REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prog­no­zuo­ja­ma, kad šil­dy­mo se­zo­nas pra­si­dės jau po po­ros sa­vai­čių. Nau­jas se­zo­nas – nau­jos ir są­skai­tos. Tei­gia­ma, kad Šiaulių mies­te šil­dy­mas pigs la­biau­siai ša­ly­je – net 16,6 pro­c. Gy­ven­to­jų tai vis tiek ne­džiu­gi­na, nes yra ir to­kių, ku­rie dar neat­sis­kai­tė už praė­ju­sio se­zo­no šil­dy­mą. At­ro­dy­tų žmo­nės tu­rė­tų dai­ry­tis pi­ges­nių šil­dy­mo bū­dų, bet šie­met nė vie­nas na­mas neat­si­jun­gė nuo cent­ra­li­zuo­tos šil­dy­mo sis­te­mos.

REKLAMA
REKLAMA

Mi­li­jo­ni­nės sko­los

Bend­ro­vės „Šiau­lių ener­gi­ja“ duo­me­ni­mis, per­nai me­tų rug­sė­jo 1 d. gy­ven­to­jai už su­teik­tas pa­slau­gas bu­vo sko­lin­gi 5,614 mln. Lt. Šie­met sko­la išau­go be­veik mi­li­jo­nu li­tų – 2012 m. rug­sė­jo pra­džio­je gy­ven­to­jai bend­ro­vei jau bu­vo sko­lin­gi 6,487 mln. Lt.

REKLAMA

„Šiau­lių ener­gi­jai“ sko­lin­gi ne tik gy­ven­to­jai, bet ir biu­dže­ti­nės įstai­gos. Per­nai me­tais tuo pa­čiu me­tu jų sko­la bend­ro­vei bu­vo 18,836 mln. Lt. Šie­met biu­dže­ti­nių įstai­gų sko­la su­ma­žė­jo per­pus – iki 9,253 mln. Lt.

Šie­met neat­jung­tas nė vie­nas na­mas

Nors cent­ra­li­zuo­tai tie­kia­ma ši­lu­ma pin­ga, gy­ven­to­jai sie­kia at­si­jung­ti nuo šios sis­te­mos, nes po­sa­kis, kad ši­lu­ma kau­lų ne­lau­žo, tin­ka tik re­no­vuo­tuo­se dau­gia­bu­čiuo­se gy­ve­nan­tiems gy­ven­to­jams, ku­rių są­skai­tos už šil­dy­mą yra pa­ly­gi­nus ma­žos.

REKLAMA
REKLAMA

Per 2010 me­tus šil­dy­mo sis­te­ma nuo cent­ra­li­zuo­to AB „Šiau­lių ener­gi­ja“ šil­dy­mo tie­ki­mo sis­te­mos at­jung­ta vie­na­me ne­gy­ve­na­mo­sios pa­skir­ties pa­sta­te, vie­na­me in­di­vi­dua­lia­me na­me, 5 bu­tuo­se dau­gia­bu­čiuo­se gy­ve­na­muo­siuo­se na­muo­se.

Per 2011 m. tai pa­da­ry­ta 4 dau­gia­bu­čiuo­se na­muo­se, ku­riuo­se bu­vo 57 bu­tai; vie­na­me ne­gy­ve­na­mo­sios pa­skir­ties pa­sta­te, 6 in­di­vi­dua­liuo­se na­muo­se, 5 bu­tuo­se dau­gia­bu­čiuo­se gy­ve­na­muo­siuo­se na­muo­se.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per 2012 m. (iki rug­sė­jo 26 d.) ne­bu­vo nė vie­no pa­sta­to ar var­to­to­jo, tei­sės ak­tų nu­sta­ty­ta tvar­ka at­jun­gu­sio sa­vo šil­dy­mo įren­gi­nius nuo cent­ra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­ki­mo sis­te­mos.

Dau­gu­ma pra­šy­mų at­me­ta­ma

Prieš ke­le­tą me­tų Šiau­lių mies­to ta­ry­bai pa­tvir­ti­nus spe­cia­lų­jį šil­dy­mo pla­ną, nuo cent­ra­li­zuo­tos šil­dy­mo sis­te­mos iki 2010 me­tų ne­pa­vy­ko at­si­jung­ti nė vie­nam na­mui. Var­po g. 17 na­mo gy­ven­to­jai ne­tgi bu­vo krei­pę­si į Sei­mo kont­ro­lie­rių, ku­ris pri­ver­tė Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bę iš­siaiš­kin­ti, ar kliū­tys – pa­grįs­tos. Le­dai pa­ju­dė­jo. Po tre­jų me­tų „ko­vos“ na­mo gy­ven­to­jai šven­tė per­ga­lę.

REKLAMA

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to inf­rast­ruk­tū­ros sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jo And­riaus And­ro­so­vo pa­teik­tais duo­me­ni­mis, 2011 m. Sa­vi­val­dy­bei bu­vo pa­teik­ti de­vy­ni pra­šy­mai at­si­jung­ti nuo cent­ra­li­zuo­tos šil­dy­mo sis­te­mos, 2012 m. – 12. Ko­dėl šie­met nė vie­nas ob­jek­tas ne­bu­vo at­jung­tas?

„Di­rek­to­riaus su­ti­ki­mą, man at­ro­do, yra ga­vę, tik dar ne­spė­jo at­si­jung­ti, nes tai iš tik­rų­jų la­bai di­de­lis dar­bas. Ir iš­lai­dos di­de­lės, ir trun­ka la­bai daug lai­ko, nes pa­keis­ti sis­te­mą yra šis tas veik­ti, – sa­kė A. And­ro­so­vas. – Di­džio­ji da­lis pra­šy­mų ne­ten­ki­na­ma, nes nea­ti­tin­ka Šiau­lių mies­to ener­gi­jos rū­šies pa­rin­ki­mo ir nau­do­ji­mo spe­cia­lio­jo pla­no, ku­ris šiuo me­tu ko­re­guo­ja­mas.“

REKLAMA

„Ne­be­no­ri leis­ti at­si­jung­ti nuo sis­te­mos, nes ne­no­ri pra­ras­ti abo­nen­tų, ne­bent tra­sa yra ne­pel­nin­ga, bet kur daug abo­nen­tų, tik­rai su­da­rys kliū­čių, – sa­kė vie­nas iš Šiau­lių mies­to dau­gia­bu­čių na­mų bend­ri­jos pir­mi­nin­kų. – Žmo­nės šne­ka, kad vie­nam iš „Ener­gi­jos“ vir­ši­nin­kų ne­di­de­lis dau­gia­bu­tis ne­bu­vo kliū­tis at­jung­ti sa­vo gi­mi­nai­čių bu­tą nuo šil­dy­mo sis­te­mos Rė­ky­vo­je.“

Anot AB „Šiau­lių ener­gi­ja“ tei­si­nin­kės-at­sto­vės spau­dai To­mos  Grikš­tie­nės, šiuo me­tu hid­rau­liš­kai iš­ban­dy­ta dau­giau nei 90 pro­c. dau­gia­bu­čių gy­ve­na­mų­jų na­mų, apie 60 pro­c. ku­rių yra pa­tei­kę pa­reng­ties ak­tus nau­jam šil­dy­mo se­zo­nui.

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų