REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijardieriai-banditai: 10 turtuolių, nedraugaujančių su teisėsauga

Nesuvokiamo dydžio turtų savininkai buvo kaltinami pačiais įvairiausiais nusižengimais - nuo banalaus chuliganizmo iki mokesčių nemokėjimo ir finansinių piramidžių, rašo „Forbes“. Leidinys siūlo prisiminti 10 žymiausių pastarųjų metų atvejų, kai milijardieriai iš „Forbes“ turtingiausiųjų sąrašo turėjo nemalonumų su teisėsauga. Dalis šių bylų baigėsi pakankamai griežtais nuosprendžiais.

Nesuvokiamo dydžio turtų savininkai buvo kaltinami pačiais įvairiausiais nusižengimais - nuo banalaus chuliganizmo iki mokesčių nemokėjimo ir finansinių piramidžių, rašo „Forbes“. Leidinys siūlo prisiminti 10 žymiausių pastarųjų metų atvejų, kai milijardieriai iš „Forbes“ turtingiausiųjų sąrašo turėjo nemalonumų su teisėsauga. Dalis šių bylų baigėsi pakankamai griežtais nuosprendžiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vijay Mallya (Indija)

Turtas: 1 milijardas JAV dolerių

V. Mallya (nuotr. Wikipedia)V. Mallya (nuotr. Wikipedia)

„Kingfisher Airlines“ oro linijų bei Formulės-1 komandos „Force India“ savininkas V. Mallya (numeris 1153 globaliame reitinge) buvo suimtas 2012 metų spalio 12 dieną. Pareikšta, kad jis nesumokėjo 2 milijonų JAV dolerių oro uosto rinkliavų. Be to, milijardierius kaltinamas ir algų nemokėjimu savo kompanijos darbuotojams, kurie jau surengė keletą protesto akcijų. Ekspertai oro uosto mokesčių ir algų nemokėjimo priežastimi įvardija ypač sudėtingą „Kingfisher Airlines“ finansinę situaciją.

REKLAMA

Guy Wildensteinas (Prancūzija)

Turtai: nuo 5 iki 10 milijardų JAV dolerių

G. Wildensteinas (nuotr. blogspot.com)G. Wildensteinas (nuotr. blogspot.com)

Žymusis galerijų savininkas ir antikvaro rinkėjas buvo apkaltintas vengimu mokėti mokesčius: 2012 metų vasarį teismas priėmė sprendimą, įpareigojantį G. Wildensteiną sumokėti 250 milijonus eurų. Toks nuosprendis apsunkino ir taip ne pačią maloniausią žymaus kolekcininko padėtį, kuris 2011 metų pavasarį buvo apkaltintas vogtų daiktų saugojimu: kratos Wildensteino institute metu buvo aptikti du paveikslai, kurie buvo laikomi dingusiais jau keletą dešimtmečių. Vis dėlto kaltinimai milijardieriui vėliau buvo panaikinti, o pats tyrimas pavadintas „nesusipratimu“.

REKLAMA
REKLAMA

Hansas Rausingas (Didžioji Britanija)

Turtai: 10 milijardų JAV dolerių, kuriuos jis pavaldėjo iš savo senelio Hanso Rausingo, „TetraPak“ įkūrėjo

Hansas ir Eva Rausingai (nuotr. SCANPIX)

Hansas ir Eva Rausingai (nuotr. SCANPIX)Stojo prieš teismą dėl automobilio vairavimo, apsvaigus nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų bei trukdymu palaidoti savo žmonos kūną (2 mėnesius jis saugojo lavoną savo namuose, nes, kaip teigė pats, negalėjo išsiskirti su ja); paleistas už užstatą; vėliau nuteistas 10 mėnesių kalėjimo, bausmės vykdymą atidedant 2 metams, kuriuos jam teks praleisti narkomanų reabilitacijos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afredas Taubmanas (JAV)

Turtai: 2,9 milijardai dolerių

A. Taubmanas (nuotr. blogspot.com)A. Taubmanas (nuotr. blogspot.com)

Buvęs „Sotheby's“ vadovas A. Taubmanas (numeris 491 „Forbes“ reitinge) praleido 9 mėnesius kalėjime po to, kai buvo apkaltintas aukcionų falsifikavimu. 2007 metais A. Taubmanas išleido knygą, kurioje papasakojo, kaip tapo milijardieriumi, apie savo gyvenimą kalėjime, ir pareiškė, kad yra nekaltas. A. Taubmanas sugebėjo susigrąžinti milijardinius turtus. Jam priklauso 25 prekybos centrai 16 JAV valstijų.

Robertas Allenas Stanfordas

Turtai: 2,8 milijardo (2008 m.)

Allenas Stanfordas (nuotr. SCANPIX)

Allenas Stanfordas (nuotr. SCANPIX)

Finansininkas ir filantropas buvo suimtas 2009 metais.2011 metų birželio 15 dieną Robertas Stanfordas (numeris 205 turtingiausių amerikiečių reitinge), riterio titulo savininkas, buvo nuteistas 110 metų laisvės atėmimo bausme už finansinės piramidės sukūrimą ir sukčiavimus, vertus 7 milijardų dolerių. R. Stanfordui buvo prašyta paskirti 230 metų kalėjimo, tačiau bausmė buvo „sutrumpinta“.

REKLAMA

Rajas Rajaratnamas (JAV)

Turtai: 1,3 milijardo JAV dolerių

„Galleon Group“ įkūrėjas Rajas Rajaratnamas (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)„Galleon Group“ įkūrėjas Rajas Rajaratnamas (Scanpix nuotr.)

Rizikos draudimo fondo „Galleon“ steigėjas R. Rajaratnamas apkaltintas stambių sumų pasisavinimu neteisėtai panaudojant kompanijų vidaus informaciją. Anot tyrėjų, 2003-2009 metais milijardierius uždirbo 63,8 mln. dolerių, panaudojęs duomenis, kuriuos gaudavo iš savo informatorių įvairiose kompanijose, tarp jų „Google“, „Intel“ ir „Hilton Hotels“.

Chey Tae-wonas (Pietų Korėja)

Turtai: 2,1 milijardo JAV dolerių

Chey Tae-wonas (nuotr. blogspot.com)Chey Tae-wonas (nuotr. blogspot.com)

Pietų Korėjos kompanijos „SK Group“ direktorių tarybos pirmininkas Chey Tae-wonas 2003 metais kalėjo septynis mėnesius kalėjime už sukčiavimą. Išėjęs į laisvę, jis vėl ėmė vadovauti kompanijai. 2008 metais jam suteikta malonė.

REKLAMA

Achmedas Ezzas (Egiptas)

Turtai: 1,5 milijardo JAV dolerių

A. Ezzas (nuotr. blogspot.com)A. Ezzas (nuotr. blogspot.com)

Garsios Egipto metalurgijos kompanijos „Ezz Steel“ savininkas A. Ezzas apkaltintas pinigų plovimu ir neteisėtu valstybės lėšų pasisavinimu bei neteisėtu praturtėjimu. Jis buvo nuteistas septynerius metus kalėti.

Markas Ritchas (JAV)

Turtai: 2,5 milijardo JAV dolerių

M. Ritchas (nuotr. blogspot.com)M. Ritchas (nuotr. blogspot.com)

Kompanijos „Arc Rich“ (šiuo metu „Glencore“) steigėjas M. Ritchas (JAV) 1983 metais buvo apkaltintas neteisėta prekyba Irano nafta ir mokesčių vengimu. Nuo tada jis nutarė slapstytis Šveicarijoje. Atsistatydinantis JAV prezidentas Billas Clintonas suteikė M. Ritchui malonę. Tačiau verslininkas vis dar gyvena už JAV ribų, baimindamasis sugrįžti į tėvynę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aleksandras Lebedevas (Rusija)

Turtai: 1,1 milijardo JAV dolerių

A. Lebedevas (nuotr. SCANPIX)A. Lebedevas (nuotr. SCANPIX)

 

Ir A. Lebedevas, Nacionalinio atsargų banko savininkas, kuriam buvo pateikti kaltinimai chuliganizmu ir gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Rusijos prokurorai bylą prieš A. Lebedevą pradėjo pernai, nes jis per televizijos pokalbių laidą trenkė buvusiam milijardieriui Sergejui Polonskiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų