REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šeštadienio naktį siautęs vėjas šalies keliuose ir gatvėse vertė medžius, apgadinti automobiliai.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 17:58 val.) Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO informuoja, kad po spalio 6 d. naktį siautusių gamtos stichijų elektros energijos tiekimas iki 17 val. buvo atstatytas 70 tūkst. elektros energijos vartotojų. Maždaug tiek pat, 69 tūkst. vartotojų, elektros energijos tiekimas vis dar sutrikęs. Daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose.

REKLAMA

LESTO duomenimis, 17 val. elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 30tūkst. vartotojų Utenos regione, apie 18 tūkst. Panevėžio regione ir apie 9 tūkst. Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs maždaug 5 tūkst., Vilniaus – 2 tūkst., Klaipėdos – 4 tūkst. vartotojų.

(Papildyta 12:51 val.) Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius informuoja, kad po spalio 6 d. naktį siautusio itin stipraus vėjo elektros energijos tiekimas apie 12 val. buvo atstatytas 30 tūkst. elektros energijos vartotojų. Elektros energijos tiekimą liko atstatyti maždaug 110 tūkst. vartotojų.  Didelį vartotojų be elektros energijos skaičių lemią pažeistos aukštos ir vidutinės įtampos linijos, daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

LESTO duomenimis, 12 val. elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 38 tūkst. vartotojų Utenos regione, apie 29 tūkst. Panevėžio regione ir apie 14 tūkst. Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs maždaug 11 tūkst. vartotojų, Vilniaus – 10 tūkst., Klaipėdos – 8 tūkst. vartotojų. Gauta daugiau naujų pranešimų apie elektros energijos tiekimo sutrikimus.

Klientų prašoma aptarnavimo telefonu 1802 skambinti tais atvejais, kai pastebėti apgadinti ar kibirkščiuojantys elektros energijos įrenginiai, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritę, nutraukti laidai, nuverstos elektros linijų atramos, ant linijų užvirtę medžiai, ar kyla kitoks pavojus gyventojų saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau turima informacija apie daugumą gedimų ir gyventojų prašo kantrybės. Miestuose informacija apie gedimus LESTO pasiekia automatiškai, todėl apie gedimus telefonu 1802 pranešti reikėtų tik nutolusių vietovių gyventojams (vienkiemiuose, mažuose kaimeliuose). Bendrovei paskelbus ekstremalią situaciją, gyventojų pranešimų priimama kelias dešimtis kartų daugiau nei įprastomis dienomis.

(Papildyta 11:12 val.) Šalinant elektros tiekimų sutrikimus Lietuvoje LESTO paskelbė ekstremalią situaciją.

Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius informuoja, kad po spalio 6 d. naktį siautusio itin stipraus vėjo elektros energijos tiekimas sutrikdytas apie 140 tūkst. elektros vartotojų. Didelį vartotojų be elektros energijos skaičių lemią pažeistos aukštos ir vidutinės įtampos linijos, daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose.

REKLAMA

LESTO duomenimis, šį rytą elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 39000 vartotojų Utenos regione, apie 36 tūkst. vartotojų Panevėžio regione ir apie 29 tūkst. vartotojų Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas sutriko maždaug 16 tūkst. vartotojų, Vilniaus – 13 tūkst., Klaipėdos – 10 tūkst., Alytaus regione – apie tūkstančiui vartotojų.

Atsižvelgdama į didelį elektros tiekimo sutrikimų mastą, LESTO bendrovėje paskelbė ekstremalią situaciją ir ėmėsi organizuoti gedimų šalinimą, pasitelkdama maksimalias pajėgas. Gedimai šalinami visose gamtos stichijų pažeistose elektros tinklo dalyse: šiuo metu dirba ne tik kelis kartus daugiau LESTO brigadų, bet ir bendrovės rangovų personalo brigadų.

REKLAMA

LESTO Dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis aiškina, kad daugiausia elektros tiekimo sutrikimų šiąnakt įvyko dėl pažeistų aukštos ir vidutinės įtampos elektros oro linijų, kuriomis elektros energija tiekiama dideliam vartotojų skaičiui. Ant elektros linijų atramų ir laidų virto medžiai, krito šakos, gedimų šalinimą šiuo metu labiausiai apsunkina tai, kad daug gedimų yra visose Lietuvos regionuose, ant kelių išvirtę medžiai, kurie trukdo pasiekti gedimų vietas, ir šlapias dirvožemis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojų pranešimai apie elektros tiekimo sutrikimus priimami LESTO klientų informavimo telefonu 1802, tačiau LESTO  jau žino apie daugumą gedimų ir gyventojų prašo kantrybės. Pranešti apie gedimus reikėtų tik nutolusių vietovių  gyventojams (vienkiemiuose, mažuose kaimeliuose). Visuose miestuose informacija apie gedimus LESTO pasiekia automatiškai. Bendrovei paskelbus ekstremalią situaciją, gyventojų pranešimų priimama kelias dešimtis kartų daugiau nei įprastomis dienomis..

Gamtos stichijų atvejais elektros energijos tiekimo atstatymo laikas priklauso nuo gedimų masto, konkrečių gedimų priežasčių, jų sudėtingumo ir gedimų vietos pasiekimo galimybių (privažiavimo sąlygų). Pirmiausia bendrovės operatyvinės brigados pašalina tuos gedimus, kurie susiję su elektros tiekimu didesnei vartotojų daliai ir ypatingos reikšmės visuomeninės paskirties objektams. Pirmiausia šalinami gedimai aukštos ir vidutinės įtampos tinkluose, po to žemos įtampos įrenginių gedimai.

REKLAMA

LESTO primena gyventojams, jog siaučiant gamtos stichijoms, būtina laikytis saugaus elgesio reikalavimų. Atsakingi ir apdairūs veiksmai padės išvengti nelaimingų atsitikimų.

„Klientų prašome supratimo, kantrybės bei pagalbos šalinant gamtos stichijų padarinius. Didžiausia pagalba – pasirūpinti savo saugumu, nesiartinti prie pažeistų elektros skirstomojo tinklo vietų. Pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima priartėti prie jo arčiau kaip 8 metrus. Nelieskite ant žemės ar automobilių nukritusių laidų, o laukite, kol į gedimo vietą atvyks operatyvinės brigados. Užtikriname, kad imamės visų būtinų priemonių, kad elektros energijos tiekimas būtų atstatytas kaip galima greičiau“, – teigia E. Pareigis.

REKLAMA

Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos laidų užvirtusių medžių, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei. Pastebėjus apgadintus ar kibirkščiuojančius elektros energijos įrenginius, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritusius, nutrauktus laidus, nuverstas elektros linijų atramas, ant linijų užvirtusius medžius, būtina nedelsiant pranešti LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Siekiant padėti nuo elektros srovės nukentėjusiam žmogui, būtina laikytis atsargumo ir iškviesti greitąją pagalbą telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 10:27 val.) Dėl naktį praūžusio stipraus vėjo elektros visoje Lietuvoje neturi apie 140 tūkst. vartotojų. Specialistai sako, kad situacija yra sudėtinga.

Kaip teigia LESTO dispečerinio centro vadovas Ervinas Pareigis, daugiausia gedimų užfiksuota Panevėžio ir Utenos regionuose.

„Padėtis yra gana sudėtinga. Vėjas šiuo metu rimsta, tad tikimės, kad naujų gedimų jau neatsiras. Tačiau tikriausiai dar gali būti tokių vartotojų, kurie mums dar nėra pranešę [apie gedimą] trumpuoju numeriu 1802. Jeigu jūs esate atokiose vietovėse, o ne kaimuose, tai geriau tą padaryti, kad sužinotume apie gedimą pas jus.

REKLAMA

Taip pat visų iš karto prašome kantrybės, kadangi gedimų maistai yra dideli ir tikėtina, kad jų likvidavimas užtruks.

Perdavimas buvo sutrikęs ir aukštos įtampos elektros tinkle

Šeštadienio naktį dėl siautėjusio smarkaus vėjo Panevėžio, Utenos, Kauno ir Jurbarko rajonuose vartotojai buvo likę be elektros, pranešė bendrovė „Litgrid“.

Tarp 1.45 val. ir 8 val. ant šešių „Litgrid“ elektros perdavimo linijų įvairiuose rajonuose buvo užvirtusių medžių. Avarijų padariniai, pasak bendrovės, skubiai šalinami.

8 val. ryto elektros perdavimas aukštos įtampos tinkle buvo atnaujintas beveik visiems vartotojams, siekiama kuo skubiau sutvarkyti elektros tiekimą Eržvilko miestelio ir apylinkės gyventojams.

REKLAMA

(Papildyta 10:14 val.) LESTO duomenimis, šeštadienio rytą be elektros šalyje buvo apie 140 tūkst. vartotojų. Daugiausia gyventojų po praūžusio vėjo be elektros liko Panevėžio (36 tūkst.), Utenos (apie 39 tūkst.) ir Kauno (29 tūkst.) regionuose.

(Papildyta 10:07 val.) Situacijų koordinavimo skyriaus vyresnysis specialistas Liucijus Ruzgas sako, kad pagrindiniai darbai ugniagesiams gelbėtojams – ant kelių nuvirtę medžiai.

„Iki 8 val. ryto ugniagesiai 104 kartus važiavo pjauti, šalinti išlaužtų ir nuverstų medžių, taip pat teko padėti gyventojams vėjui nuplėšus stogą. Taip pat neseniai gavome pranešimą, kad Anykščių rajone, Troškūnuose, esanti slaugos ligoninė neturi elektros. Bandysime padėti. Kol kas informacijos apie nukentėjusiuosius dėl vėjo padarinių neturime. Pagal atliktų darbų pobūdį tai daugiausiai iškvietimų buvo Kauno, Tauragės, Klaipėdos apskrityse“, – sako L. Ruzgus.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas medis užvirto ant gyvenamojo namo Panevėžyje, yra ir ant automobilių užvirtusių medžių. Taip pat fiksuoti elektros dingimo atvejai.

Eismo informacijos centras praneša, kad važiavimo sąlygas sunkina ant važiuojamosios kelio dalies išmėtytos medžių šakos.

(Papildyta 09:26 val.) Labiausiai vėjas siautėjo Kauno, Klaipėdos, Tauragės ir Marijampolės apskrityse. Pasak Lietuvos radijo, ugniagesiai gelbėtojai daugiausiai iškvietimų sulaukė Kauno apskrityje – 17, Tauragės ir Klaipėdos apskrityse jie kviesti po 15 kartų. Iki šeštadienio 8 val. pagalbos kreiptasi 104 kartus.

Daugelyje rajonų užfiksuota ir elektros tiekimo sutrikimų. Be elektros yra likusi Anykščių rajono Troškūnų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nuo 2.39 val. Bendrajame pagalbos centre bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 buvo gaunami pranešimai apie tai, kad Jurbarko rajono keliuose užvirtę medžiai.

Į įvykio vietą išsiųstos apskrities Tauragės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos.

REKLAMA

Panašiu laiku – 2.28 val. – Bendrajame pagalbos centre bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gauti pranešimai apie tai, kad medžiai užvirtę ir Tauragės bei Šilutės rajonų gatvėse bei ant automobilių.

Į įvykio vietas išsiųstos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos.

Vėjo gūsiai šakas ir lapus draskys dar ir šeštadienį

Naktį lijo didžiojoje šalies dalyje, šeštadienio rytą Lietuvoje buvo be žymesnių kritulių. Magistralinių, krašto ir rajoninių kelių dangos daugiausia buvo drėgnos arba šlapios.

Pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos, eismo sąlygas šalyje sunkina dėl stipraus vėjo ant važiuojamosios kelio dalies išmėtytos medžių šakos. Jurbarko, Tauragės, Klaipėdos ir Šilutės rajonų kelius ir gatves, pasak Bendrojo pagalbos centro, ugniagesiams gelbėtojams naktį teko vaduoti nuo užvirtusių medžių.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienį bus nepastoviai debesuota, vietomis galimas lietus.

Vėjo gūsiai daug kur sieks iki 22 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 9 iki 14 laipsnių šilumos.

Jei turite įdomios informacijos ar nuotraukų, pasidalinkite jomis su kitais Balsas.lt skaitytojais – siųskite mums el. paštu [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų