REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas vyksta organizme, kai trūksta kalcio?

Ko reikia, kad jums pakaktų kalcio? Šis klausimas paprastai kyla jaunoms mamoms, besirūpinančioms kūdikių sveikata, ir vyresniojo amžiaus žmonėms, kuriems iškyla osteoporozės grėsmė. Visais kitais gyvenimo etapais klausimas, ar pakankamai kalcio gaunama su maistu, pasitraukia į antrąjį planą.

REKLAMA
REKLAMA

Kalcis – vienas svarbiausių mineralų žmogaus organizme. Jis būtinas visoms gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Su amžiumi kalcio reikia vis daugiau ir daugiau. Sulaukus 40–ies, maždaug pusei žmonių jau stinga kalcio, o peržengus 60 metų ribą, jo stokoja beveik 90 procentų žmonių.

REKLAMA

Kalcis – gyvybiškai žmogaus kaulams svarbus mineralas. 99 procentai jūsų kūne esančio kalcio yra kauluose ir dantyse. Likęs vienas procentas – kraujyje ir minkštuosiuose audiniuose. Be šio vieno procento raumenys negalėtų susitraukinėti, kraujas nekrešėtų, nervų sistema neperduotų informacijos. Stingant kalcio, gaunamo su maistu, organizmas ima jį „skolintis“ iš kaulų, taigi kaulai tampa trapūs, mažiau atsparūs lūžiams. O tai – jau liga, vadinama osteoporoze. Kiti jos simptomai – skausmas judant, sumažėjęs fizinis pajėgumas. Tokia būklė atsiranda dėl to, kad žmonės su maistu negauna pakankamai lengvai įsisavinamo kalcio.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kai kurių tyrimus atlikusių mokslininkų, net 80 procentų lėtinių ligų gali būti tiesiogiai susijusios su kalcio nepritekliumi. Jei kasdieniame valgiaraštyje vartojate daug maisto, kuriame apstu sočiųjų riebalų, augalinės kilmės baltymų, rafinuotų miltų ir cukraus, veikiausiai jums stinga kalcio. Net ir tuo atveju, jei valgote daug šviežių vaisių ir daržovių, tikriausiai kalcio negaunate tiek, kiek reikia jūsų kūnui. Žemės ūkio produktuose esančios toksinės cheminės medžiagos sumažina kalcio įsisavinimą. Pieno produktuose, laikomuose pagrindiniu kalcio šaltiniu, taip pat neretai būna antibiotikų, augimo hormonų liekanų, kitų organizmui nereikalingų medžiagų. Be to, pieną pasterizavus, homogenizavus ar papildžius sintetiniais vitaminais, organizmui sunkiau iš jo įsisavinti kalcį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar jums stinga kalcio?

Jei organizme per mažai kalcio, pirmiausia pradeda varginti įvairūs negalavimai: iš nosies be aiškios priežasties bėga kraujas, kamuoja raumenų mėšlungis, suprastėja apetitas, trinka širdies veikla, tirpsta galūnės, ima slinkti plaukai, lūžinėja nagai. Jei kalcio ir toliau negausite, pradeda vystytis lėtinės ligos: vyresniojo amžiaus žmonėms Alzheimerio liga, angina, aterosklerozė, galvos skausmai, ima kraujuoti dantenos, atsiranda kaulų ataugos, išsivysto vėžys, lėtinio nuovargio sindromas, diabetas, egzema, fibromialgija, sąnarių ar raumenų skausmai, tulžies akmenys, podagra, artritas, širdies ligos, aukštas cholesterolio kiekis, padidėjęs kraujospūdis, sutrikęs virškinimas, nemiga, inkstų akmenys, osteoporozė ir kt.

REKLAMA

Ko galite imtis?

Neretai gydantis kalcio stygiaus sukeltas ligas vartojama daug vaistų, šalinančių simptomus. Tačiau tikroji priežastis – kalcio trūkumas – lieka pamiršta. Jei norite išvengti nuolatinių negalavimų ir skausmo, visų pirma turėtumėte pasirūpinti, kad gautumėte pakankamai kalcio.

* Nenuvertinkite kalcio svarbos. Atsiradus bent keliems išvardytiems simptomams kreipkitės į gydytoją, kad ištirtų, ar jūsų organizme pakanka kalcio.

* Išsiaiškinkite, kiek kalcio jums reikia. Suaugusiems per dieną rekomenduojama su maistu gauti 1 000–1 200 miligramų kalcio. Moterims po menopauzės paros kalcio norma – 1 500 miligramai. Paaugliams reikia ne mažiau nei 1 300 miligramų kalcio per dieną. Kalcio galima gauti su maistu arba maisto papildais.

REKLAMA

* Tiesa, jei vartojate pastaruosius, jokiu būdu nepersistenkite – gaudamas per daug kalcio organizmas ima jį prasčiau įsisavinti, taigi efektas – tas pats, kaip ir gaunant jo per mažai.

* Kasdien vartokite nedidelio riebumo pieno produktų. Jų turėtumėte gauti po tris porcijas per dieną: stiklinė pieno, porcija jogurto, dvi riekelės sūrio – apie 900 miligramų kalcio. Likusią kalcio dalį galite gauti su duona, daržovėmis, vaisiais, žaliosiomis lapinėmis daržovėmis, grūdais, sojų varške ir kt. Apelsinų sulčių stiklinėje – net 300 gramų kalcio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Gaukite pakankamai vitamino D. Jis stimuliuoja kalcio įsisavinimą. Šio vitamino organizmas pasigamina pats – tam reikia pakankamai laiko praleisti gryname ore, saulės šviesoje (10–15 minučių per dieną, 2–3 kartus per savaitę).

* Venkite saldžių gazuotų gėrimų. Juose esama fosforo, kuris trukdo organizmui efektyviai įsisavinti kalcį.

* Vartokite maisto papildų su kalciu.

Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų