REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kipras nesutiko priimti paramą iš užsienio kreditorių šiuo metu galiojančiomis sąlygomis. Apie tai Graikijos televizijai pareiškė Kipro graikų prezidentas Dimitris Christofias.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak valstybės vadovo, „neoliberalusis“ kovos su krize metodas yra žlugdantis. „Tai akivaizdžiai rodo Graikijos pavyzdys“, - pareiškė jis. Prezidentas patikino niekad nesutiksiantis priimti paskolos, kuri įpareigotų šalį augant infliacijai išparduoti pelningas įmones ir atsisakyti didinti atlyginimus.

REKLAMA

Taupymo programą Kiprui, kaip ir Graikijai, rengė Europos centrinis bankas (ECB), Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos Komisija. Atėnai vykdo pasiūlytą programą jau daugiau nei dvejus metus; per tą laiką Graikijos ekonomikai nepavyko susigrąžinti augimo ir sumažinti nedarbą.

Kipro prezidentas, komunistas ir entuziastingas darbo klasės rėmėjas, pastebėjo, kad Kipras kategoriškai neatsisako paramos, o tik pateikia atsakomuosius siūlymus. Prezidentas baiminasi, kad taupymo priemonės, kurias siūlo kreditoriai mainais į paskolą, paskatins dar didesnį ekonomikos nuosmukį. Kipro ekonomika jau dabar nugrimzdusi į recesiją - šiais metais prognozuojamas 1,5 proc. šalies BVP nuosmukis.

REKLAMA
REKLAMA

Parama, kurios paprašė Kipras tarptautinių kreditorių, neoficialiais duomenimis, siekia 10-13 mlrd. eurų. Kaip liepą skelbė žiniasklaida, šalies vyriausybei būtina 4 mlrd. eurų parama, dar 9 mlrd. eurų prireiks bankams. ES, ECB ir TVF kol kas nenusprendė dėl paramos Kiprui skyrimo.

Birželio viduryje Kipras kreipėsi dėl paramos ir į Rusiją. Rugsėjo pabaigoje Rusijos finansų ministerija skelbė šiuo metu svarstanti dėl 5 mlrd. eurų paskolos išdavimo Kiprui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų