REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykstanti skalūnų ir suskystintų gamtinių dujų revoliucija sukėlė krizę „Gazpromui“. Rusijos dujų milžinė bus priversta ne tik mažinti kainas, bet ir atsisakyti kitų monopolinių įpročių, teigia ekonomistas Andersas Aslundas iš Petersono tarptautinės ekonomikos instituto, vieno įtakingiausių pasaulio ekonomikos smegenų centrų.

REKLAMA
REKLAMA

„Gazpromo“ krizė reiškia, kad ji turės smarkiai mažinti kainas, galbūt net perpus. O tai reiškia, kad „Gazpromo“ pelnas beveik išnyks“, - interviu sakė A. Aslundas.

REKLAMA

Pernai „Gazpromo“ pelnas buvo didžiausias pasaulyje – 46 mlrd. JAV dolerių.

Pasak A. Aslundo, krizė yra ilgalaikė.

„Dabartinės dujų kainos JAV yra perpus mažesnės nei ES, - aiškino švedų ekonomistas. - Tai tęstis nebegali. „Gazpromas“ turės sumažinti kainas.“

„Gazpromo“ krizę iš dalies lemia skalūnų dujų revoliucija JAV, tačiau revoliuciją dujose sukėlė ir suskystintų gamtinių dujų atsiradimas.

„Dujomis dabar galima prekiauti tarp žemynų, ko nebuvo galima daryti anksčiau, - suskystintų gamtinių dujų reikšmę aiškino A. Aslundas. – Seniau dujas buvo galima transportuoti tik viena dujotiekių sistema.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Europa turi dvidešimt suskystintų dujų terminalų ir planuoja pastatyti dar dvigubai daugiau.

„Mes pagaliau turėsime normalų gamtinių dujų rinką. Dujos taps tokia pačia įprasta žaliava kaip nafta“, - sakė A. Aslundas.

Ekonomistas teigė, kad atsiradus bendra rinkai „Gazpromas“ nebegalės reikalauti, kad dujų kainos būtų susietos su naftos, nes rinkoje jos yra visiškai nesusietos.

Anot A. Aslundo, „Gazpromas“ skirtingas kainas Europos šalims taiko ne dėl politinių priežasčių, o tiesiog dėl to, kad gali su aukštomis kainomis „išsisukti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie negali taikyti tokių aukštų kainų Vokietijoje, kokias taiko Lenkijoje, Ukrainoje ir Moldovoje. Didesnes kainas turi mokėti silpnesnės valstybės, esančios šalia Rusijos. Dėl to tai panašiau į monopolistinės galios taikymą, o ne politiką.“

„Gazpromą“ monopoliniu elgesiu jau apkaltino Europos Komisija. A. Aslundas aiškina, kad šį kartą Europa turi svertų, kurie gali padėti laimėti prieš „Gazpromą“.

„Dabar Europa gali kaupti dujas ir ateityje gali jas nukreipti į skirtingas puses. To nebuvo galima daryti anksčiau. – sakė A. Aslundas. – Dabar Europos Komisija gali sustabdyti keistus „Gazpromo“ įpročius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų