REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biologai nuolat atranda naujų vabzdžių rūšių atstovų, bet, sapnuose sutikęs šiuos penkis gyvius, dažnas naktį prabus išpiltas šalto prakaito ir instinktyviai braukys rankomis per visą kūną, bandydamas numesti įsivaizduojamus siaubūnus. Jei smalsu, susipažinkite su jais iš arčiau.

REKLAMA
REKLAMA

1. Akis draskantis voras

Trogloraptor marchingtoni (Wikimedia Commons nuotr. )Trogloraptor marchingtoni (Wikimedia Commons nuotr. )

Trogloraptor marchingtoni pavadintas voras buvo aptiktas vienoje iš Oregono valstijos (JAV) olų. Pasak entomologų, jo dydis, palyginti su kitais vorais, yra gana nemažas. Pati grėsmingiausia jo ypatybė – ant kojų esantys dalgio geležtės formos nagai. Jie yra aštrūs, o kai voras visiškai ištiesia kojas, jo kūno plotis pasiekia kone 4 centimetrus.

REKLAMA

Mokslininkai mano, kad šis voras veikiau yra aktyvus medžiotojas, nei tūnantis pasaloje. Jei praskrendantis vabzdys prisilies prie jo kojelių, bus iškart pagautas. Entomologai teigia dar nesusidūrę su tokiais vorais, o tai gali reikšti, kad atrasta ne tik nauja jų rūšis, bet ir nauja vorų šeima.

2. Voras, kurio tinklas gali apgaubti visą žmogų

Caerostris darwini (Wikimedia Commons nuotr. )Caerostris darwini (Wikimedia Commons nuotr. )


Į prieš 5 metus atrasto voro Caerostris darwini numegztą tinklą gali patekti ne tik musės, bet ir žmonės. Šis Madagaskaro džiunglėse pirmą kartą mokslininkų aptiktas voras yra tik 2,5 cm dydžio, tačiau jo tinklo plotas siekia 3 kvadratinius metrus. Vieną įtvirtintą šio voro tinklo giją galima ištempti iki 25 metrų, tad patekus į jo pinkles dar ilgai teks braukti nuo savęs voratinklį.

REKLAMA
REKLAMA

3. Veidą pasiekiantis tarakonas

Saltoblattella montistabularis rūšies tarakonas vadinamas šokinėjančiu, nes, skirtingai nuo kitų  beveik 4 000 mokslui žinomų tarakonų rūšių, turi šią unikalią savybę. Šis tarakonas turi labai išvystytas galines kojas, todėl gali aukštai iššokti. Nustatyta, kad šokinėjantis tarakonas gali įveikti 50 kartų savo kūno ilgį viršijantį atstumą. Šiuo požiūriu jis 25 kartus lenkia žmogų.

4. Siurbėlė, kuri gali išgraužti jums vidurius

Tyrannobdella rex (Wikimedia Commons nuotr. )Tyrannobdella rex (Wikimedia Commons nuotr. )


Sunkiai pasiekiamose Peru džiunglėse ties Amazone buvo aptikta nauja siurbėlių rūšis, kuri ilgam nuslopins norą maudytis nepažįstamuose vandens telkiniuose. Tyrannobdella rex pavadintos rūšies siurbėlės yra maždaug 7,5 cm ilgio ir turi palyginti labai didelius dantis, kurie leidžia įsigraužti į aukos kūno minkštuosius audinius ar prasiskverbti į organizmo vidų pro nosį, ausis ar lytinius organus. Patekusios vidun šios siurbėlės energingai darbuosis savo aštriaisiais dantukais ir ės jus iš vidaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Žiogelis kraugerys

Mėsėdis žiogas (nuotr. asm. archyvo)Mėsėdis žiogas (nuotr. iš vaizdo įrašo)

Šis mėsėdis žiogas šiemet buvo atrastas vienoje Pietų Afrikos olų. Kol kas ši rūšis dar neturi pavadinimo. Žiogas įdomus ne tik dėl to, kad minta mėsa, bet ir todėl, kad plaukioja, o ne šokinėja. Pasak entomologų, jis turi labai specifinį burnos aparatą, padedantį geriau surasti auką ir orientuotis tamsoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų