REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Pasak jo, antradienį už dujų kainų reguliavimą balsuosiantys parlamentarai bus kalti, kai buitiniai vartotojai už dujas mokės daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilas sako, kad dujų kainų reguliavimas „gana ženkliai“ padidintų dujų kainas buitiniams vartotojams.

REKLAMA

„Iš vienos pusės yra noras apriboti vienos dujų įmonės pelnus, iš kitos pusės yra ilgalaikė sutartis su „Gazprom“.

Jeigu mes tokį sprendimą priimtumėme (reguliuotume kainas – lrt.lt), tai pažeistume sutartį ir tuomet kainos buitiniams gyventojams padidėtų. Mes turime mažesnes kainas nei vidutiniškai Europoje, ir tai yra todėl, nes turime sutartį su „Gazprom“.

Dėl to Vyriausybė nesiūlo įrašyti į įstatymą dujų kainų reguliavimo. Klausimas paprastas: ar mums svarbiau vienos įmonės pelnai, didesni ar mažesni, ar buitinių vartotojų dujų kaina? Mes manome, kad svarbiau išlaikyti kuo mažesnę dujų kainą. Tiek kas balsuos kitaip, bus kalti dėl to, kad pakils kainos buitiniams vartotojams“, – interviu kalbėjo G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Premjeras pripažįsta, kad dujininkų pelnai yra problema.

„Ne tik dujininkų, bet ir šilumininkų pelnai yra menkai reguliuojami, nors mes turime Kainų komisiją. Manau, kad ji neatlieka savo pareigos pagal esamus įstatymus. Komisija turi pakankamai svertų reguliuoti kainas pagal esamus įstatymus“, – kalbėjo G. Kirkilas.  

Seimas ne kartą ateičiai nukeltą Gamtinių dujų įstatymo pataisą svarsto antradienį, nuo vidudienio.

Prieš balsavimą socialdemokratė Birutė Vėsaitė, dar žėrusi kritikos posėdžio pirmininkui dėl posėdžių salės technikos, sakė, kad dujų kainų reguliavimas leistų tiekėjui didinti žaliavos kainas. Pasak jos, tai esąs politinis klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tegu tie, kurie balsuos už, prisiima vardinę atsakomybę prieš rinkėjus, nes dujų Dujų kaina laisviesiems vartotojams neturi būti reguliuojama, nepaisant didelių dujininkų pelnų, nes kainų nereguliavimas užtikrintų mažesnes jų kainas buitiniams vartotojams, interviu Lietuvos radijui tvirtino Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Pasak jo, antradienį už dujų kainų reguliavimą balsuosiantys parlamentarai bus kalti, kai buitiniai vartotojai už dujas mokės daugiau.

kainos ateityje kils. Dar neaišku, ar apskritai dujų gautume“, – prieš balsavimą Seime teigė B. Vėsaitė.

REKLAMA

Andrius Kubilius nesutinka: „Turime galvot apie ekonomiką, siūlau nesibaidyti B. Vėsaitės emocijų“.

Tėvynės sąjungos pirmininko teigimu, B. Vėsaitei nepatogu, kad buvęs premjeras, jos partijos pirmininkas Algirdas Brazauskas pasirašė šaliai nenaudingą „Lietuvos dujų“ sutartį su „Gazprom“, pagal kurią Lietuva tapo priklausoma nuo Rusijos dujų koncerno.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas interviu lrt.lt yra teigęs, kad „Gazprom“ nuo 2008-ųjų Lietuvai žada taikyti tokią pačią kainą kaip ir Vakarų Europai – tad kokie pasikeitimai bebūtų, dujų kaina vis tiek bus didesnė.

REKLAMA

„Apie kainų reguliavimą kalbėkime paprastai: tūkstantis kubinių metrų dujų kainuoja, tarkim, 500 Lt, o Lietuvoje, neskaitant „Achemos“, jų per metus suvartojama apie 2 mlrd. kubinių metrų ir pardavimo antkainis yra 15 proc.

Jeigu mes reguliuotume, tai antkainis, pavyzdžiui, būtų 5 proc. Suskaičiuokime: kiekvienam tūkstančiui kubinių metrų dujų kainą mes sumažintumėm 50 Lt ir tai sudarytų 100 mln. Lt iš viso.

Tad jeigu mes nereguliuojame, 100 mln. Lt. pasidalija „Lietuvos dujos“ ir „Dujotekana“, jeigu reguliuojame – tai ši suma atitenka vartotojams. Šios sumos nori ir vieni, ir kiti“, – sakė V. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų