REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skirdami visą laiką darbui ir stengdamiesi užsitikrinti stabilų finansinį gyvenimą dažnai pamirštame asmeninę laimę ir sveikatą. Prarandame gyvenimo pusiausvyrą. Skaitome daug knygų, kurios padeda tobulėti karjeroje, dalyvaujame įvairiuose profesiniuose mokymuose, tačiau visai nesistengiame įgyti daugiau kompetencijos asmeninės laimės srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Sakote, pasiekti pusiausvyros tarp karjeros aukštumų ir šeimos darnos neįmanoma? Sėkmės mokytojas Algirdas Karalius įsitikinęs – įmanoma viskas, tačiau reikia iš esmės pakeisti požiūrį į pinigus ir antrąją pusę, išmokti valdyti traukos dėsnį, kuriuo galima užsitikrinti visavertį gyvenimą. „Ir seksui skirti ne tris minutes per savaitę“, – juokiasi A. Karalius.

REKLAMA

Kaip funkcionuoja žmogaus smegenys, psichologai per penkerius metus sužinojo daugiau nei per visą žmonijos istoriją. Pasak A. Karaliaus, viskas remiasi neurofiziologijos mokslu. „Moters organizme yra didelis kiekis oksitocino – hormono, atsakingo už švelnumą. Vyro organizme daugiau testosterono, o jis atsakingas už kūniškus malonumus. Kai vyras ir moteris susižavi vienas kitu, jų smegenyse užsiblokuoja kritiniai centrai. Vyras nemato moters blogųjų savybių, o moteris – vyro. Moterims sumažėja oksitocino, o vyrams jo padaugėja. Vyrai tampa švelnesni, rodo moterims daugiau dėmesio. Moterys – atvirkščiai. Jos pasiryžusios kuo greičiau daugintis. Paskui vėl viskas grįžta į senas vėžes. Ir tai trunka trejus metus“, – sako A. Karalius.

REKLAMA
REKLAMA

Norite pasakyti, kad įsimylėjimas trunka trejus metus?

Taip. Tai moksliškai įrodytas faktas. Kai žmonės jį sužino, suvokia, kad daugelis dalykų, kurie atrodė keisti, labai paprastai paaiškinami.

Kodėl taip yra? Nejaugi po dvidešimties metų santuokos žmonės, kurie sako, kad myli vienas kitą, meluoja?

Problema, kad turime tik vieną žodį – „meilė“. Meilė tėvynei, meilė motinai, meilė vaikui. Žodis tas pats, tačiau emocijos skirtingos. Bėda, kad žmonės maišo įsimylėjimą su meile. Įsimylėjimas baigiasi, o meilė – veiksmais kuriamas dvasinis reiškinys. Kai įsimylėjimas baigiasi, jis virsta arba  meile, arba neapykanta. Daugelis maišo šiuos dalykus, nes nesugeba jų atskirti, arba tiesiog nesuvokia, kad tai nėra tas pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meilė nėra jausmas. Jausmas ir emocijos ateina ir praeina. Reikia suprasti, kad meilė – veiksmai, kuriuos atlieki. Jeigu motina myli savo vaiką, vadinasi, ji juo rūpinasi, padeda, bendrauja su juo. Kad meilė tęstųsi, žmogus turi nuolat kažką daryti. Įsimylėjimas trunka dvejus arba trejus metus, paskui dingsta.

Kodėl dingsta tarpusavio supratimas?

Pagrindinė priežastis – kompetencijos stoka. Mokykloje ir universitete mokėmės daug disciplinų: matematikos, lietuvių kalbos, istorijos. Tačiau mūsų niekas nemokė, kaip gyventi šeimoje, kaip kurti darnius santykius. Juk ne visi turėjome puikius tėvų tarpusavio santykių pavyzdžius.

REKLAMA

Štai, kad ir seksas. Nemanykite, kad užteks pasižiūrėti erotinį filmą ir jau žinote, kaip patenkinti partnerį. Iš statistinių duomenų matyti, kad vidutiniškai lytinis aktas Europoje trunka tris minutes. Vedę žmonės mylisi vis rečiau ir rečiau. Seksas – Dievo dovana, kurią jis davė žmonijai, o jie tuo nemoka džiaugtis.

Kaip žinome, žmogus gali būti puikus verslininkas, jam gali puikiai sektis darbe, tačiau šeimoje jis bus visiškai nelaimingas. Šeimos gyvenimas – specifinė kompetencija. Tik sąmoningai suvokus, kaip vyksta vyrų ir moterų hormonų audros, galima darniai gyventi šeimoje ir visą gyvenimą išlaikyti gerus tarpusavio santykius.

REKLAMA

Ar galima išmokti darnių santykių abėcėlės?

Vienareikšmiškai taip. Žmonių galimybės skirtingos, tačiau kiekvienas žmogus yra pakankamai gabus, kad sugebėtų šeimoje kurti gerus santykius.

Ar tiesa, kad šeimos skiriasi dar ir todėl, kad vienas sutuoktinių per daug laiko skiria karjerai?

Anksčiau darboholikai buvo vertinami, tačiau dabar JAV tokių darbuotojų niekas nenori. Darboholikai laikomi nesubalansuotais žmonėmis. Jeigu visą laiką skiri darbui, vadinasi, turi problemų šeimoje. Jeigu yra problemų šeimoje, vadinasi, problemų yra ir darbe. Tai neatsiejama. Žmonės labiausiai ištroškę pusiausvyros tarp šeimos ir darbo, bet nežino kaip to pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia reikia keisti požiūrį į pinigus ir laiką. Skyrybos įvyksta dėl dviejų priežasčių – prasto sekso ir pinigų trūkumo. Turintys mažai laisvo laiko, labai retai darniai gyvena šeimoje. Privalome nustoti laiką keisti į pinigus. Juk pinigų reikės vis daugiau, o laiko bus vis mažiau.

Mums atrodo, kad vis trūksta laiko, bet tai netiesa. Tai prioritetų klausimas. Galimybių daugėja, todėl norime užsidirbti kuo daugiau pinigų. O pinigams reikia laiko. Vadinasi, šeima lieka antroje prioritetų lentelės vietoje.

Kai man sekėsi ir vedžiau vieną seminarą po kito, o į juos susirinkdavo tūkstančiai žmonių, vieną dieną pasakiau žodį „stop“. Noriu matyti, kaip auga mano vaikai, noriu su jais bendrauti, stebėti, kaip jie pradeda vaikščioti ir kalbėti. Radikaliai pakeičiau savo gyvenimo būdą. Ar žinojote, kiek laiko per dieną tėvai skiria savo vaikams? Vos septynias minutes. Tai – siaubinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų