REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Lietuvoje galioja triukšmą ribojantys ir triukšmadarius tramdantys įstatymai, nemažai daugiabučiuose gyvenančių ir dėl kaimynų keliamo triukšmo kenčiančių gyventojų jaučiasi atsidūrę  aklavietėje.

REKLAMA
REKLAMA

Po darbo negali ilsėtis

Mat praktiškai priversti triukšmadarius gerbti aplinkinių teisę į ramybę labai sunku. Be to, ir kainuoja. Lietuvoje už tyrimus, įrodančius, kad iš tiesų yra triukšmaujama, turi susimokėti pats triukšmo netoleruojantis gyventojas.

REKLAMA

Panevėžietė, lopšelio-darželio auklėtojos padėjėja Ramutė Kaminskienė teigia, kad išsivaduoti iš varginančio triukšmo, sklindančio iš kaimynų buto, jai nepavyksta net su policijos pagalba.

Viename iš Ateities gatvės daugiabučių 30 metų gyvenanti moteris sakė, kad jau beveik metus po darbo grįžusi į namus neturi ramybės.

Virš jos buto yra socialinis būstas, kuriame gyvena jauna šeima su 3 vaikais: 5, 8 ir 12 metų. Pastarieji iki maždaug 22 valandos bėgioja ir bilda taip smarkiai, kad girdisi ir R. Kaminskienės bute.

REKLAMA
REKLAMA

Visą dieną su vaikais dirbusi moteris vakare norėtų prisėsti ant sofos su knyga rankose ar pasižiūrėti televizorių, tačiau bildesys jai neleidžia atsipalaiduoti. Pasak buto šeimininkės, kenčia ir kartu su ja gyvenanti dukra.

Dirbanti ir magistrantūroje studijuojanti mergina vakarais namuose mokosi.

Dėl kaimynų vaikų keliamo bildesio jai tenka dažnai  užversti knygas ar išjungti kompiuterį, nes ji negali susikaupti.

R. Kaminskienė per tuos metus kelis kartus ėjo pas kaimynus prašyti, kad vakarais jie neleistų vaikams taip siausti, tačiau šie nereagavo. Moteris savo bėdą išdėstė ir namo bendrijos pirmininkui, bet pastarasis irgi nesugebėjo paveikti jaunų tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du kartus, kai, pasak R. Ka-minskienės, ji jau nebegalėjo tverti, kvietė į pagalbą policiją. Pastarąjį kartą – praėjusį penktadienį. Tą dieną daugiavaikės šeimos tėvas šventė savo gimtadienį.

Susirinko svečių su vaikais. Kol suaugusieji linksminosi, šie dūko ir lakstė po butą.

R. Kaminskienė nežino, ką atvykę pareigūnai sakė jos kaimynams, tačiau vaikiškų kojų trepsėjimas  jai virš galvos liovėsi tik trumpam.

Moters teigimu, šventė kaimynų bute tęsėsi ir šeštadienį. Sekmadienį grįžusią po balsavimo ją nustebino namuose tvyranti neįprasta ramybė. R. Kaminskienė nusprendė, kad daugiavaikė šeima bus kur nors išėjusi arba miega.

REKLAMA

Pravėrusi virtuvės langą R. Kaminskienė pamatė, kad apvemta palangė. Moteris spėja, kad kažkas iš pobūvio dalyvių blogai pasijuto ir tiesiog pro langą atsikratė skrandžio turinio.

R. Kaminskienė tikino nepykstanti, kad jauni žmonės kartais švenčia. Ji neturėtų trijų vaikų tėvams pretenzijų dėl retkarčiais garsiau paleistos muzikos ar pakelto tono, tačiau negali susitaikyti su, anot jos, nuolatiniu bildesiu virš galvos, kurį tenka kęsti ir savaitgaliais.

„Tikrai nesu liguistai jautri, daugiau nesipykstu nė su vienu kaimynu. Tos šeimos prašau tik labiau gerbti kitus žmones“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

Vaikų prie radiatorių neriš

Virš R. Kaminskienės buto socialiniame būste su vyru ir trimis vaikais įsikūrusi 32 metų Ligita Kviliūnienė neigia, kad jos vaikai pernelyg triukšmauja. Moteris mano, kad kaimynei jos šeima užkliuvo tik todėl, kad yra socialiai remtina.

„Jeigu butas būtų ne socialinis, į mus žiūrėtų kitaip“, – kalbėjo ji.

L. Kviliūnienė ir jos metais jaunesnis vyras jau kuris laikas abu yra bedarbiai. Vaikų dienos metu namuose nebūna – du vyresni lanko mokyklą, mažiausias – vaikų darželį.

Pasak moters, natūralu, kad vakare susirinkę vaikai dalinasi įspūdžiais, žaidžia, pabėgioja po namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Juk jie – vaikai. Nepririšime jų prie radiatorių. Juolab kad jie labai ir nesiaučia“, – sakė moteris.

L. Kviliūnienė patvirtino, kad praėjusį savaitgalį pas juos bute buvo švenčiamas vyro gimtadienis, susirinko svečių su vaikais. Ji neneigia, kad penktadienio vakare galėjo kažkiek būti trikdoma R. Kaminskienės ramybė, bet tikino, kad dėl suterštos kaimynės palangės pobūvio dalyviai niekuo dėti.

Trijų vaikų motinos policijos vizitas neišgąsdino. Pasak jos, pareigūnai su jais tik mandagiai pasikalbėjo, paprašė pasirūpinti, kad vaikai labai neišdykautų, bet nebaudė.

REKLAMA

Beje, L. Kviliūnienei kaimynų skundai dėl vaikų keliamo triukšmo – ne naujiena. Prieš tai jos šeima nuomojosi butą kitame daugiabutyje. Ten pensinio amžiaus kaimynė irgi nuolat bambėdavo neva neturinti ramybės per Kviliūnų atžalas.

Policija dienos metu tik paauklėja

Panevėžio apskrities VPK Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Airius Bijanskis sakė, kad pareigūnai visada reaguoja į gyventojų skundus dėl kaimynų keliamo triukšmo. Tačiau bausti triukšmadarius gali tuo atveju, jeigu siautėja nakties metu – nuo 22 iki 6 valandos.

REKLAMA

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato administracinę atsakomybę už triukšmą gyvenamosiose patalpose vakaro ir nakties metu. Pažeidėjui pirmą kartą gresia iki 300 litų bauda.

Jeigu iš buto triukšmas sklinda dienos metu, policininkai triukšmadarius tik sudrausmina žodžiu.

Tokiais atvejais dėl triukšmo kenčiančius žmones gina Triukšmo valdymo įstatymas.

Pagal nuo 2001 metų lapkričio įsigaliojusią higienos normą, kurioje nurodomas leistinas triukšmo lygis įvairiu paros metu, ramybė gyvenamosiose patalpose turi įsivyrauti nuo 18 valandos, o nuo 22 valandos prasideda nakties metas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidžiamas triukšmo lygis nuo 6 iki 18 val. – 45 decibelų (maks. 55), nuo 18 iki 22 val. – 40 (maks. 50),  nuo 22 iki 6 val. – 35 (maks. 45) decibelai.

Pavyzdžiui, 30 decibelų garsą skleidžia laikrodžio tiksėjimas,  35 – žmonių šnabždesys, 40 – negarsi kalba, 50 – įprasta kalba, 60 – elektrinė barzdos skutimo mašinėlė, 90 – riksmas.

Garso lygio matavimus atlieka visuomenės sveikatos centrai, tačiau pastarieji nemokamai matuoja tik kavinių, klubų ar gamybos įmonių keliamą triukšmą.

Jeigu problema yra kaimynų keliamas triukšmas, reikia kreiptis į Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratoriją arba jos artimiausią skyrių. Toks įsikūręs ir Panevėžyje, Visuomenės sveikatos centro patalpose Respublikos gatvėje.

REKLAMA

Pasak A. Bijanskio, jeigu paaiškės, kad triukšmo lygis viršija leistinus decibelus, triukšmadariai gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn. Teismas juos pirmą kartą gali nubausti bauda nuo 200 iki 1000 litų, už pakartotinį pažeidimą – nuo 1000 iki 2000 litų bauda.

Mokėti teks iš savo kišenės

Tačiau norintiesiems sutramdyti triukšmaujantį kaimyną teks papurtyti piniginę. Tyrimai, priklausomai nuo to, kokiu paros metu atliekami, kainuoja nuo 27 iki 40 litų.

Specialistų teigimu,  gali  prireikti ne vieno tyrimo. Sutartu metu kaimynas gali netriukšmauti, o susimokėti už iškvietimą teks.

REKLAMA

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos laboratorijos Panevėžio skyriaus darbuotojai sakė, kad iki šiol į juos nesikreipė nė vienas gyventojas, pasiryžęs susimokėti už tyrimus.

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai teigia, kad tokiais atvejais, kai žmonės skundžiasi dėl dienos metu iš kaimynų butų sklindančio triukšmu, jie vyksta į vietą ir mėgina padėti kaimynams susitarti. Kitu paros metu siūlo kviesti pareigūnus.

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Rasa Rimšienė sakė, kad šiuo atveju ji gali pasikalbėti su socialinio būsto nuomininkais Kviliūnais. Iki šiol dėl jų elgesio   socialiniame būste ar su kaimynais skyrius nėra gavęs skundų.

REKLAMA
REKLAMA

„Vien tik dėl keliamo triukšmo iš socialinių būstų dar nesame iškraustę nė vienos šeimos.

Tačiau surinkti įrodymai, kad socialinio būsto nuomininkai sistemingai pažeidinėja tvarką, gali būti pretekstas nebepratęsti su jais nuomos sutarties“, – aiškino ji.

Triukšmas kenkia sveikatai

• Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad triukšmas, ypač nuolatinis, labai kenkia žmogaus sveikatai.

• Dirbant triukšmingoje aplinkoje vystosi klausos pažeidimai, žmogus gali apkursti. Triukšmas neigiamai veikia centrinę nervų sistemą, sukelia galvos skausmus, nuovargį, blogina atmintį. Į triukšmą jautriai reaguoja širdies ir kraujagyslių sistema. Pulsas iš pradžių dažnėja, vėliau ilgą laiką dirbant triukšmingomis sąlygomis – retėja, o kraujo spaudimas – didėja.

• Žmonėms, kurių padidėjęs kraujo spaudimas, negalima dirbti triukšmingoje aplinkoje.

• Triukšmas gali sukelti padidėjusį skrandžio rūgštingumą bei nervines opas. Dėl labai intensyvaus impulsinio triukšmo gal plyšti ausies būgnelis.

• Netiesioginiai triukšmo neigiamo poveikio organizmui rodikliai yra traumatizmas darbe ir darbingumo sumažėjimas. Triukšmas mažina organizmo atsparumą ligoms.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų