REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva per sekmadienį vykusius Seimo rinkimus jau išsirinko daugiau kaip pusę naujos kadencijos parlamento narių. 70 išrinkta daugiamandatėje apygardoje, dar trys išrinkti vienmandatėse apygardose pirmajame ture. Pastarųjų pavardės jau žinomos – tai socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, išrinktas Vilkaviškyje, Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė, už kurią balsavo kėdainiečiai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonard Talmont, rinkėjų pasitikėjimą pelnęs Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamente dirbs septynių partijų atstovai

Kol kas vietas naujos kadencijos Seime užsitikrino 7-nių politinių partijų atstovai. Tai Darbo (DP), Socialdemokratų partijos (LSDP), partija Tvarka ir teisingumas (TT), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis (LS), Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir Drąsos kelias (DK).

REKLAMA

Vyriausiajai rinkimų komisijai antradienio rytą paskelbus duomenis iš 2010 rinkimų apylinkių (iš viso yra 2017), DP jau užsitikrino 18 mandatų (17 daugiamandatėje ir 1 vienmandatėje), LSDP – 16 (15 daugiamandatėje ir 1 vienmandatėje), TS-LKD kol kas turi 13,  LS ir DK po 7, TT 6 ir LLRA 5 atstovus naujos kadencijos Seime.

Visų šių partijų atstovai dėl Seimo nario mandato kausis ir antrajame rinkimų ture.

Kieno gretos gausės?

Išrinkti per spalio 28 dieną vyksiantį antrąjį turą reikės dar 68 naujus Seimo narius. Tarp 136 pretendentų į Seimo nario mandatą gausiausiai atstovaujamos DP ir TS-LKD partijos. vienmandatėse apygardose į antrąjį rinkimų turą pateko 36 darbiečiai ir 35 TS-LKD atstovai. Nedaug nuo jų atsilieka ir LSDP, kurios atstovai rungsis 28 rinkimų apygardose.

REKLAMA
REKLAMA

Kitoms vietas parlamente jau užsitikrinusioms partijoms antrajame ture atstovaujama gerokai kukliau. Patekti į Seimą turi vilties dar 9 DK kandidatai, 8 TT atstovai, po 6 kandidatus į Seimą antrajame rinkimų ture turi LS ir LLRA.

Kovą dėl mandato tęsia beveik visi šių partijų sąrašų lyderiai. Dabartinė Seimo pirmininkė Irena Degutienė (38,06 proc. balsų) gerokai lenkia DK lyderę Neringą Venckienę (14,77), o ministras pirmininkas Andrius Kubilius (31,59) kitą DK atstovę Aureliją Stancikienę (11,55). Kitas DK atstovas suspenduotas kunigas Jonas Varkala (21,09) nusileidžia TS-LKD remiamai Vidai Marijai Čigrėjienei (24,04). Vienas LSDP lyderių Vytenis Andriukaitis (21,16) pirmauja prieš Viliją Aleknaitę-Abramikienę (18,55, TS-LKD).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo oponentą LSDP atstovą Vilių Cibulską (16,86) gerokai aplenkė DP kandidatas Šarūnas Birutis (31,79), o jo partijos kolega Kęstutis Daukšys (28,36) pirmajame ture surinko gerokai daugiau balsų už LSDP atstovą Julių Sabatauską (23,94). Savo būsimąjį konkurentą a[lenkė ir DP atstovė Loreta Graužinienė. Jai savo balsus pirmajame rinkimų ture atidavė 23,77, o TT atstovui Juliui Veselkai 20,68 proc. balsavusių rinkėjų.

TT atstovas Petras Gražulis (31,13) pirmajame ture pelnė daugiau rinkėjų simpatijų už TS-LKD atstovę Agnę Bilotaitę (29,58), tačiau savo oponentui socialdemokratui Valerijui Simulikui (35,71) nusileido ir vienas TT lyderių Valentinas Mazuronis (15,26).

REKLAMA

LS pirmininkas Eligijus Masiulis (29,09) po pirmojo turo lenkia darbietę Birutę Boreikiną 13,64), tačiau kitas liberalas Gintaras Steponavičius (17,14) nusileido TS-LKD atstovui Algiui Strelčiūnui (22,13).

Apylygiai balsų pirmajame rinkimų ture surinko TS-LKD remiamas buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys ir DP atstovas Artūras Paulauskas (atitinkamai 18,96 ir 17,82). Panašaus rinkėjų palankumo pirmajame ture sulaukė ir DK atstovas Saulius Stoma (18,36) bei varžovas Kazimieras Kuzminskas (18,41, TS-LKD).

Kovą dėl vietos parlamente tęsia ir keturi patys save iškėlę kandidatai. Tarp jų ir žaliųjų atstovas Linas Balsys, pirmajame ture nusileidęs TS-LKD kandidatei Danutei Bekintienei (atitinkamai 15,31 ir 19,82).

REKLAMA

Daugiau už savo oponentus rinkėjų balsų pirmajame rinkimų ture gavo 23 TS-LKD kandidatai, 18 LSDP, 11 DP ir 5 TT kandidatai.

Septyni plius?

Turėti savo atstovų naujos kadencijos Seime dar neprarado Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) bei Valstiečių ir žaliųjų sąjunga VŽS). Vienmandatėse apygardose rinkimuose dėl parlamentaro mandato dar kaunasi po du šių partijų atstovus.

Tačiau LiCS atstovą Rimantą Taraškevičių Danės rinkimų apygardoje Klaipėdoje po pirmojo turo gerokai lenkia TS-LKD iškeltas Naglis Puteikis, o Trakų-Elektrėnų rinkimų apygardoje kandidatuojantį Joną Liesį DP atstovė Dangutė Mikutienė. Panaši ir VŽS atstovų padėtis. Kelmės rinkimų apygardoje rinkėjų palankumo besitikintį jų kandidatą Izidorių Šimkų lenkia LSDP atstovė Alma Monkauskaitė. Tiesa, Šiaulių kaimiškoje apygardoje savo varžovą – LSDP atstovą Liną Andrulį gerokai lenkia VŽS iškelta Rima Baškienė. Tačiau nepamirškime, kad trijų partijų (DP, LSDP ir TT) lyderiai po pirmadienio naktį vykusios susitikimo žurnalistams sakė sutarę remti būtent šių partijų kandidatus. Tad tiek LiCS, tiek VŽS galimybės turėti savo atstovų Seime dar labiau sumažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Intriga tęsiasi

Jau žinomi ir reitingavimo rezultatai, tačiau tiksliai pasakyti, kurie partijų iškelti kandidatai posėdžiaus Seime artimiausius ketverius metus, kol kas negalima – juk ne vienas iš tų, kurie jau pateko į parlamentą pagal partijų sąrašus, varžysis ir antrajame ture vienmandatėse apygardose. Tie, kurie bus išrinkti, atvers kelią žemesnes vietas sąrašuose užimantiems kolegoms.

Tad intriga „Seimo rinkimai 2012“ tęsiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų