REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Mantas Varaška siūlo įteisinti Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisas, kad prostitucija užsiimantiems žmonėms baudos būtų panaikintos, o sąvadautojams – sugriežtinta atsakomybė, atimant galimybę išvengti kalėjimo. Ar tai – vienas iš žingsnių legalios prostitucijos link? Beje, užsienio šalių, jau legalizavusių prostituciją, biudžetai pasipildo šimtais tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo bausti griežčiau

Teikti tokį siūlymą parlamentarą paskatino iki šiol nesėkminga kova su prostitucija ir ekonominė logika. Vidaus reikalų ministerijos pateikti duomenys rodo, kad per metus teritoriniai policijos komisariatai už vertimąsi prostitucija skiria baudų už daugiau kaip 100 tūkst. Lt, tačiau į valstybės biudžetą patenka vos 15–20 tūkst. Lt. Be to, anot Seimo nario, kovai su prostitucija, jos užkardymui, prevencijai Policijos departamentas per metus išleidžia apie 6 mln. Lt. „Manau, nereikėtų švaistyti pinigų policininkams, be reikalo tam skirti savo darbo valandų, nes rezultatas labai prastas. Su tokia visuomenės gyvenimo apraiška geriau kovoti švietimo, auklėjimo priemonėmis, o pareigūnams susitelkti tiriant kitus nusikaltimus“, – tikino M.Varaška.

REKLAMA

„Kurioziška, bet neretai nusikaltėliai, kurie grasindami ar šantažuodami savo aukas priverčia verstis prostitucija, atsiperka tik lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis ar piniginėmis baudomis. Manau, kad už šį nusikaltimą turi būti skiriamos realios laisvės atėmimo bausmės“, – sakė M.Varaška. Seimo narys siūlo, kad minimali bausmė tam, kas turėjo pajamų iš kito asmens prostitucijos arba sąvadavo, būtų ne mažesnė kaip 2 m. laisvės atėmimo, o maksimali – 5 m. nelaisvės. Šiuo metu už tokią veiką gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 4 m. Už nepilnamečio asmens įtraukimą į prostituciją siūloma minimali bauda – 4 m. laisvės atėmimo, o ne 2 m., kaip yra šiuo metu. Maksimalią baudos ribą siūloma palikti tokią, kokia šiuo metu galiojančia, t. y. 8 m. nelaisvės. Taip pat M.Varaška siūlo, kad už įtraukimą į prostituciją būtų baudžiama laisvės atėmimu iki 3 m. Šiuo metu už tokią veiką galima atsipirkti bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

REKLAMA
REKLAMA

Papildytų šalies biudžetą

Visuomeninių organizacijų, teikiančių prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms psichosocialinę, teisinę pagalbą, t. y. Lietuvos „Carito“, Dingusių asmenų šeimų paramos centro, atstovai teigia, kad asmenų prostitucijoje teisinis persekiojimas tik imituoja kovą su klestinčia sekso industrija. Pasak Lietuvos „Carito“ atstovės Kristinos Mišinienės, nežinoma, kiek Lietuvoje yra prostitucija besiverčiančių asmenų. „Labdara užsiimanti organizacija per metus padeda maždaug šimtui nukentėjusių moterų“, – teigė K.Mišinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis kalba apie prostitucijos legalizavimą. Pasak jo, nuspręsti, ar legalizuoti Lietuvoje prostituciją, būtų galima referendumu. Kalbėdamas apie M.Varaškos siūlymą, policijos vadovas įžvelgė teigiamų dalykų. „Legalizuotą prostituciją galima kontroliuoti, ji jau nebėra šešėlinis verslas. Moterys, apsisprendusios ir dirbančios šioje srityje, turi tam tikrą apsaugą, garantijų“, – sakė S.Skvernelis.

Prostitucijos legalizavimo šalininkų teigimu, laisva prostitucija ne tik papildytų šalies biudžetą surenkamais mokesčiais, bet ir būtų įteisinta darbo santykiai bei lytiniu keliu plintančių ligų prevencija. Oficialiai registruotos prostitutės turėtų ne tik naudotis apsisaugojimo priemonėmis, bet ir reguliariai tikrintis sveikatą. Tai daryti esą būtų privalu, norint gauti leidimą dirbti.

REKLAMA

Legalizavimo pranašumai

Vienas iš prostitucijos legalizavimo šalininkų kaunietis Vidas Jankauskas pažėrė tvirtų argumentų, kodėl reikia Baudžiamojo kodekso pataisų ir laisvai leisti verstis prostitucija to norinčioms moterims. „Oficialus juridinis statusas suteiktų valstybės priežiūrą ir saugumo garantijas tiek prostitutėms, tiek jų klientams. Norintis pasinaudoti legalia paslauga jos gavėjas turi būti blaivus, sąmoningas ir atsakingas. Teikiantį paslaugą asmenį saugotų įstatymai, taip pat ir Baudžiamasis kodeksas (žaginimo, smurto atvejais)“, – tokią legalizuotos prostitucijos teisinę virtuvę mato V.Jankauskas. Jo teigimu, perkant nelegalią paslaugą iš vienišos, niekieno neapsaugotos pakelės moters, perkama tarsi ji pati, o ne jos atliekami veiksmai. „Moters galimybė apsiginti ar išgyventi faktiškai priklauso tik nuo geros ar blogos pirkėjo valios. Taip yra todėl, kad prostitucija nelegali. Tai pogrindinis, šešėlinis verslas, kuriame labiausiai rizikuoja beteisės, policijos medžiojamos moterys“, – dabartinę situaciją niūriai nušvietė žmogaus teisių klausimais besidomintis vyras. Vis dėlto V.Jankauskas abejoja, kad Lietuvoje bent artimiausiu metu seniausios pasaulyje profesijos atstovės galės oficialiai ir ramiai, be baimės ir streso dirbti.

REKLAMA

Tuo abejoja ir policijos generalinis komisaras S.Skvernelis. Jis prisipažino nelabai įsivaizduojantis, kad artimiausiais dešimtmečiais Lietuvoje gali būti legalizuota prostitucija. Jo teigimu, kova su prostitucija Lietuvos policijos darbe yra labai svarbi, ji susijusi su kitais nusikaltimais – lytiniu išnaudojimu, prekyba žmonėmis, pornografija.

Situacija užsienyje

Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin pristatė savo šalies modelį, kaip joje kovojama su prostitucija. Švedijoje sekso paslaugas pardavinėjantys asmenys nebaudžiami, bet nuo 1999 m. kriminalizuotas tokių paslaugų pirkimas. „Mes pirmiausia taikomės į tą žmogų, kuris perka sekso paslaugas“, – sakė ambasadorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Vokietijoje prostitucija legali nuo 2001 m. ir yra gana paplitusi. Populiariausia ji dideliuose miestuose: Berlyne, Miunchene, Hamburge ir Frankfurte. Ten moterys save pristato specialiuose miesto kvartaluose esančiose didelėse vitrinose. Įdomu tai, kad Marburgo mieste dirbančioms prostitutėms prieš 2 metus įvestas mokestis, kurio dydis priklauso nuo intymių paslaugų teikimo ploto dydžio. Dėl šio mokesčio kiekvienais metais į miesto biudžetą nubyra apie 90 tūkst. eurų (311 tūkst. Lt).

Prostitucija ir viešnamių steigimas legalūs minėtoje Vokietijoje, taip pat Graikijoje, Nyderlanduose, Turkijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose šalyse. Šios valstybės įstatymais „stebi“, kad į prostituciją nebūtų įtrauktos pernelyg jaunos moterys ar nepilnametės, be to, privaloma nuolatinė medicininė apžiūra.

Pagal VL, valstietis.lt, Eltos, redlightgermany.com inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų