoti žymių architektų. Potsdamo aikštės kino salėse kasmet vyksta žymusis Berlyno kino festivalis. Netoli aikštės atrasite Berlyno sienos likučius, Branderburgo vartus.

REKLAMA

2. Reichstagas (Reichstag)

Jei jau atkeliavote į Berlyną, neaplankyti Reichstago būtų nuodėmė. Vokietijos parlamento būstinė, Reichstagas, pastatyta 1894 m., yra viena populiariausių lankytinų vietų tarp turistų. Įspūdingą Vokietijos parlamento būstinės stiklinį kupolą galima aplankyti kasdien, tiesa, atstovėjus netrumpą eilę. Įėjus į vidų pro saugos vartus, didžiulis liftas pakelia ant Reichstago stogo, nuo kurio atsiveria visa Berlyno panorama.

REKLAMA
REKLAMA

Berlynas (nuotr. Shutterstock.com)Berlynas (nuotr. Shutterstock.com)

3. Čarlio kontrolės postas (Checkpoint Charlie)

Tai buvo vienintelis patikros punktas tarp Rytų ir Vakarų Berlyno keliaujantiems pareigūnams ir užsieniečiams. Šiuo metu Čarlio kontrolės punkto vietoje yra įrengta reprodukcija, atkurianti prabėgusių dienų realijas. Tai įspūdinga pabėgimų ir pabėgėlių iš Rytų į Vakarų Berlyną istorijų kolekcija. Minios turistų traukia nusifotografuoti prie punkto “būdelės", budinčių karių, ant sienos kabančios nudriskusios, autentiškos sovietų vėliavos, žvaigždės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Berlyno katedra (Berliner Dom)

XIX a. pabaigoje iškilusi Berlyno katedra per Antrąjį Pasaulinį karą buvo smarkiai apgriauta, tačiau vėliau, remiantis išlikusiais brėžiniais, atstatyta itališkuoju renesanso stiliumi. Tai didžiausia protestantų bažnyčia Vokietijoje ir vienas iš svarbiausių Berlyno simbolių. Nors įėjimas į vidų mokamas, čia užsukę čia tikrai nenusivilsite: katedros viduje išvysite 1905 metais pagamintus vargonus ir Hohencolernų kriptą, kurioje ilsisi net 97 šios šeimos atstovai.

Berlyno katedra (nuotr. Shutterstock.com)Berlyno katedra (nuotr. Shutterstock.com)

5. Berlyno siena

Mylios ilgumo betoninės sienos, Šaltojo karo metu skyrusios Rytų ir Vakarų Vokietiją, ruožas Šprė upės pakrantėje dar vadinamas Rytų galerija (East Side Gallery). Ant sienos išlikę įvairūs padalintos Vokietijos ir jos susivienijimo epochą įamžinę paveikslai. Šią galeriją po atviru dangumi kūrė apie 120 menininkų iš 21 šalies. Iš pradžių Berlyno sienos ilgis buvo 39 km, o ją sugriovus liko nedidelis jos ruožas. Sieną tiesiog išrinko po akmenėlį, ir dabar jie parduodami netoli buvusios sienos esančiuose suvenyrų kioskuose. Kiekvienas gabalėlis turi autentiškumo sertifikatą.

Berlyno siena (nuotr. Shutterstock.com)Berlyno siena (nuotr. Shutterstock.com)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų