REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sprendimas sukurti bendrą Europos valiutą buvęs klaida. Apie tai per Tarptautinio valiutos fondo (TVF) posėdį Tokijuje pareiškė Lenkijos centinio banko pirmininkas Marekas Belka.

REKLAMA
REKLAMA

M. Belka pridūrė, kad euras buvo sukurtas dėl ankstesnių Europos valiutų nestabilumo. Kaip pastebi Lenkijos leidinys „Onet“, Lenkijos centrinio banko vadovas taip pat pareiškė, kad Lenkija neketina pereiti prie euro, kol nesibaigs skolų krizė. Šiuo metu, jo nuomone, neatmetama galimybė, jog valiutų sąjunga visiškai iširs.

REKLAMA

Varšuva ketina pereiti prie bendros Europos valiutos tuo atveju, jeigu ekonomikos atsigavimas prasidės tokiose šalyse kaip Ispanija. Anksčiau panašią poziciją išsakė ir Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

Šiuo metu prie euro zonos prisijungusios 17 iš 27 Europos Sąjungos valstybių. Vėliausiai prie valiutos bloko prisijungė Estija – 2011 metais. Apie planus įsivesti eurą kaip nacionalinę valiutą skelbė penkios ES šalys. Tarp jų – Lenkija, Bulgarija, Latvija, Lietuva ir Rumunija. Iš pradžių buvo planuota, kad šalys pereis prie bendros Europos valiutos iki 2015 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Be Lenkijos, perėjimo prie euro planus atidėjo ir Bulgarija. Rugsėjo pradžioje šalies finansų ministras Simeonas Diankovas pareiškė, kad žaidimo taisyklės euro zonoje nuolat keičiasi ir prisijungimas prie jos Sofijai gali būti „labai rizikingas“.

Apie euro zonos iširimo galimybę imta svarstyti 2011 metais, pagilėjus skolų krizei Portugalijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje ir Airijoje. Daugiausia diskutuojama apie galimą Graikijos pasitraukimą iš valiutos sąjungos. Vienas „Moody's“ ekonomistų per spalio 12 d. vykusį TVF posėdį pareiškė, kad Atėnų pasitraukimo iš euro zonos tikimybė sudaro 33 procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų