REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Europos Komisija (EK) priėmė Antrąjį bendrosios rinkos aktą, kuriame išskirta 12 esminių priemonių, kurios skirtos esamai ekonominei krizei išspręsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieninga rinka Europos piliečiams ir verslui gali suteikti daugiau“, - spaudos konferencijoje teigė už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas EK narys Michelis Barnier.

REKLAMA

Anot jo, naujasis aktas ragina polinių sprendimų priėmėjus imtis veiksmų, susikoncentruoti ir demonstruoti rezultatus. „Tai yra mūsų galimybė išnaudoti didžiausią savo turtą, bendrą rinką, ir pasiekti, kad mūsų socialinė rinkos ekonomika vėl taptų konkurencinga ir klestinti“, - kalbėjo komisaras.

Antrajame bendrosios rinkos akte numatoma efektyviai ir galutinai integruoti transporto ir energetikos tinklus, kurie, anot M. Barnier, yra bendros rinkos pamatas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, šiuo aktu siekiama gerinti piliečių ir verslo mobilumą ir tai daryti toliau plėtojant Europos užimtumo tarnybų tinklą EURES, mobilizuoti ilgalaikius investicinius fondus, skirtus privačioms įmonėms ir ilgalaikiams projektams bei modernizuoti bankroto procedūras suteikiant antrąją galimybę nesėkmingiems verslininkams.

Skaitmeninė ekonomika yra trečiasis kertinis Antrojo bendrosios rinkos akto pasiūlymas.

Anot EK, skaitmeninės ekonomikos revoliucija išlieka galimybe, kuria nepasinaudoti paprasčiausiai negalima. Siekiant iki 2015 metų sukurti bendrą skaitmeninę rinką EK siūlo palengvinti elektroninę prekybą leidžiant lengviau atlikti elektroninius atsiskaitymus, didinti jų patikimumą bei konkurencingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma leisti išrašyti elektronines sąskaitas faktūras viešųjų pirkimų procedūrose, kas, anot M. Barnier, leistų sutaupyti nemažai nereikalingų biurokratinių išlaidų.

„Skaičiuojame, kad iki 2017 metų dėl skaitmenizuotos bendros rinkos galima būtų sutaupyti apie 100 mln. eurų per metus“, - tvirtino komisaras.

Tarp naujų EK siūlymų ir socialinio verslumo skatinimas, sanglaudos ir vartotojų pasitikėjimo gerinimas. Šio tikslo bus siekiama tobulinant produktų saugumo reikalavimus ir šių taisyklių įgyvendinimą.

REKLAMA

„Tikimės, kad Europa taps regionu, kuriame gaminama, o ne tik vartojama“,- kalbėjo už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas EK komisaras M. Barnier.

Šiais metais sukanka 20 metų nuo tada, kai Europoje buvo pasirašytas bendros rinkos susitarimas. EK teigimu, Europos vartotojams bendra rinka suteikė daugiau galimybių rinktis pigesnes prekes ar paslaugas. Europos piliečiams ji suteikė galimybę laisvai keliauti, apsigyventi ir dirbti jų pasirinktose šalyse.

Mindaugas Samkus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų