REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lešano Buda buvo pastatyta Tangų dinastijos laikotarpiu (618–907 m.) toje Kinijos Sičuano provincijos vietoje, kur į vieną vagą susijungia Mindziango, Dadu ir Qingyi upės. Akmens skulptūra žvelgia į piligrimų dažnai lankomą Emei kalną, o po jos kojomis teka srauni upė. Iki šiol tai pati didžiausia uoloje iškalta Budos skulptūra, kaip ir aukščiausia religinė (arba kitaip – ne individualios, o masinės kūrybos) statula pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)

71 metro aukščio skulptūra vaizduoja Maitrėją – atjautos ir meilės Budą, kuris budizmo religijos mokymuose priklauso bodhisatvos koncepcijai. Tai būtybė, kuri atsisakė nirvanos ir pasišventė mokyti dharmos ir padėti kitiems pasiekti nušvitimą. Maitrėja budizmo literatūroje taip pat minimas kaip Budos Šakjamunio, šios religijos pradininko įpėdinis. Skulptūra Maitrėją vaizduoją sėdintį, ant kelių sudėjusį rankas. Didžiojo Budos pečiai siekia 28 metrų plotį, o ant mažiausio kojos piršto nago galėtų atsisėsti žmogus. Ši Emei kalno teritorija, kaip ir pati Budos skulptūra, nuo1996-ųjų priklauso UNESCO, tačiau įstabų žmonijos kūrinį, rodos, saugo ir pati gamta: Didysis Buda liko stovėti ir po 2008-aisiais Sičuane vykusio žemės drebėjimo. Dėl to ir dėl paties kalno formos, kuris skulptūrą tarsi saugo savo glėbyje, vietiniai gyventojai dažnai sako: „Kalnas yra Buda, o Buda yra kalnas.“

REKLAMA

Buda Emei uolose buvo pradėtas kaldinti 713-aisiais, vadovaujant Kinijos vienuoliui Haitongui. Buvo tikimasi, kad Buda nuramins sūkuringus upės vandenis, kurie daugelį metų kėlė grėsmę žvejybiniams laivams. Laivai dužo vienas po kito, o Kinijos žmonėms beliko stebėti ir baisėtis nesutramdoma stichija. Haitongas tuo metu jau žinojo, ką daryti. Kurį laiką jis keliavo Mindziango upe, skleisdamas budizmo idėjas ir kviesdamas prie projekto prisidėti tiek vienuolius, tiek paprastus žmones. Iki šiol netyla kalbos apie tai, koks pamaldus ir atsidavęs savo sumanymui buvo Haitongas. Po kelionės grįžusį su paaukotais pinigais vienuolį, teigiama, pasitiko į juos nusitaikęs vietos valdininkas. Tačiau Haitongas nesutiko atiduoti statyboms skirtų pinigų, pareiškęs, kad greičiau išsipjaus sau akis, nei atsisakys bent vieno skatiko. Valdininkui paliepus tai padaryti jo akivaizdoje, Haitongas savo valia neteko vienos akies. Teigiama, kad toks jo poelgis įkvėpė visus, kurie dirbo prie Budos skulptūros –darbai ėjosi greitai ir sklandžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)

Iš pradžių meistrai nukaldino mažą Budos statulos maketą, pagal kurį Haitongas dar kurį laiką keliavo upės šlaitais, ieškodamas tinkamiausios vietos. Statybų procesas buvo brangus ir sudėtingas: milžiniški uolos akmenys vienas po kito krisdavo į žemę sugriaudėjus griaustiniui. Tik praėjus septyniasdešimčiai metų po Haitongo mirties, po kurios Lešano projektas buvo sustojęs, tuometinė karinė regiono valdžia jiedushi nusprendė paremti likusius darbus – statybos, dirbant vienuolio mokiniams, buvo baigtos 803-iaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tangų dinastijos laikais Kinijos žmonės itin garbino Maitrėją, tikėdami, kad tai – šviesios ateities simbolis. Netrukus po skulptūros pastatymo paaiškėjo, kad Mindziangas šioje vietoje išties nurimo: darbų metu daugybė stataus šlaito akmenų nusėdo upės vandenyse, o tai pakeitė jos tėkmę. Ji nuo to laiko tapo palanki ir saugi praplaukiantiems laivams.

Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)Didysis Lešano Buda (nuotr. Gamintojo)

Nors didesnių sukrėtimų gigantiškoji Lešano skulptūra nepatyrė, ją gerokai paveikė klimato kaita. Didysis Kinijos Buda kaip ir daugelis kitų šio regiono gamtinio ir kultūrinio paveldo objektų laikui bėgant degraduoja dėl erozijos, oro užterštumo, taip pat turistų daromos žalos. Jau kuris laikas girdimi valdžios pažadai imtis restauracijos, tačiau kol kas ši nuostabi Budos skulptūra – gamtos valioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų