REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitą savaitę Šiaurės Airijoje, Belfasto miesto centre, veiklą pradės privati nėštumo nutraukimo paslaugas moterims teiksianti klinika.

Jau kitą savaitę Šiaurės Airijoje, Belfasto miesto centre, veiklą pradės privati nėštumo nutraukimo paslaugas moterims teiksianti klinika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klinikai vadovauja Marie Stopes. Ji tikina, kad klinikoje bus laikoma dabar Š.Airijoje galiojančių nėštumo nutraukimo apribojimų. Pagal dabartinius Š.Airijos vyriausybės nutarimus, nėštumo nutraukimas, arba abortas, nėra nelegalus, tačiau jo vykdymas yra griežtai kontroliuojamas, rašo BBC.

REKLAMA

Žinoma, dar nė neatvėrus durų naujajai klinikai, ji susilaukė protestuotojų prieš abortus nepritarimo bangos: jie jau reikalauja, kad klinika būtų uždaryta.

Šiaurės Airijoje abortams taikomi teisiniai apribojimai gerokai skiriasi nuo tų, kurie galioja kitose Jungtinės Karalystės šalyse. Čia abortas gali būti atliekamas tik tuomet, jeigu nėštumas gali turėti rimtų ilgalaikių pasekmių fizinei ar psichinei moters sveikatai.

Pasekmių „rimtumas“ nustatomas atliekant griežtą įvertinimą, už kurį atsakingas abortą atlikti norinčios moters bendrosios praktikos (šeimos) gydytojas ir psichiatras. Net jeigu šiedu specialistai pritaria abortui, jis gali būti atliktas tik iki vaisiui sueis devynios savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Abortas atliekamas ne chirurginės intervencijos būdu, o išgeriant dvi dozes specialių persileidimą skatinančių vaistų. Šiuo metu tokias paslaugas teikia valstybinės gydymo įstaigos.

Anglijoje, Velse ir Škotijoje nėštumą leidžiama nutraukti per dvidešimt keturias savaites nuo apvaisinimo.

Marie Stopes, naujosios klinikos vadovė, patvirtino, kad šioje klinikoje bus laikomasi visų Vyriausybės nustatytų reglamentų ir bus atliekamas nustatytos formos nėštumo nutraukimas, laikantis devynių savaičių ribos.

Šio sveikatos centro programų vadovė Dawn Purvis patvirtino, kad klinikos veikloje bus vadovaujamasi šalyje veikiančiais įstatymais, be to, čia bus teikiamos konsultacijos lytiniu keliu plintančių ligų ir vaisingumo klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia mums - mūsų klientės, paslaugų prieinamumas ir saugumas. Būtent į tai mes ir susitelksime. Norime, kad mūsų klientėms paslaugos būtų nemokamos, teikiamos saugiai, kad jos galėtų atvykti į gydymo įstaigą, kurioje gautų paramą, o ne būtų teisiamos,“ teigia Dawn Purvis.

Klinikos atsiradimą pasveikino Darinka Aleksic, „Teisės į abortą“ grupės narė, kuri tikina, kad Š.Airijoje su moterimis, kurios nori pasidaryti abortą, elgiamasi kaip su antrarūšėmis. Anot aktyvistės, moterys, kurioms, norinčioms pasidaryti abortą, tenka keliauti į kitas Jungtinės Karalystės šalis ar dar toliau į užsienį, tai atsieina ne tik didelius pinigus, bet ir daug skausmo.

REKLAMA

Anot D.Aleksic, per pastaruosius keturiasdešimt metų aborto darytis į užsienį išvyko daugiau kaip pusė šimto tūkstančių moterų, o tai nebegali tęstis.

Rugpjūčio mėnesį Š.Airijos sveikatos ministras Edwinas Pootsas pateikė ataskaitą, kad nuo 2006 metų šalyje atlikta tik 416 medicininių abortų ir įvyko 262 persileidimai. Tačiau statistikoje nesimato, kiek moterų atlikti nėštumo nutraukimo operacijų išvyko į kitas šalis. Be to, jokia statistika neparodys, kiek moterų nėštumą nutraukė nelegaliai arba paskatino persileidimus paprasčiausiai nusipirkusios specialių vaistų internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų