REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grybų sezonas jau įsibėgėjo. Kiekvienam vartotojui svarbu žinoti ar įsigyja  neužkrėstus radioaktyviomis ar kitomis kenksmingomis medžiagomis mūsų sveikatai, grybus.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Radiologijos, Cheminių tyrimų  bei teritoriniuose skyriuose tiriami eksportui ruošiami ir  importuojami  iš trečiųjų šalių grybai.

REKLAMA

Grybai tiriami sorbo, benzoinės rūgšties, pesticidų liekanų, sunkiųjų metalų  bei radioaktyvios taršos atžvilgiu.

Kaip pažymi instituto direktorius Gediminas Pridotkas, dažniausiai grybai įvežami iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos ir kitų šalių.

Instituto  Radiologinių tyrimų skyriaus vedėjas Pranas Drulia pabrėžia, kad, tiriant radioaktyvų cezį, pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus,  grybuose 137Cs turi būti ne daugiau kaip 600 bekerelių kilograme (Bq/kg) arba 6 kBq/kg sausos grybų masės.

REKLAMA
REKLAMA

Anot specialisto, radiocezio pusinis skilimo periodas yra 30 metų. Kadangi aktyvumas dirvožemio sluoksniuose su laiku keičiasi, atitinkamai kinta ir skirtingų grybų rūšių radioaktyvumas. Nustatyta, kad radioaktyvumas gali svyruoti net toje pačioje valgomų grybų rūšyje. Todėl yra svarbu įvertinti kiekvieną individualų atvejį.

2011 m. didžiausia  radioaktyviojo 137Cs koncentracija importuotuose grybuose aptikta 369 Bq/kg, tačiau, tai neviršijo leistinos normos. Remiantis dar ankstesnių  metų tyrimais, didesni Cs radionuklido aktyvumai (daugiau nei 300 Bq/kg рavienių grybų) rasti žaliuokėse, raukšlėtuose gudukuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai

Tiek impotuojant ar eksportuojant  grybus ir uogas  į kitas šalis ar parduodant  vidaus rinkoje – prekybos centruose, turgavietėse, grybų ir uogų surinkimo punktuose,  Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja  šių miško gėrybių kokybę ir saugą, jos turi atitikti jiems keliamus reikalavimus.

Per 2012 metų sausio/rugsėjo mėnesius radioaktyvaus cezio ( 137Cs) atžvilgiu institute ištirti 224 grybų ir uogų mėginiai, atlikti 227 tyrimai (iš jų: importo – 29 ir komercinių – 190 mėginių, iš pastarųjų atlikti 195 tyrimai).

REKLAMA

Tiriant grybus pesticidų likučių atžvilgiu per tą patį laikotarpį (01-09 mėn.) - ištirta 16 grybų mėginių, iš jų atliktas 1781 tyrimas (komercinių mėginių - 13, iš kurių atlikti 959 tyrimai) bei 3 švino ir 3 kadmio atžvilgiu  grybų mėginių tyrimai.

Visi tirti grybų ir uogų mėginiai, direktoriaus G. Pridotko teigimu,  atitiko teisės aktų reikalavimus.

Žinotina

Surinktuose  šviežiuose grybuose  neturi būti kirmėlaičių nei kitų gyvių, leistini tik kirmgraužų pėdsakai (grybų kiekis su kirmgraužų pėdsakais – ne daugiau kaip 10 % masės, įskaitant 5 % labai kirmgraužų pažeistų grybų), mineralinės priemaišos gali sudaryti ne daugiau kaip 1 % , o augalinės kilmės priemaišos – ne daugiau kaip 0,3 % masės.

REKLAMA

Termiškai apdorojant (verdant ar blanširuojant) valgomus grybus, radioaktyvaus Cs kiekis  sumažėja iki 58-82%, o iki 90% - juos  užšaldžius ir po to 2 kartus pamirkius šiltame vandenyje.

Lietuvos vartotojai, mėgstantys grybus, neturėtų baimintis, nes  remiantis eilės metų instituto atliktais tyrimų rezultatais, galima teigti, kad Lietuvoje grybų užterštumas kenksmingomis medžiagomis yra mažas ir nekelia rizikos žmogaus sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų