REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kreidos cypimas rašant ant lentos? Polistirolo brūžinimas į betoninę sieną? O gal... vienokio ar kitokio intensyvumo peristaltikos atodūsis? :) Pasirodo, yra ir nepakenčiamesnių žmogaus ausiai garsų.

REKLAMA
REKLAMA

O nemaloniausias žmogaus ausiai yra peilio ašmenų brūžinimo į butelio stiklą garsas. Tai išsiaiškino mokslininkai, pamėginę patyrinėti galvos smegenų atsaką į nemalonius garsus.

REKLAMA

Eksperimento dalyvių buvo paprašyta išklausyti iš viso 74 įrašus su įvairiais garsais. Klausymosi metu magnetinio rezonanso įrenginiu buvo registruojamas tiriamųjų smegenų aktyvumas. Paaiškėjo, jog antras labiausiai erzinantis garsas yra išgaunamas skrebenant šakute į lėkštę. Trečioje vietoje – kreidos cypsmas ant rašymo lentos.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog nemalonūs garsai smegenų žievėje išprovokuodavo stipresnę reakciją nei malonūs garsai (pvz., burbuliuojančio vandens garsas). Nors šiaip visi akustiniai garsai apdorojami tam tikroje smegenų žievės zonoje, atsakingoje už girdimųjų dirgiklių suvokimą, paaiškėjo, jog nemalonūs garsai sužadina ir kitą smegenų sritį – migdolinį kūną, kuris siejamas su emocijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Girdint nemalonų garsą (pvz., kreidos cypimą rašant ant lentos) migdolinis kūnas perima dalį signalo, siunčiamo iš girdimojo suvokimo centrų, todėl žmogus tampa jautresnis girdimam emaloniam garsui. Tyrėjai eksperimentavo su 13 savanorių ir pastebėjo, jog garsams, kurių dažnis nuo 2 iki 5 tūkst. hercų, žmogaus ausys yra jautriausios ir mažiausiai pakančios.

Kodėl žmogaus klausos aparatas yra toks jautrus tokio tipo garsams, tebelieka neaišku. Tačiau mokslininkai atkreipė dėmesį, jog į tą pačią nemalonių garsų kategoriją pagal dažnį pakliūva ir žmogaus riksmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimui vadovavęs Sukbinderis Kumaras (Sukhbinder Kumar) iš Niukastlo universiteto, eksperimento rezultatus pristatęs žurnale „Journal of Neuroscience“, sakė: „Pasirodo, egzistuoja kažkoks labai primityvi tokių garsų funkcija. Gali būti, jog tokio dažnio garsai migdoliniam kūnui yra savotiškas didelio streso signalas.“

„Šio tyrimo rezultatai gali atverti naujų kelių tiriant emocinius ir kitus sutrikimus, kaip, pvz., spengimas ausyse ar migrena, - pridūrė tyrimo bendraautorius Timas Grifitsas (Tim Griffiths). – Galbūt jie prasideda kaip padidėjusio jautrumo nemaloniems garsams pasekmė.“

Nemaloniausių garsų penketukas:

Peilio ašmenų brūžinimo į butelio stiklą

Šakutės brūžinimas į lėkštę

Kreidos cypimas rašant ant lentos

Liniuotės brūžinimas į butelio stiklą

Nagų brūžinimas į rašymo lentą

Visų jų galima paklausyti spustelėjus šią nuorodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų