REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė ir nagrinės asociacijos „Baltijos vilkas“ skundą dėl Aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymo, kuris per ateinantį medžioklės sezoną leidžia sumedžioti 50 vilkų.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas aiškinsis, ar įsakymas neprieštarauja to paties ministro patvirtintam Vilko populiacijos gausos reguliavimo planui. Kol vyks teismo procesas, ministro įsakymo galiojimas sustabdytas, todėl vilkų medžioklės sezono pradžia, numatyta spalio 15 d., gali nusikelti.

REKLAMA

Jau skelbta, kad vilkų medžioklė limituojama nuo 2005 m. Iš pradžių buvo nustatytas 20-ties vilkų sumedžiojimo limitas, o vėliau jis imtas didinti: 2008 m. – 30, 2009 m. – 40. 2010 m. buvo paskelbtas rekordinis 60 vilkų limtas, tačiau po visuomenės protesto, išsakyto pasirašant peticiją ir susirenkant į protesto akciją, sumedžiojimo limitas buvo sumažintas iki 40-ties. 2011 metais buvo nustatytas tik 5 vilkų sumedžiojimo limitas (per apskaitą suskaičiavus 300 vilkų), tačiau pailgintas medžioklės sezonas. Šiemet vilkų suskaičiuota mažiau nei pernai, tačiau sumedžiojimo limitas padidintas iki 50 vilkų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet Aplinkos ministerija vėl nepagrįstai padidino vilkų sumedžiojimo limitą iki 50-ties, nors žiemą miškininkų vykdytoje apskaitoje buvo suskaičiuota tik 250 vilkų. Taigi per ateinantį vilkų medžioklės sezoną, kuris prasidės jau spalį, leista sumedžioti penktadalį Lietuvoje apskaitytų vilkų. Šis sprendimas yra nepagrįstas“, – prieš beveik mėnesį buvo rašoma asociacijos „Baltijos vilkas“ šalies vadovei ir Aplinkos ministrui adresuotoje peticijoje.

Spalio 4 dieną, vilkų gynėjai gavo Vilniaus apygardos administracinio teismo nutarimą, kad skundas priimtas nagrinėti ir patenkintas prašymas dėl vilkų medžioklės sustabdymo. Tiesa, tokį teismo nutarimą Aplinkos ministerija jau apskundė, skelbia portalas grynas.lt.

„Skundas jau paduotas. Teismas per kelias dienas jį išnagrinės. Jeigu mūsų skundą patvirtins, tuomet laikinosios apsaugos priemonės stabdyti vilkų medžioklę bus panaikintos“, – pasakojo Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys. Tiesa, teismo procesas dėl vilkų sumedžiojimo kvotos vis tiek vyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų