REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mais­to tur­gu­je kiau­lie­na pa­bran­go li­tu. Pre­ky­bos cent­rai jau in­for­muo­ti apie kiau­lių au­gin­to­jų no­rą di­din­ti kai­nas 5–15 pro­cen­tų. Že­mės ūkio mi­nist­ras siū­lo ma­žin­ti rei­ka­la­vi­mus au­gin­to­jams, kad dau­gė­tų kiau­lių. Šiau­lių ra­jo­no ūki­nin­kas An­ta­nas Mi­šei­kis ma­no, jog kai­nas la­biau­siai di­di­na go­du­mas.

REKLAMA
REKLAMA

Ma­žiau eko­lo­gi­jos – dau­giau kiau­lių?

Brangs­ta kiau­lie­na! Mė­gau­tis ke­pin­ta šo­ni­ne bus bran­giau! Taip skel­bia­ma pa­sau­li­nė­je spau­do­je. Pa­leng­va ky­la pa­ni­ka, ku­riai Lie­tu­va ypač neats­pa­ri. Aiš­ki­na­ma, kad kai­nos di­dė­ja dėl pa­bran­gu­sių pa­ša­rų. Mat Ru­si­jo­je ir JAV bu­vo di­džiu­lės saus­ros, ku­rios su­nai­ki­no da­lį der­liaus.

REKLAMA

Že­mės ūkio mi­nist­ras Ka­zys Star­ke­vi­čius pa­reiš­kė, kad kiau­lie­na brangs­ta, nes ma­žė­ja au­gi­na­mų kiau­lių.

„Yra tam tik­ras nu­si­sta­ty­mas dėl kva­pų – ne tik­tai Lie­tu­vo­je, kaip mes ži­no­me, bet ir ki­to­se ša­ly­se – ir pa­pras­čiau­siai ūki­nin­kai pra­dė­jo ma­žiau au­gin­ti kiau­lie­nos, ir iš karto ta­da ki­lo kai­na“, – aiš­ki­no mi­nist­ras.

REKLAMA
REKLAMA

Mi­nist­ro tei­gi­mu, šiuo me­tu Lie­tu­vo­je au­gi­na­ma 820 tūks­tan­čių kiau­lių, nors prieš po­rą me­tų jų bu­vo apie mi­li­jo­ną. Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, Lie­tu­vo­je nuo me­tų pra­džios iki rugp­jū­čio mė­ne­sio mė­sa pa­bran­go 2,7 pro­cen­to.

Bran­go pa­ša­rai

Ūki­nin­kas An­ta­nas Mi­šei­kis au­gi­na 20 kiau­lių. Tu­ri tris par­ša­ve­des. Kol mo­ti­ni­nė kiau­lė par­šiuo­ja­si ir mai­ti­na par­šiu­kus, vie­na va­da jau spė­ja užaug­ti. Iki be­ko­no par­šiu­kas užau­ga per pus­me­tį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūki­nin­kas ma­no, kad kiau­lie­na tu­rė­tų brang­ti. Jo skai­čia­vi­mu, vie­nos to­nos grū­dų pa­kan­ka trims be­ko­nams užau­gin­ti. Prieš pen­ke­rius me­tus to­na pa­ša­ri­nių grū­dų kai­na­vo 200 li­tų. O šie­met – jau 600 li­tų: „Pap­ras­ta arit­me­ti­ka. Kas au­gins nuo­sto­lį?“

A. Mi­šei­kis ne­si­gin­či­ja – glo­ba­li­za­ci­ja vei­kia lie­tu­viš­ką ūkį. Ta­čiau dar la­biau vei­kia vie­ti­nių vers­li­nin­kų go­du­mas: „Vi­si no­ri per vie­ną nak­tį mi­li­jo­nie­riais tap­ti. Su­kels kai­nas – kris var­to­ji­mas. Ma­no bro­lis gy­ve­na Ang­li­jo­je ir ten spran­di­nė kai­nuo­ja 12 li­tų. Ko­dėl ten ne­brangs­ta?“

REKLAMA

Ūki­nin­ko ži­nio­mis, dau­gu­ma mė­sos pre­ky­vie­čių pre­kiau­ja at­vež­ti­ne len­kiš­ka mė­sa, esą sker­dyk­lo­se ji tam­pa „lie­tu­viš­ka“.

To­kia kiau­lie­na su­per­ka­ma po 4,5 li­to už gy­vo svo­rio ki­log­ra­mą. „O tur­gu­je par­duo­da už 15-18 li­tų. Ar­gi neap­si­mo­ka?“ – klau­sia ūki­nin­kas.

Tik­ro­ji mė­sos bran­gi­mo prie­žas­tis, anot pa­šne­ko­vo, – Ru­si­jos įsto­ji­mas į Pa­sau­lio pre­ky­bos or­ga­ni­za­ci­ją. Da­bar vi­si di­die­ji Lie­tu­vos ir Da­ni­jos kiau­lių ūkiai par­duo­da kiau­lie­ną Ru­si­jai, ku­ri už ki­log­ra­mą mo­ka be­veik 7 li­tus. „Grei­tai Lie­tu­vo­je su­si­da­rys mė­sos trū­ku­mas ir kiau­lių komp­lek­sai pa­kels su­pir­ki­mo kai­nas“, – ma­no ūki­nin­kas.

REKLAMA

Mi­nist­ro ver­si­ją at­me­ta

A. Mi­šei­kis at­me­ta že­mės ūkio mi­nist­ro ver­si­ją dėl kiau­li­džių kva­pų: „Jei gy­vu­lys au­ga sau­sai, ant šiau­dų, nė­ra jo­kios smar­vės. Ned­vo­kia ir ma­ži komp­lek­sai. Dvo­kia tik tos kiau­li­dės, kur gy­vu­liai ant gro­te­lių gy­ve­na. La­gū­nos ir tvar­tai ga­ruo­ja. Ži­nau, nes pa­ts esu va­do­va­vęs ūkiui, ku­ria­me bu­vo užau­gi­na­ma po 2000 kiau­lių per me­tus.“

O jei 100 tūks­tan­čių? Ūki­nin­kas tik nu­mo­ja ran­ka – vis­kas pas mus vyks­ta su avan­tiū­ra. To­kie ūkiai ver­čia­si per gal­vą ne tik ieš­ko­da­mi, kur sru­tas pil­ti. Jiems ne­la­bai rū­pi ir mė­sos svei­ku­mas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mi­nist­ras, anot ūki­nin­ko, tu­rė­tų la­biau rū­pin­tis ne kva­pu, o ES iš vir­šaus nu­leis­tiems nu­ro­dy­mams dėl kiau­lių kom­for­to. Anks­čiau kiau­lei pa­kak­da­vo 1 kvad­ra­ti­nio met­ro, o da­bar jau rei­kia 5. Jei ūki­nin­kas tu­rės pen­kis­kart ma­žin­ti kiau­lių skai­čių, jis ge­rai pa­gal­vos, ar iš­vis tuo vers­tis. Di­die­siems ūkiams bus dar ma­žiau kon­ku­ren­ci­jos.

Na­tū­ri­niam ūkiui glo­ba­li­za­ci­ja ne­rū­pi

A. Mi­šei­kis už­siau­gi­na grū­dų, run­ke­lių. Žie­mai ku­ku­rū­zų si­lo­so pa­si­ruo­šia. Par­šiu­kai kiau­lės pie­nu mai­ti­na­si, kol pra­de­da ės­ti tik­rus kiau­lių pa­ša­rus. Saus­ros ki­ta­me pa­sau­lio ga­le ūkiui ne­bai­sios.

REKLAMA

Vy­ras au­gi­na sa­vo iš­veis­tos veis­lės kiau­lai­tes – su­kryž­min­ta lie­tu­viš­ka di­džio­ji ir nor­ve­giš­kas jork­šy­ras. Kiau­lės au­ga di­de­lės, o la­ši­niai ne­sto­ri. Vi­sos kiau­lės jau už­sa­ky­tos iki pa­va­sa­rio. Pla­nuo­ja di­din­ti kiau­lių ūkį, nes pa­klau­sa yra.

Žmo­nės už ki­log­ra­mą gy­vo svo­rio mo­ka 7 li­tus. Jei at­mes­tu­me ne­val­go­mas kiau­lės da­lis, tai gry­nos mė­sos ki­log­ra­mo kai­na siek­tų 10 li­tų. Čia ūki­nin­kas klau­sia: kaip di­die­ji ūkiai, pirk­da­mi pa­ša­rą ir prie­dus, už ki­log­ra­mą pra­šo 5 ar ma­žiau li­tų?

REKLAMA

„To­kių kaip aš – la­bai ne­daug li­ko, o lie­tu­vis – kiau­lės val­gy­to­jas“, – sa­ko ūki­nin­kas ir skai­čiuo­ja, kad pra­dė­ti na­tū­ra­liai au­gin­ti kiau­les bū­tų su­dė­tin­ga. Užau­gi­nus ir par­da­vus 20 be­ko­nų per me­tus, žmo­gus gau­tų 14 tūks­tan­čių li­tų. Iš jų rei­kia at­skai­čiuo­ti vi­sas iš­lai­das ir tik ta­da liks pel­nas.

Prieš sto­jant į ES A. Mi­šei­kis vie­šė­jo pas Pran­cū­zi­jos ūki­nin­kus. Jie aiš­ki­no: grei­tai ne­be­ga­lė­si­te au­gin­ti kiau­lių ant šiau­dų, pjau­si­te tik sker­dyk­lo­se. Ta­da lie­tu­vis at­sa­kė: „Mes jū­sų ne­mo­ko­me skros­ti var­lių ir ga­min­ti srai­gių, o jūs ne­mo­ky­ki­te mū­sų svei­kai au­gin­ti kiau­lių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangs iki 15 pro­cen­tų?

Šiau­lių mais­to tur­gu­je prieš sa­vai­tę kiau­lie­nos iš­pjo­va kai­na­vo 16,80 li­to. Va­kar – li­tu bran­giau. Šal­dy­tu­vai su ūkių rek­la­ma – tuš­ti. Ant dau­gu­mos šal­dy­tu­vų už­ra­šai „Lie­tu­viš­ka kiau­lie­na“, „Pre­kiau­ja­me tik lie­tu­viš­ka mė­sa“. Ūki­nin­kų, par­da­vi­nė­jan­čių sa­vo pro­duk­ci­ją tur­gu­je, ne­pa­vy­ko ras­ti. Par­da­vė­jos tvir­ti­no, kad mė­sa tik­rai lie­tu­viš­ka – iš lie­tu­viš­kos sker­dyk­los.

REKLAMA

Ol­ga Ma­laš­ke­vi­čie­nė, pre­ky­bos tink­lo „Ma­xi­ma“ at­sto­vė ry­šiams su vi­suo­me­ne, in­for­ma­vo, kad jau gau­na pra­ne­ši­mų apie ke­ti­ni­mus di­din­ti kai­nas.

„Be­veik iš vi­sų mė­sos tie­kė­jų esa­me ga­vę pra­ne­ši­mų apie ke­ti­ni­mus nuo 5 iki 15 pro­cen­tų kel­ti kai­nas. Ar­ti­miau­siu me­tu su tie­kė­jais tar­si­mės ir ieš­ko­si­me spren­di­mų, to­dėl pa­sa­ky­ti, ka­da ir kiek tiks­liai brangs mė­sa, dar ne­ga­li­me“, – aiš­ki­no at­sto­vė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų