REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pirmadienį nusprendė nenutraukti darbo grupės, sudarytos tartis dėl naujos Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 2014-2020 m., veiklos.

Vyriausybė pirmadienį nusprendė nenutraukti darbo grupės, sudarytos tartis dėl naujos Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 2014-2020 m., veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis pažymėjo, jog buvo pateikti du siūlymai: nutraukti darbo grupės veiklą ir jos vykdytas funkcijas pagal kompetenciją perduoti Užsienio reikalų ir Energetikos ministerijoms arba pratęsti jos veiklą atnaujinus sudėtį. Pasirinktas antrasis variantas.

REKLAMA

„Taigi Vyriausybė nusprendė, kad vis dėlto prasminga pratęsti darbo grupės veiklą ir tikimės artimiausiu metu pateikti kandidatūras šios darbo grupės patikslinimui. Darbo grupė, veikianti nuo praėjusių metų lapkričio, atliko kelis svarbius dalykus. Įvykdėme vadinamąjį lobistinį planą - siekį ES valstybėse pateikti šią problemą kaip rimtą (...) Pasisekė mums sutvarkyti Ignalinos AE uždarymo teisinį pagrindą, kad jis visiškai atitiktų mūsų stojimo sutartį. Manau, darbo grupė dar turi veiklos“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Ministro Pirmininko kancleris.

REKLAMA
REKLAMA

D. Matulionis taip pat pažymėjo, jog Vyriausybė pritarė darbo grupės siūlymui sukurti nepriklausomą Ignalinos AE uždarymo agentūrą.

„Tam pritarė Vyriausybė. Energetikos ministerija artimiausiu metu turi pateikti atitinkamus teisės aktus. Tai yra viena iš sričių, kur Lietuva buvo kritikuojama, kad nėra nepriklausomo uždarymo valdymo“, - sakė jis.

Darbo grupės veikloje dalyvaujantis Ministro Pirmininko patarėjas Neilas Tankevičius taip pat tikino, jog tokios agentūros sukūrimas, kaip rodo daugelio šalių patirtis, yra būtinybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtina steigti nepriklausomą Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo agentūrą. Tai yra neišsigalvojimas, o daugelio šalių patirtis, kad atominė elektrinė negali pati užsidaryti. Ją reikia uždaryti iš išorės“, - sakė Ministro Pirmininko.

Premjeras Andrius Kubilius, apibendrindamas darbo grupės nuveiktus darbus, pažymėjo, jog rezultatas bus matomas tik Europos Vadovų Tarybai priėmus sprendimą dėl visos ES finansinės perspektyvos.

„Matysime, kokį rezultatą mums pavyks pasiekti. Per šiuos metus daug dirbome su visomis ES valstybėmis ir išaiškinome joms, kodėl mums netinka pirminis Europos Komisijos pasiūlymas, tačiau galutinį sprendimą dėl visos finansinės perspektyvos priima Europos Vadovų Taryba“, - sakė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA

Ministro Pirmininko teigimu, kada Europos Vadovų Taryba priims sprendimą, spėlioti sunku, nes yra prognozuojančiųjų, jog tai įvyks tik kitais metais.

Paklaustas, kiek lėšų Ignalinos AE uždarymui tikimasi gauti, A. Kubilius atsakė, jog tiek, kiek buvo įsipareigota Lietuvos stojimo į ES sutartyje.

„Mus tenkintų tiek, kiek yra įsipareigota Lietuvos stojimo sutartyje. ES turi teikti adekvatų finansavimą Ignalinos AE uždarymui. (...) Jeigu lėšų bus mažiau, vadinasi, Ignalinos AE uždarymo programa nebus visiškai įgyvendinama. Mes norime ją uždaryti kartu su ES saugiai, patikimai ir be kokių nors problemų“, - pažymėjo Premjeras.

N. Tankevičius po pasitarimo tvirtino, jog iš ES juntamas „supratimas ir prisiminimas“, kad ji yra priėmusi įsipareigojimą adekvačiai finansuoti Ignalinos AE uždarymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų