REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paslaptinga ir romantiška, istoriška ir dinamiška - iš tiesų, sunku būtų rasti vieną žodį apibūdinantį nuostabią Čekijos sostinę Prahą.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtus metų Praha buvo žinoma kaip Aukso Praha dėl unikalios auksu dengtų bokštų ir raudonų stogų architektūros, dekoruotų vartų ir skulptūromis puoštų tiltų. O ką jau kalbėti apie Prahos senamiestį – tai vienas gražiausių bei „geriausiai išsilaikiusių“ senamiesčių Europoje, kadangi beveik nenukentėjo II-ojo Pasaulinio karo metu.

REKLAMA

Praha (nuotr. Shutterstock.com)Praha (nuotr. Shutterstock.com)

Pasivaikščiokite po šį nostalgija dvelkiantį miestą, apsilankykite bent viename iš šio miesto parkų, muziejų ar restoranų, ir, žinoma, paragaukite tradicinio čekiško alaus.

Kelionių tinklalapis Independenttraveler.com siūlo aplankyti populiariausias ir jau miesto ikonomis tapusias vietas:

Prahos pilis

Prahos pilis, įsikūrusi ant aukščiausios miesto kalvos, kairiajame Vltavos krante, buvo Čekijos vadovų, karalių, šventų Romos Imperatorių ir prezidentų susirinkimo vieta. Tai didžiausia senovinė pilis pasaulyje, pastatyta IX a. Pilyje, kurios aukštis 570 m, o plotis 130 m., saugomos Čekijos karališkosios brangenybės. Šalia pastato visada šurmuliuoja minios žmonių, kurie susirenka norėdami pamatyti ir įamžinti iškilmingą garbės sargybos pasikeitimą. Čia taip pat galite aplankyti Prahos pilies sodus, vidinį kiemą, galeriją.

REKLAMA
REKLAMA

Praha (nuotr. Shutterstock.com)Praha (nuotr. Shutterstock.com)

Karolio tiltas

Karolio tiltas - vienas iš žymiausių Prahos simbolių. Jis nutiestas per Vltavos upę ir jungia du istorinius Prahos rajonus – Mala Strana ir Stare Mesto. Tilto statybos prasidėjo 1357 metais, karaliaus Karolio IV nurodymu, ir buvo baigtos apie 1400-uosius metus. 516 metrų ilgio tiltą gausiai puošia istorinių šalies karalių ir šventųjų skulptūros. Originalios jų versijos dabar eksponuojamos Nacionaliniame Prahos muziejuje. Nuo tilto atsiveria pasakiška Prahos panorama, Vltavos upės ir jos pakrantės vaizdai. Čia visuomet gausu žmonių, gatvės muzikantų bei artistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senamiestis

Tai Prahos širdis ir įvairių renginių centras. Prahos senamiestyje gausu gražių pastelinės spalvos romaninio bei gotiško stiliaus pastatų. Žymiausi senamiesčio bokštai - gotikiniai dvyniai - Týno Mergelės Marijos bažnyčios bokštai. Aikštės šiaurėje yra Šv. Mikalojaus bažnyčia, o pietinėje dalyje stovi gotikiniai arkadiniai namai. Nepraleiskite progos pasigrožėti įspūdingu Astronominiu laikrodžio bokštu senamiesčio aikštėje. Kai laikrodis muša valandas, galima išvysti mini spektaklį.

Praha (nuotr. Shutterstock.com)Praha (nuotr. Shutterstock.com)

Žydų kvartalas - Josefovas

Šiaurinėje miesto dalyje, vadinamoje Stare Mesto įsikūręs senas Prahos žydų kvartalas Josefovas, pavadintas pagerbiant Jozefą II, suteikusį vienodas teises ir žydams, ir katalikams. Žydai Prahoje gyvena nuo ankstyvųjų viduramžių, tad šis kvartalas pradėjo kurtis dar XIII a. amžiuje ir tapo išskirtine miesto dalimi su unikaliais architektūros paminklais. Čia galite aplankyti seniausias Europoje žydų kapines, kurios buvo įrengtos 1478 m., Parizska alėją, daugybę sinagogų, Žydų rotušę, ir kitų architektūrinių istorinių paminklų.

REKLAMA

Praha (nuotr. Shutterstock.com)Praha (nuotr. Shutterstock.com)

Auksinė gatvelė

Prie Prahos pilies esanti auksinė gatvelė - viena iš seniausių ir gražiausių Prahos gatvelių su mažais, įvairiaspalviais nameliais, kuriuose gyveno pilies šauliai ir auksakaliai, nuo kurių ir kilo gatvelės pavadinimas. Šią gatvelę sudaro 11 istorinių namų, ji įkurta 1597 metais. 1916-1917 m. čia gyveno ir žymus rašytojas Francas Kafka (Franz Kafka). Dabar gatvėje eksponuojami viduramžių laikotarpio ginklai, audiniai, o gatvės nameliuose veikia suvenyrų parduotuvėlės, kuriose kiekvienas suras sau mielą daiktą.

Praha (nuotr. Shutterstock.com)Praha (nuotr. Shutterstock.com)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų