REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio ekonomikai lėtėjant, vadovai, verslininkai ir investuotojai ieško naujų miestų, kuriuose kuriasi nauji originalūs verslai ir dirba kūrybingi žmonės, kurie gali suteikti įmonėms konkurencinį pranašumą. Kitaip tariant, ieškoma naujojo Silicio slėnio, rašo „CNNMoney“.

REKLAMA
REKLAMA

„Fortune“ įvertino pasaulio miestus, kurie turi panašų kūrybingumo ir kapitalizmo derinį, kaip ir San Francisko įlankos regionas.

REKLAMA

Į vertinimus buvo įtrauktas Pasaulinis inovacijos indeksas, kuris vertina šalis remiantis daugeliu veiksnių, įskaitant švietimo institucijas bei skaitmeninę infrastruktūrą. Iš esmės indeksas žiūri į rezultatus, šalims, kurių įmonių ir institucijų produktai paplito po pasaulį, skiriami papildomi taškai.

Tada iš lyderiaujančių šalių buvo atrinkti miestai, kurie pirmauja pagal inovacijas bei kuriuose yra įsikūrusios talentingos, riziką mėgstančios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Sąraše dominuoja Šiaurės Europos šalys. Jei šie miestai ir toliau rodys tokius rezultatus, greitai reiks klausti ne, kur yra naujasis Silicio slėnis, o kur yra naujoji Kopenhaga.

Ciurichas, Šveicarija

Ciurichas, Šveicarija (nuotr. SCANPIX)Ciurichas, Šveicarija (nuotr. SCANPIX)

Kai „Google“ ieškojo, kur įkurti savo Europos inžinerijos būstinę, ji pasuko Ciuricho link. Jos pavyzdžiu pasekė ir „Yahoo“. JAV technologijų milžinės mėgsta gerą Ciuricho interneto ryšį, tačiau dar labiau joms patinka vietinis talentas. Šveicarija pirmauja pagal sukuriamų patentų kiekį palyginus su jos BVP. Šveicarijos vyriausybė turi daugybę programų skirtų investuoti į smulkų verslą ir šios pastangos atsiperka. Ciuriche yra įsikūrę šimtai „startup'ų“, įskaitant „Doodle“ ir „Wuala“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stokholmas, Švedija

Stokholmas, Švedija (nuotr. SCANPIX)Stokholmas, Švedija (nuotr. SCANPIX)

Stokholmas jau tapo „Spotify“ ir „SoundCloud“ gimtine, o dar beveik 700 aukštųjų technologijų įmonių įsikūrė jo Kista rajone (Švedijos „Bevieliame slėnyje“). Tad pasaulis gali tikėtis ir daugiau technologinių išradimų. Vyriausybės išlaidų tyrimams ir plėtrai (3,6 proc. BVP) ir šalies pasaulinio lygio švietimo sistemos rezultatas – didelis kiekis mokslinių publikacijų ir tyrimų. Čia biurus turi „Intel“, „Symantec“ ir „Oracle“. Tačiau nereikia galvoti, kad Stokholmas yra vien tik rimtas miestas. Čia studiją atidarė ir „Angry Birds“ kūrėjai „Rovio“.

REKLAMA

Singapūras

Singapūras (nuotr. SCANPIX)Singapūras (nuotr. SCANPIX)

Singapūras taikosi į naujo technologijų centro vietą, o šalis/valstybė pradėjo iniciatyvą, kuria stengiasi privilioti didelį kiekį darbdavių ir naujų verslų. Į programą įeina mokesčių lengvatos tyrimams ir plėtrai, priėjimas prie Singapūro naujausios telekomunikacijų infrastruktūros ir mokslinis talentas, kuris čia baigia puikiai vertinamus inžinerijos mokslus. Paskatinimas panašu, kad veikia: pastaraisiais metais čia savo veiklą pradėjo farmacijos milžinai „GlaxoSmithKline“, „Novartis“, „Abbott“ ir „Roche“.

REKLAMA

Dublinas, Airija

Dublinas, Airija (nuotr. SCANPIX)Dublinas, Airija (nuotr. SCANPIX)

Dublinas yra pigesnis nei Londonas. Jis gali pasigirti žemais korporacijų mokesčiais ir čia visi kalba angliškai. Dublino „Silicio dokų“ rajonas gali pasigirti tuo, kad čia įsikūrusios „Google“, „Facebook“, „LinkedIn“ ir „Zynga“ būstinės. Pernai „Twitter“ paskelbė, kad čia atvers savo trečią (po Londono ir Tokijo) tarptautinį biurą. Kasmetinis „Dublin Web Summit“ yra viena iš greičiausiai augančių technologijų konferencijų Europoje.

Kopenhaga, Danija

Kopenhaha, Danija (nuotr. SCANPIX)Kopenhaha, Danija (nuotr. SCANPIX)

Pernai grupė technologijų vadovų Kopenhagoje įkūrė „Founders House“ – tai darbo vieta, skirta apgyvendinti atrinktus technologijų verslus. Ji yra įsikūrusi netoli nuo „Nokia“ vietinio miestelio ir joje įsikūrė tokios technologijų firmos kaip „Ge.tt“ ir „AppHarbor“. Įmonės taip pat sulaukia pagalbos iš talentingų šalies programuotojų firmų („C++“, „Ruby on Rails“ buvo sukurti danų) bei verslui draugiškos aplinkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oulu, Suomija

Oulu, Suomija (nuotr. SCANPIX)Oulu, Suomija (nuotr. SCANPIX)

Tolimas Oulu miestelis yra nuo Helsinkio nutolęs apie 300 mylių į šiaurę. Čia gyvena 140 tūkst. žmonių, o iš jų 18 tūkst. dirba daugiau nei 800 technologijų įmonių, kurios čia veikia. Tai yra „Nokia“, Wipro“ ir „Pulse“ padaliniai. Vietiniai valdžios atstovai glaudžiai dirba su Oulu universitetu ir verslu, kad paskatintų inovacijas.

Eindhovenas, Nyderlandai

Eindhovenas, Nyderlandai (nuotr. SCANPIX)Eindhovenas, Nyderlandai (nuotr. SCANPIX)

Inteligentiškos visuomenės forumas, ne pelno siekiantis smegenų centras, Eindhoveno technologijų rajoną (vadinamą Smegenų uostu (angl. Brainport)) įvardijo protingiausiu 2011 m. pasaulio regionu. Vieno kvadratinio kilometro plote yra įsikūrę per šimtą įmonių ir institucijų, kuriose darbuojasi apie 8 tūkst. tyrėjų, vystytojų ir verslininkų, kurie sukuria beveik 50 proc. visų olandų patentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų