REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lukiškėse dienas leidžiantis norvegas veržiasi į laisvę

Dėl savo tautiečio pagrobimo ir išpirkos reikalavimo Lietuvoje sulaikytas ir Lukiškėse teismo laukiantis norvegas Steinaras Vestbis (36 m.) už laisvę buvo pasiryžęs pakloti 300 000 litų.

REKLAMA
REKLAMA

S. Vestbis buvo sulaikytas praeitų metų spalio pradžioje, kai policija išlaisvino pagrobtą norvegą, kuris buvo laikomas viename Vilniaus senamiesčio butų. Ten įsiveržus pareigūnams, pagrindinio įtariamojo S. Vestbio nebuvo – jis buvo sulaikytas prie bankomato, kai atėjo išsiimti dalies pinigų iš reikalautos išpirkos. Vos spėjusiam išsiimti 10 000 litų jam buvo uždėti antrankiai.

REKLAMA

Kartu su mūsų šalies teisėsaugininkams puikiai pažįstamu S. Vestbiu buvo sulaikyti ir trys jam talkinę ne kartą teisti Lietuvos piliečiai: Andrejus Sochoras, Salvijus Markaitis ir Dmitrijus Družininas.

Tuo pat metu, kai Lietuvoje buvo išlaisvintas pagrobtasis norvegas, Švedijos policija per specialią operaciją sulaikė dar 3 norvegus, įtariamus prisidėjus prie verslininko įkalinimo ir išpirkos reikalavimo.

Atviliojo apgaule

Netrukus paaiškėjo, jog už prekybą narkotikais nuteistas kalėti 13 metų ir beveik 8 metus atsėdėjęs S. Vestbis savo tautietį buvo nusprendęs atsivilioti į Lietuvą, jį pagrobti, o iš jo verslo partnerio pareikalauti išpirkos. Kad verslininkui nekiltų įtarimų, S. Vestbis patikino, jog Lietuvoje būsią diskutuojama labai svarbiais verslo klausimais, ir pakvietė tautietį atvykti.

REKLAMA
REKLAMA

Į pastatą, kuriame vėliau buvo įkalintas, norvegų verslininkas atvyko pats. Atvykusį tautietį užrakinęs S. Vestbis ir jo vietiniai sėbrai, kaip ir planavo, iš jo verslo partnerio pareikalavo daugiau kaip 100 000 litų išpirkos. Pinigus, kaip įtariama, turėjo pasiimti vėliau Švedijoje sulaikyti Norvegijos piliečiai.

Pagrobtojo norvego verslo partneris, nors ir pervedė reikalaujamą sumą, apie visa tai pranešė Norvegijos policininkams, o šie kreipėsi pagalbos į kolegas Lietuvoje.

Įtariama, jog prieš pat savo tautiečio pagrobimą Lietuvoje pasirodęs S. Vestbis gali būti padaręs ir daugiau nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertėsi narkotikais

Oficialiai Norvegijoje eksporto ir importo bendrovei vadovaujantis S. Vestbis į laisvę prieš pagrobdamas tautietį buvo išėjęs ne taip ir seniai. Jis buvo įkalintas, kai išaiškėjo, jog kartu su Lietuvos ir Baltarusijos piliečiais vertėsi stambaus masto prekyba narkotikais – iš Rusijos per Lietuvos teritoriją į Skandinaviją gabeno psichotropinį vaistą rohipnolį, jo tabletes paslėpę automobilių padangose ir gyvenamosiose priekabose. Beje, paprastai rohipnolis pilamas aukai į gėrimą, todėl yra pramintas „išprievartavimo narkotiku“.

REKLAMA

Kadangi S. Vestbis ėmė elgtis kaip tikras milionierius ir švaistytis pinigais striptizo baruose bei restoranuose, policija juo susidomėjo ir netrukus išaiškino tą nusikaltimą. Tuo metu S. Vestbis gyveno Vilniuje. Čia jis buvo sulaikytas, perduotas į Norvegijai ir gavo 13 metų laisvės atėmimo.

Norvegų spauda skelbia, jog tautiečio pagrobimo organizatorius S. Vestbis buvo įsivėlęs ir į stambaus narkotikų krovinio dingimo įstoriją – tąkart Baltarusijoje dingo 4 mikroautobusai, prigrūsti kvaišalų, kurių vertė viršijo 4 milijonus Norvegijos kronų. Mikroautobusai priklausė vienai Bergeno transporto įmonei, o juos nuomojo S. Vestbio vadovaujama bendrovė.

REKLAMA

Skundžiasi Lukiškėmis

Vilniaus apygardos teisme, kur buvo sprendžiamas kardomosios priemonės pakeitimo klausimas, S. Vestbis buvo pasiryžęs sumokėti net 300 000 litų, kad tik galėtų teismo laukti laisvėje. Jis tikino, jog Lukiškėse kalinimo sąlygos esančios ypač prastos, o ir niekas atseit tinkamai nesirūpinantys pašlijusia jo sveikata. S. Vestbį ginantis advokatas Gediminas Bukauskas taip pat mėgino teismą įtikinti, kad jo klientas esąs ligonis ir teismo turėtų laukti laisvėje.

Prokuroras Mindaugas Dūda tam nepritarė ir paprašė kaltinamąjį palikti už grotų, nes teistas, darbo ir tvirtų socialinių ryšių Lietuvoje neturintis S. Vestbis gali pabėgti ir pasislėpti nuo teisingumo. Pastarieji argumentai teisėjai Audronei Kartanienei pasirodė pakankamai tvirti ir ji nusprendė suėmimą pratęsti dar 3 mėnesiams. Per tą laiką turėtų būti pradėtas teisminis bylos nagrinėjimas.

Na o ne kartą teistas A. Sochoras, taip pat už grotų laukiantis teismo, pakeisti kardomosios priemonės nė neprašė ir neprieštaravo suėmimo termino pratęsimui. Jam suėmimas taip pat pratęstas 3 mėnesių terminui.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų