REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos disidentas Alesis Beliackis, Rusijos pankroko grupė „Pussy Riot“ bei Irano aktyvistai Nasrina Sotūdeh (Nasrin Sotoudeh) ir Džafaras Panahis (Jafar Panahi) yra trys Europos Parlamento teikiamos Sacharovo premijos už minties laisvę finalininkai. Taip antradienį bendrame posėdyje nusprendė EP Užsienio reikalų bei Vystymosi komitetai. Jie buvo atrinkti iš penkių kandidatų, kuriuos pasiūlė EP politinės frakcijos ar europarlamentarų grupės, praneša Parlamento spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu įkalintas Alesis Beliackis yra žymus Baltarusijos kovotojas už laisvę ir žmogaus teisių gynėjas. „Manau, kad šis kandidatas yra labai arti paties Andrejaus Sacharovo skleistos žinios - pripažinti žmones, kurie paskiria savo gyvenimą kovoti vardan kitų, pamiršdami kainą, kurią jie patys turės už tai sumokėti“, - pažymėjo Lenkijos atstovas Europarlamente Jacekas Sariušas-Volskis (Jacek Saryusz-Wolski). Šią kandidatūrą jis pasiūlė kartu su 82 kitais europarlamentarais.

REKLAMA

Trijų pankroko grupės „Pussy Riot“ narių - Nadeždos Tolokonikovos, Jekaterinos Samucevič ir Marijos Aliochinos - protestai, areštas ir po to sekęs nuosprendis sutelkė viso pasaulio dėmesį į pilietinių teisių ribojimą ir teisinės valstybės trūkumus Rusijoje. „Pats A. Sacharovas labai apsidžiaugtų šių kūrybiškų ir drąsių jaunų moterų, surengusių protestą prieš autokratinio režimo ir patriarchalinės valstybės galią, pripažinimu“, - sakė europarlamentaras Verneris Šulcas (Werner Schulz), kartu su 45 kitais EP nariais pasiūlęs šią kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

N. Sotūdeh yra įkalinta Irano advokatė, atstovavusi po ginčijamų šalies prezidento rinkimų 2009-aisiais įkalintiems Irano opozicijos aktyvistams. Dž. Panahi yra Irano kino režisierius, laimėjęs „Auksinės kameros“ apdovanojimą 1995 m. Kanų kino festivalyje. Jo filmuose daug dėmesio skiriama Irano vaikų, skurstančiųjų bei moterų sunkumams. „Atėjo laikas, kuomet A. Sacharovo premija turi atiteki iraniečiams, ir tai yra puikūs kandidatai, žmogaus teisių gynėjai“, - pažymėjo parlamentarė Maričė Schakė (Marietje Schaake). Šiuos kandidatus iškėlė EP Socialistų ir demokratų, Liberalų ir demokratų bei Žaliųjų frakcijos, taip pat 11 atskirų EP narių.

Premijos laimėtojas bus paskelbtas spalio 26 d. Jis bus apdovanotas 50 tūkst. eurų čekiu ir pakviestas dalyvauti apdovanojimo ceremonijoje, kuri rengiama gruodžio 12 d. Europos Parlamento rūmuose Strasbūre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų