REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė apšvietimo sprendimų lyderė „Philips“ skaičiuoja, jog 35 proc. visos pastatų sunaudojamos energijos yra skiriama apšvietimui. 70 proc. šios energijos galima sutaupyti pasitelkus išmaniuosius LED apšvietimo sprendimus, kurie netgi pagerintų dirbančių ar gyvenančių žmonių savijautą.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad miestuose kasmet sunaudojama 75 proc. pasaulio energijos, kurią gaminant į aplinką yra išmetama 70 proc. viso anglies dvideginio. Vien tik viešosios paskirties ir komerciniai pastatai sunaudoja 40 proc. visos pasaulio energijos.

REKLAMA

„Philips“ skaičiavimais, išmaniuosius apšvietimo sprendimus įdiegus biuruose, pramoniniuose pastatuose, parduotuvėse ir ligoninėse, per metus pavyktų sutaupyti energijos, prilygstančios 936 mln. barelių naftos, o į aplinką anglies dvideginio būtų išmesta 331 tūkst. tonų mažiau. Vieną tradicinę fluorescencinę lempą pakeitus naujo modelio lempa, per metus į aplinką anglies dvideginio būtų išmetama 93 kilogramais mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Žymiai sumažinti elektros energijos suvartojimą ir išlaidas jai padeda ne tik modernios LED lempos, bet ir jų valdymo sistemos. „Philips“ sukūrė apšvietimo valdymo sistemų sprendimus, kurie gali automatiškai išjungti šviesą, kai patalpoje nėra žmonių, ar net reguliuoti lempų šviesos intensyvumą pagal pro langus patenkančios šviesos kiekį.

Kaip rodo tyrimai, apšvietimo valdymo ir LED lempų sistemos ne tik sumažina išlaidas elektros energijai ir yra draugiškesnės aplinkai, bet ir padidina žmonių darbingumą. Tyrimai įrodė, jog šviesos intensyvumas ir atspalvis gali daryti įtaką žmonių nuotaikai ir elgesiui: tradiciškai biurų patalpoms apšviesti naudojamą baltą šviesą pakeitus lemputėmis su mėlynu atspalviu, darbuotojai ilgiau išbūdavo budrūs ir mažiau mieguisti. Ilgainiui buvo pastebėta, kad darbuotojai yra geresnės nuotaikos, produktyvesni ir labiau susikaupę. Kai kurie atkreipė dėmesį, jog naktimis ėmė geriau pailsėti.

„Philips“ taip pat skaičiuoja, kad pastatų, kuriuose yra įdiegti energiją taupantys LED apšvietimo sprendimai, vertė yra vidutiniškai 16 proc. didesnė nei panašių, bet aplinkai nedraugiškų, statinių. „Philips“ išmaniųjų apšvietimo sistemų sprendimai yra įdiegti tokiuose pastatuose kaip „Skanska Property“ Lenkijoje ar „Marks & Spencer Food Store“ Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų