REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesėkmingai baigėsi Graikijos ir tarptautinių kreditorių (Europos Sąjungos, Tarptautinio valiutos fondo ir Europos centrinio banko) „trejeto“ derybos dėl išlaidų sumažinimo 2 mlrd. eurų 2013-2014 m. laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Trejeto“ ekspertai nėra tikri dėl kai kurių priemonių efektyvumo“, - pastebėjo anoniminis šaltinis, informuotas apie derybas. Pasak jo, didelį kreditorių susirūpinimą kelia pertvarkymai sveikatos apsaugos sistemoje. Tačiau derybos vyksta toliau, ir tikimasi, kad pasirašyti susitarimus pavyks iki šios savaitės pabaigos.

REKLAMA

Tačiau, anot kitų šaltinių, toks terminas - „pernelyg optimistiškas ir beveik nerealus“. Iš viso 2013-2014 m. laikotarpiu Graikijai būtina sumažinti biudžeto išlaidas 12 mlrd. eurų, dėl 10 mlrd. eurų taupymo priemonių sumos jau gautas kreditorių pritarimas.

Graikijos finansų ministras Yannis Stournaras į klausimą, ar galima tikėtis kompromisinio sprendimo iki spalio 18 d. ES viršūnių susitikimo, atsakė, kad teks palaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltinių teigimu, Atėnų derybas su „trejetu“ apsunkina nesutarimai pačioje kreditorių stovykloje. Briuselis pasirengęs skirti Graikijai laiko tolesniems pertvarkymams ir ekonomikos atkūrimui, o TVF pasisako už tolesnę restruktūrizaciją ir Graikijos skolos mažinimą.

Jeigu šalys nesusitars iki spalio 8 dienos, Graikija gali negauti eilinės finansinės paramos išmokos - per 30 mlrd. eurų - ir paskelbti bankrotą.

Nuo 2010 m. gegužės ES, ECB ir TVF skyrė Graikijai jau per 240 mlrd. eurų. Šalies ekonomika jau penktus metus iš eilės grimzta recesijoje. 2013 metais prognozuojamas tolesnis šalies ekonomikos traukimasis - 3-4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų