REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rū­ka­lų kont­ra­ban­dos mas­tai šie­met vėl šo­vė į vir­šų mo­kes­čiais mai­ti­na­mo Lie­tu­vos biu­dže­to ne­nau­dai. Tei­sė­sau­ga tei­gia, kad kont­ra­ban­dą ska­ti­na kai­nų skir­tu­mas, ir vie­nu iš efek­ty­vių bū­dų ko­vo­je su ci­ga­re­čių per­par­da­vė­jais įvar­di­ja areš­to baus­mę.

REKLAMA
REKLAMA

Di­des­nė da­lis gy­ven­to­jų – už kont­ra­ban­dą

Tei­sė­sau­gos ins­ti­tu­ci­jų sta­tis­ti­ka ro­do, kad kont­ra­ban­dos mas­tai Lie­tu­vo­je šie­met la­bai išau­go.

REKLAMA

Po­li­ci­jos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai per pir­mą­jį šių me­tų pus­me­tį su­lai­kė 355 tūks­tan­čius pa­ke­lių kont­ra­ban­di­nių ci­ga­re­čių.

Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­ba (VSAT) šiais me­tais su­lai­kė per mi­li­jo­ną ir 700 tūks­tan­čių pa­ke­lių (dau­giau nei pu­se mi­li­jo­no dau­giau ne­gu per­nai) kont­ra­ban­di­nių ci­ga­re­čių.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­sie­ny­je su Bal­ta­ru­si­ja su­lai­ky­ta 928 tūks­tan­čiai, pa­sie­ny­je su Ru­si­ja – 86 tūks­tan­čiai pa­ke­lių.

Lie­tu­vos mui­ti­nės pa­rei­gū­nai per aš­tuo­nis šių me­tų mė­ne­sius su­lai­kė apie de­vy­nis mi­li­jo­nus ci­ga­re­čių pa­ke­lių, ku­rių pre­li­mi­na­ri ver­tė sie­kia 42 mi­li­jo­nus li­tų.

Dau­giau­sia (76,4 pro­cen­to) ta­ba­ko ga­mi­nių šie­met su­lai­ky­ta ša­lies vi­du­je, 15 pro­cen­tų – Lie­tu­vos- ir Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­ny­je, 8,2 pro­cen­to – pa­sie­ny­je su Ru­si­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lie­tu­vos lais­vo­sios rin­kos ins­ti­tu­to at­lik­to ty­ri­mo duo­me­ni­mis, ci­ga­re­čių kont­ra­ban­dos reiš­ki­nį pa­lai­ko apie 60 pro­cen­tų Lie­tu­vos gy­ven­to­jų.

Le­mia kai­nos

Šiau­lių po­li­ci­ja per aš­tuo­nis šių me­tų mė­ne­sius ap­skri­ty­je su­lai­kė be­veik 60600 pa­ke­lių kont­ra­ban­di­nių rū­ka­lų. Tai 18 tūks­tan­čių pa­ke­lių dau­giau nei per tą pa­tį praė­ju­sių me­tų lai­ko­tar­pį.

Ro­ber­tas Jag­mi­nas, Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas, rū­ka­lų kont­ra­ban­dos šuo­lį sie­ja su su­stip­rin­tu tei­sė­sau­gos dar­bu – dau­giau gau­do­ma, dau­giau ir su­gau­na­ma.

REKLAMA

Ki­ta svar­bi suak­ty­vė­ji­mo prie­žas­tis esą eko­no­mi­nė. Brangs­tant ci­ga­re­tėms Lie­tu­vo­je, tau­pan­tys rū­kaliai, ko­mi­sa­ro įsi­ti­ki­ni­mu, ren­ka­si per­pus pi­giau kai­nuo­jan­čius kont­ra­ban­di­nius rū­ka­lus.

Po­li­ci­jai ant­ri­na ir VSAT Vie­šų­jų ry­šių sky­riaus vir­ši­nin­kas Gied­rius Mi­šu­tis. Jo žo­džiais, rū­ka­lų kai­nų skir­tu­mas Lie­tu­vo­je ir Ru­si­jo­je ar Bal­ta­ru­si­jo­je – auk­so ka­syk­la per­par­da­vė­jams.

REKLAMA

„Kai­nos ski­ria­si apie tris kar­tus, – sa­kė pa­rei­gū­nas. – Kont­ra­ban­di­niai rū­ka­lai duo­da mil­ži­niš­ką pel­ną. Ir kol eko­no­mi­nis in­te­re­sas bus, kont­ra­ban­dos srau­tus pa­ža­bo­ti bus su­dė­tin­ga.“

Dėl kai­nų skir­tu­mo, sa­ko G. Mi­šu­tis, žmo­nės ri­zi­kuo­ja ir au­to­mo­bi­lius pra­ras­ti, ir gau­ti dau­gia­tūks­tan­ti­nes bau­das. Ri­zi­kuo­ja­ma ne­tgi lais­ve.

Žiū­ri­ma į Bal­ta­ru­si­jos pu­sę

Ga­ben­to­jai, anot G. Mi­šu­čio, pri­si­gal­vo­ja įvai­riau­sių rū­ka­lų įve­ži­mo į Lie­tu­vą bū­dų. Šiuo me­tu be­ne po­pu­lia­riau­sia – kont­ra­ban­di­nes ci­ga­re­tes per­mes­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bal­ta­ru­si­jo­je gy­ve­nan­tys as­me­nys ci­ga­re­čių dė­žes per­me­ta per vals­ty­bės sie­ną, o lau­kian­tie­ji Lie­tu­vos te­ri­to­ri­jo­je tas dė­žes su­ren­ka ir iš­ga­be­na į ša­lies gi­lu­mą.

„Toks „per­me­ti­mas“ kont­ra­ban­di­nin­kus iš­gel­bė­ja nuo nu­si­kals­ta­mo vals­ty­bės sie­nos kir­ti­mo – sie­nos pa­žei­di­mo nė­ra, o rū­ka­lai pa­ten­ka“, – tei­gia VSAT pa­rei­gū­nas.

Ta­čiau per Bal­ta­ru­si­jos sie­ną per­me­ta­mi ci­ga­re­čių kie­kiai, nuo ke­lių iki ke­lio­li­kos dė­žių, anot G. Mi­šu­čio, yra tik la­šas jū­ro­je pa­ly­gin­ti su tuo, kiek į Lie­tu­vą įve­ža­ma vil­ki­kais.

REKLAMA

Mui­ti­nės de­par­ta­men­to at­sto­vė spau­dai Gin­ta­rė Vit­kaus­kai­tė „Šiau­lių kraš­tui“ var­di­jo in­ves­ti­ci­jas į mui­ti­nio tik­ri­ni­mo įran­gą, mo­bi­lią­sias ir sta­cio­na­rias rent­ge­no kont­ro­lės sis­te­mas. Šiais me­tais mui­ti­nin­kai pra­dė­jo dirb­ti su mo­bi­lią­ja ku­ro ma­ta­vi­mo įran­ga, nau­do­ja­ma ap­tik­ti trans­por­to prie­mo­nių ba­kuo­se sle­pia­mas kont­ra­ban­di­nes ci­ga­re­tes.

Aki­vaiz­du, kad mi­li­jo­ni­nės in­ves­ti­ci­jos pa­gei­dau­ja­mo efek­to ne­duo­da.

REKLAMA

Vie­ša pre­ky­ba tur­gu­je

In­ves­ti­ci­jo­mis kam­šo­ma vals­ty­bės sie­na, o kiek­vie­no­je turg­a­vie­tė­je ga­li­ma įsi­gy­ti kont­ra­ba­ndi­nių rū­ka­lų.

Pa­vyz­dys – Šiau­lių cent­ri­nė tur­ga­vie­tė. Re­tam šiau­lie­čiui, įžen­gu­siam į tur­gaus priei­gas, ne­te­ko iš­girs­ti klau­si­mo „ar ne­rei­kia ci­ga­re­čių“.

Kont­ra­ban­dos per­par­da­vi­nė­to­jai sto­vi­niuo­ja, rū­ko, šne­ku­čiuo­ja­si ir ste­bi, ar nea­tei­na po­ten­cia­lus pir­kė­jas ar­ba po­li­ci­jos pa­rei­gū­nas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių ap­skri­ties vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jui R. Jag­mi­nui gy­ven­to­jų prie­kaiš­tai, ko­dėl po­li­ci­ja ne­sii­ma prie­mo­nių su­tram­dy­ti tur­gu­je kont­ra­ban­di­nes ci­ga­re­tes par­duo­dan­čius as­me­nis, ne nau­jie­na.

„Už­tik­ri­nu, kad to­kie par­da­vė­jai su­lai­ko­mi ko­ne kiek­vie­ną sa­vai­tę, – tei­gia ko­mi­sa­ras. – Jiems su­ra­šo­mi pro­to­ko­lai, teis­mas ski­ria tūks­tan­ti­nes bau­das, kon­fis­kuo­ja­ma kont­ra­ban­da. Ir ką? Nu­baus­ti jie ne­tru­kus vėl už­sii­ma ne­le­ga­lia veik­la.“

REKLAMA

Anot R. Jag­mi­no, yra „tur­gi­nin­kų“, ku­rių krai­tis už pre­ky­bą kont­ra­ban­di­niais rū­ka­lais – nuo tri­jų iki sep­ty­nių šim­tų tūks­tan­čių li­tų. To­kie pra­si­žen­gė­liai ra­mūs – tur­to, ku­rį bū­tų ga­li­ma areš­tuo­ti, jie paprastai ne­tu­ri. Vyk­do­mo­sios by­los du­la ant­sto­lių kon­to­ro­se.

Pra­vers­tų areš­tas

R. Jag­mi­nas įsi­ti­ki­nęs, kad ci­ga­re­čių perpar­da­vė­jų bau­dos ne­sut­ram­dys.

Ki­tas rei­ka­las, jei už pa­kar­to­ti­nę pre­ky­bą kont­ra­ban­di­ne pro­duk­ci­ja bū­tų nu­ma­ty­ta areš­to baus­mė. Tuo­met per­par­da­vė­jai bū­tų eli­mi­nuo­ti iš še­šė­li­nės pre­ky­bos ir esą grei­čiau­siai im­tų gal­vo­ti, ar ver­ta vers­tis nu­si­kals­ta­ma veik­la.

REKLAMA

„Žmo­nės da­bar ga­li man pa­prieš­ta­rau­ti, kad, areš­tuo­da­mi vals­ty­bės biu­dže­tui nu­si­kals­tan­čius as­me­nis, vi­siems už­krau­na­me jų iš­lai­ky­mo naš­tą, – tei­gia po­li­ci­jos va­do­vas. – Rei­kė­tų ži­no­ti, kad ci­ga­re­čių per­par­da­vė­jo iš­lai­ky­mas areš­ti­nė­je biu­dže­tui kai­nuo­ja ma­žiau, nei jo da­ro­ma ža­la.“

Ko ge­ro lo­giš­kai paaiš­ki­na­ma, jog ne­di­de­les pa­ja­mas tu­rin­tys rū­kaliai pi­ges­nę kont­ra­ban­di­nę pro­duk­ci­ją per­ka su ma­lo­nu­mu – kam rū­pi skriau­džia­mas biu­dže­tas, jei tuš­čia as­me­ni­nė pi­ni­gi­nė?

REKLAMA
REKLAMA

„Nai­vu sa­ky­ti rū­kaliui: ne­pirk kont­ra­ban­dos, – tei­gia ko­mi­sa­ras. – Te­pa­sa­ky­siu, kad pirk­da­mi ją žmo­nės pa­tys sa­ve skriau­džia: ken­čia pen­si­jos, biu­dže­ti­nin­kų at­ly­gi­ni­mai. Ma­ža to, rū­kalius trau­kia kont­ra­ban­di­nį dū­mą, o su­si­rgęs krei­pia­si ne į Bal­ta­ru­si­jos ar Ru­si­jos, o Lie­tu­vos me­di­ci­ną – į tą, ku­riai iš­lai­kyti mo­kes­čių for­ma ne­da­vė nė li­to.“

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų