REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turintiesiems klausos negalią gestų kalbos vertimo paslaugos galės būti teikiamos vaizdo skambučiais.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį Panevėžio apskrities gestų vertėjų centro paslaugų prireikia maždaug šešiems šimtams kurčiųjų. Vertėjai lydi kurčiuosius į poliklinikas, mokyklas, teismus, savivaldybes, įvairias kitas institucijas. „Ko gero, nėra įstaigos, kurioje neteko apsilankyti vertėjams“, – sako centro direktorė Sandra Kemeraitienė.

REKLAMA

Žingsnis naujovių link

Panevėžyje dirba dešimt gestų kalbos vertėjų. Iš viso šalyje yra penki gestų kalbos vertėjų paslaugas teikiantys centrai, juose dirbančių specialistų paslaugos vis reikalingesnės.

„Dabar jau niekas į gestų kalbos vertėjus nebežiūri kaip į nereikalingus kurčiųjų palydovus. Yra įstaigų – pavyzdžiui, notarų biurai, – kur be vertėjų net nepriima. Klausos negalią turintis žmogus privalo viską gerai suprasti. Anksčiau kai kurie girdintieji sakydavo: kam mums tas vertėjas, puikiai ir taip suprantame, ką žmogus nori pasakyti. O kad pats kurčiasis daug ko nesupranta, nepagalvodavo“, – pasakoja S. Kemeraitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kurčiųjų bendravimo su girdinčiaisiais galimybės tobulėja. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime teigiama, kad šiuo metu Lietuvoje pradedamas unikalus projektas, skirtas žmonėms su klausos negalia. Jis palengvins bendravimą su aplinkiniais. Nuo šiol gestų kalbos vertimo paslaugos bus teikiamos ir nuotoliniu būdu internetinėmis pokalbių programomis bei vaizdo skambučiais, pasitelkiant mobiliuosius telefonus. Iki šiol tokios paslaugos nebuvo teikiamos, toks projektas – pirmasis.

Kol kas eksperimentas vyksta tik Kauno apskrities gestų kalbos vertėjų centre. Kontaktų centre įrengtos penkios darbo vietos, kuriose dirbantys gestų kalbos specialistai padės klausos negalią turintiems žmonėms lengviau rasti reikiamos informacijos, naudotis viešosiomis bei socialinėmis paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitose patalpose

Panevėžio apskrities gestų vertėjų centras prie projekto turėtų prisijungti vėliau. Šių metų pradžioje į kitas patalpas perkeltas gestų vertėjų centras laukia ir daugiau permainų.

Nuo įsikūrimo maždaug septynerius metus gyvavęs nuomojamose patalpose Kranto gatvėje, centras dabar turi savus namus Aukštaičių gatvėje.

Artimiausiuose planuose – šių namų remontas, pritaikymas platesnei veiklai. Kurtieji ir neprigirdintieji jau gerai žino, jog vertėjai įsikūrę kitose patalpose ir prireikus jų ten ieško.

REKLAMA

Vyresniems žmonėms, pasak S. Kemeraitienės, pagalbos dažniau prireikia gydymo, socialinėse, o jaunimui – mokslo, švietimo įstaigose.

Naujoji, moderni paslauga, ko gero, greičiau prigis tarp jaunimo. Kol kas vyksta pirmasis tokių paslaugų teikimo etapas, jo metu klausos negalią turintys žmonės galės skambinti mobiliaisiais telefonais ir internetu, o gestų kalbos vertėjai su skambinančiaisiais bendraus naudodami planšetinius kompiuterius.

Manoma, kad naujovės įsteigimas dar labiau paskatins klausos negalią turinčių žmonių integraciją į visavertį visuomenės gyvenimą ir padės jiems išspręsti daugelį kasdienių rūpesčių.

REKLAMA

Planuojama, kad nuo 2013 metų gestų kalbos vertėjų paslaugos nuotoliniu būdu bus teikiamos naudojant specializuotas pokalbių internetines programas.

Įprastas išliks

Lietuvoje gyvena maždaug 7 tūkstančiai klausos negalią turinčių asmenų, kuriems gestų kalbos vertėjai paslaugas iki šiol teikdavo individualiai. Be vertėjų turintiesiems klausos negalią itin sudėtinga bendrauti.

Naująjį projektą nuspręsta įgyvendinti remiantis Švedijos patirtimi, kurioje maždaug 80 procentų vertimo į gestų kalbą paslaugų žmonėms su klausos negalia teikiama nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip teigia S. Kemeraitienė, net ir pažengus toli į priekį, tradicinis individualus gestų vertimas išliks. Kurtieji galės išsikviesti vertėjus, kai tik prireiks jų pagalbos.

Gestų kalbos vertėjus rengia Vilniaus kolegija. Šiuo metu dvi šios kolegijos studentės atlieka praktiką Panevėžio gestų vertėjų centre. Vis dažniau gestų kalbos vertėjų profesiją renkasi ir vaikinai.

V. Jalianiauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų