REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nobelio taikos premija paskirta Europos Sąjungai (papildyta 12:30)

(Papildyta 12:30 val.)

(Papildyta 12:30 val.)

REKLAMA

12 metų Nobelio taikos premija skirta Europos Sąjungai (ES) „už daugiau nei šešis dešimtmečius trunkantį indėlį į taiką ir susitaikymą, demokratiją ir žmogaus teises Europoje“.

REKLAMA
REKLAMA

2012 metų Nobelio taikos premija skirta Europos Sąjungai (ES), pranešė tinklalapis „Nobelprize.org“.

REKLAMA

ES ir jos pirmtakai jau šešis dešimtmečius prisideda prie taikos ir susitaikymo procesų bei demokratijos ir žmogaus teisių užtikrinimo. ES dėka Vokietija ir Prancūzija, kurios per 70 metų kovojo trijuose karuose, susitaikė, ir dabar konfliktas tarp šių šalių neįsivaizduojamas.

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje prie Sąjungos prisijungė Graikija, Ispanija ir Portugalija. Joms buvo iškelta sąlyga įvesti demokratiją. Griuvus Berlyno sienai prie ES galėjo prisijungti Centrinės ir Rytų Europos šalys, ir prasidėjo naujas Europos istorijos laikotarpis. Skirstymas į Rytus ir Vakarus beveik išnyko, sustiprėjo demokratija, buvo išspręsta daug etninių konfliktų.

REKLAMA
REKLAMA

Kitais metais į ES įstosiant Kroatijai, prasidėjus deryboms su Juodkalnija bei Serbijai suteikus kandidatės statusą, bus sustiprintas susitaikymo procesas Balkanų šalyse.

Šiuo metu ES kenčia nuo ekonominių sunkumų ir socialinių neramumų. Norvegijos Nobelio komitetas nori atkreipti dėmesį į, jo nuomone, svarbiausią ES pasiekimą – sėkmingas pastangas skleisti taiką ir susitaikymą bei užtikrinti demokratiją ir žmogaus teises. ES padėjo pakeisti Europą, kuri iš karo žemyno tapo taikos žemynu.

Nobelio taikos premija laikoma svarbiausiu tarptautiniu apdovanojimu už taikesnio pasaulio siekį. Premiją įsteigė dinamito išradėjas švedas Alfredas Nobelis (1833–1896). Savo testamente jis įgaliojo Norvegijos parlamentą kasmet už nuopelnus žmonijai apdovanoti iki trijų žmonių ir organizacijų.

Nobelio taikos premijos laureatai skelbiami spalį, o apdovanojami gruodžio 10-ąją, A. Nobelio mirties metinių dieną.

Taip pat skaitykite:

Taikos premijų karai: nuo Nobelio iki Šnobelio

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų