REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors šiais metais permaininga vasara ir nelepino ypač geru oru, tačiau derliumi žemdirbiai tikrai negalės skųstis. Šalies laukuose nukūlus beveik visas grūdines kultūras jau galima konstatuoti – šiųmetis derlius (taip pat ir ankštinių) yra ketvirtadaliu didesnis už pernykštį ir gali siekti 4137,1 tūkst. t, o rapsų didesnis trečdaliu – 627,7 tūkst. t. Dėl brendimo ypatumų, kiek vėliau nei javai šiuo metu dar tebekuliami grikiai ir kukurūzai grūdams.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal grūdų derliaus dydį šiais metais Lietuva prilygsta Graikijai (4 mln. t), pralenkia Suomiją (3,8 mln. t), Slovakiją (3,3 mln. t), Latviją (1,9 mln. t), Estiją (0,9 mln. t).

REKLAMA

Eurostat duomenų bazės rugsėjo mėnesio duomenimis, ES–27 šiemet laukiamas 287,8 mln. t grūdų derlius, rapsų – 18,4 mln. t. Lietuvos indėlis į bendrą ES grūdų aruodą yra 1,4 proc., o rapsų – 3,4 proc.

Išankstiniai duomenys rodo, kad trijose ES valstybėse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje – išauginama beveik pusė (47 proc.) ES grūdų derliaus: Prancūzijoje – apie 70 mln. t, Vokietijoje – daugiau kaip 44 mln. t, o Didžiojoje Britanijoje – apie 21 mln. t grūdų. Mūsų kaimynė Lenkija laukia apie 26 mln. t grūdų derliaus, Italija – apie 19 mln. t, Ispanija – apie 17 mln. t, Rumunija – apie 13 mln. t, Vengrija – apie 11 mln. t, Danija – per 9 mln. t.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungoje didžiausią grūdų derliaus dalį – 44,4 proc. arba 127,7 mln. t – sudaro kviečiai. Lietuvoje kviečių dalis didesnė – daugiau kaip 60 proc. Apie 19–20 proc. bendro ES derliaus sudaro kukurūzai grūdams, miežiai – apie 18 proc.

Vidutinis grūdų derlingumas ES yra 4,97 t/ha ir yra 30 proc. didesnis negu Lietuvoje (3,47 t/ha), kviečių derlingumas– 5,62 t/ha (30 proc. didesnis negu Lietuvoje – 3,93 Lt/t), rapsų – 2,88 t/ha (17 proc. didesnis negu Lietuvoje –2,39 t/ha).

Šiemet pasaulyje laukiama iki 660 mln. t dydžio kviečių derliaus, o tai būtų 5,2 proc. mažiau negu praėjusiais metais. Taip atsitiko dėl laukiamo mažesnio kviečių derliaus Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane, Turkijoje, taip pat pietinėse Europos Sąjungos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasmet daugiau kaip 110 mln. t kviečių išauginama Kinijoje. Ši Azijos šalis yra antra po ES–27 pagal išauginamą kviečių kiekį. Indijoje užauginama apie 90 mln. t, JAV – apie 60 mln. t, Kanadoje ir Australijoje – po 26 – 27 mln. t kviečių.

Prognozuojama, kad iš ES 2012–2013 prekybos metais bus eksportuota apie 22 mln. t grūdų. Įvertinant tai, kad iš Lietuvos numatoma eksportuoti apie 2 mln. t grūdų, Lietuvos indėlis į bendrą grūdų eksportą sudarytų apie 9–10 proc.

Lietuviškos daržovės keliauja į Rusiją

Šiemet didesnio, palyginti su praėjusiais metais, laukiama ir cukrinių runkelių derliaus – apie 1 mln. t

arba 13 proc. daugiau negu pernai.

Nors didieji cukrinių runkelių dorojimo darbai dar laukia, tačiau didesnio jų derliaus tikimasi tiek dėl didesnio derlingumo, tiek dėl 10 proc. išaugusių pasėlių plotų.

REKLAMA

O štai bulvių derlius, kuris pas gerus šeimininkus jau turėtų būti supiltas į saugyklas, šiais metais yra apie 3 proc. mažesnis negu pernai ir siekia 572,4 tūkst. t. Priežastis yra ta, kad šiemet net 17 proc. sumažėjo bulvėmis apsodintas plotas.

Daržovių derliaus dorojimo darbai dar tebevyksta. Daržovių pasėlių plotai šalyje užima apie 15 tūkst. ha, o jų derlius siekia apie 300 tūkst.

t per metus. Šalyje išaugintų populiariausių daržovių – kopūstų, morkų, burokėlių, svogūnų vidaus poreikiams tenkinti pakaktų, tačiau jos turi didelę paklausą kaimyninėje šalyje – Rusijoje, todėl jų į Lietuvą įsivežama iš kitų šalių.

Sodai (daugiausia obelys) ir uogynai užima apie 30 tūkst. ha plotą. Obuolių skynimas versliniuose soduose jau įpusėjęs. Šiais metais tikimasi apie 60 tūkst. t obuolių derliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų