REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sekmadienį 7 valandą ryto Lietuvoje prasidėjo naujos kadencijos Seimo rinkimai ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos šalyje. Balsavimas vyks iki 20 valandos.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 11.40) VRK skelbiami 1959 apylinkių iš 2017 rinkėjų aktyvumo duomenys, kurie rodo, jog šiose savo valią iki 10 val. yra pareiškę 5,37 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Aktyviausiai balsuojama Raseinių (8,78 proc.), Vilniaus-Šalčininkų (8,09 proc.), Ignalinos-Švenčionių (8,07 proc.) apygardose, mažiausiai aktyvūs kol kas rinkėjai Šakiuose (3,43 proc.) ir Klaipėdoje Marių apygardoje (3,92 proc.).

(Papildyta 11.14) Balsavo ir kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus.

Prezidentas V. Adamkus (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Prezidentas V. Adamkus (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

(Papildyta 10.57) Paskutinis iš šalies vadovų balsavo premjeras A. Kubilius.

A. Kubilius Fotodiena.lt/Fotodiena.ltPremjeras A. Kubilius. Fotodiena.lt/I. Budzeikaitė

Teigiama, kad apylinkėje, kurioje balsuoja ir šalies vadovai, aptikta LSDP agitacinė medžiaga. Neaišku, kas ją įnešė. Gali būti, kad tai politinių oponentų akcija.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 10.15) Pasak policijos, iki 10.30 val. gauti 24 pranešimai, visi jie nuodugniai tikrinami, ikiteisminių tyrimų sekmadienį dar nėra pradėta.

Visoje šalyje dirba gausios policijos pajėgos, pareigūnams nurodyta nedelsiant reaguoti į viešosios tvarkos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su rinkimais, policijos patrulių maršrutai priartinami prie balsavimo apylinkių. Aktyviai šiandien dirba ir Policijos departamento pareigūnai, kurie, sudarę mobilias grupes, važinėja po visos šalies rinkimines apylinkes ir stebi rinkimų eigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikslintais duomenimis, iš viso šią savaitę pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai - trys Šilutėje, po vieną Jurbarke, Alytuje ir Klaipėdos rajone.

Atkreipiame visuomenės dėmesį į tai, kad policijai nustačius atvejus, kuomet bus bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Primename, kad už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise pažeidėjas gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki trejų metų.

Atsakomybės neišvengs ir tie, kurie sutinka perleisti savo balsą už pinigus ar kitokį atlygį. Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

REKLAMA

(Papildyta 10.01) Balsavo ir prezidentė D. Grybauskaitė.

(Papildyta 09.51) Seimo pirmininkė balsavo pirmoji iš šalies vadovų.Taip pat ankstyvas buvo ir J. Olekas.

J. Olekas (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)J. Olekas (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

I. Degutienė (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)I. Degutienė (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

 

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė teigiamai vertina, kad šiuose Seimo rinkimuose ir patariamajame referendume dėl naujos atominės elektrinės statybos šalyje rinkėjai dalyvauja aktyviai, tačiau liūdina faktas dėl galimo balsų papirkimo.

Sekmadienio rytą Seimo Pirmininkė su vyru Gediminu atvyko balsuoti į Vilniaus Jeruzalės vidurinėje mokykloje esančią Fabijoniškių apygardos Rugių rinkimų apylinkę. Parlamento vadovei kelias minutes su kitais rinkėjais teko laukti eilėje prie balsavimo kabinos.

REKLAMA

Pasak I. Degutienės, šiuose rinkimuose pastebimas didesnis nei anksčiau rinkėjų aktyvumas.

(Papildyta 08.59) Seimo pirmininkė I. Degutienė balsuos 9.30 val. Rugių rinkimų apylinkėje.

Prezidentė D. Grybauskaitė balsuos 10 val. Saulėtekio rinkimų apylinkėje. Po valandos toje pačioje apylinkėje balsuos ir kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus.

Premjeras A. Kubilius balsuos 10.30 val. L. Sapiegos rinkimų apylinkėje.

Seimo nario mandato siekia 1 927 Lietuvos Respublikos piliečiai, iš jų 55 savo kandidatūras kelia tik vienmandatėje apygardoje, o 1 872 kandidatai – vienmandatėje ir daugiamandatėje apygardose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, pirmųjų duomenų apie rinkimų rezultatus tikimasi sulaukti jau 20 val. 30 min.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų ir tas kandidatas gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip vieną penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų.

REKLAMA

Jeigu rinkimuose dalyvavo daugiau kaip du kandidatai ir Seimo narys nebuvo išrinktas, po dviejų savaičių nuo rinkimų dienos rengiamas pakartotinis balsavimas. Jame dalyvauja du kandidatai, gavę daugiausia balsų.

VRK duomenimis, pakartotinis balsavimas gali būti surengtas spalio 28 d.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas ketvirtadalis visų rinkėjų.

Partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tuomet, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuomet, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

REKLAMA

Kartu su Seimo rinkimais sekmadienį vyksta ir konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje.

Kaip numato Referendumo įstatymas, konsultacinis (patariamasis) referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Tuo atveju, kai konsultaciniame (patariamajame) referendume dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių ir konkretaus sprendimo priėmimui pritarė ne mažiau kaip pusė jame dalyvavusių piliečių, sprendimas yra laikomas priimtu. Klausimas dėl šio referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime Seimo statuto nustatyta tvarka.

Galutinius rinkimų rezultatus VRK turėtų paskelbti iki lapkričio 4 dienos.

Seimo rinkimuose ir referendume turi teisę dalyvauti 2 milijonai 579 tūkstančiai 466 rinkėjai. Iš jų balsuoti užsienyje užsiregistravo 13 tūkst. 519.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų