REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime antradienį svarstant dvi alternatyvias rezoliucijas dėl tikinčiųjų jausmus įžeidžiančio spektaklio rodymo, skambėjo ir siūlymai dėl kultūros ministro asmeninės atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis rezoliucijų projektų svarstyme kalbėjusių Seimo narių sutiko, kad tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“ numatytas rodyti italų režisieriaus Romeo Kastelučio (Romeo Castellucci) spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ suskaldė Lietuvos visuomenę.

REKLAMA

Kilus pasipiktinimui teatro provokacija, kultūros ministras Arūnas Gelūnas siūlė nesiremti iš anksto suformuota nuomone ir nevertinti neigiamai dar nematyto spektaklio reikalaujant jį uždrausti bei kvietė būti pakantesniems kitai nuomonei bei kitokiai išraiškos formai.

Vieną iš rezoliucijos variantų pateikusi Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė vadino tokius teatro meno reiškinius „šventvagyste“, „pasityčiojimu“ ir „kultūrine pedofilija“.

REKLAMA
REKLAMA

„Savo rezoliucijos variante pabrėžiu, kad Lietuvos Respublikos kultūros ministras asmeniškai bus atsakingas ir prisiims visas moralines ir visas teisines pasekmes, jeigu įvyks tai, ką draudžia Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25-asis straipsnis, o būtent – jis draudžia kurstyti rasinę, religinę, socialinę neapykantą“, – kalbėjo Seimo narė, nevengusi tokio meno kūrėjus įvardyti „moderniais dvidešimt pirmojo amžiaus barbarais“.

Seime svarstyta ir kita rezoliucija „Dėl spektaklio, niekinančio krikščionių simbolius“, kuria siūloma Vyriausybei pareikalauti nutraukti spektaklio, įžeidžiančio krikščionis, rodymą. Rezoliucijoje pabrėžiama, kad Kultūros ministerija ir Nacionalinis dramos teatras iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų atsisakyta rodyti šį spektaklį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus arkivyskupijos hierarchai praėjusį sekmadienį paragino tikinčiuosius naudotis visomis įstatymų nedraudžiamomis protesto, boikoto ar kitomis poveikio minėtų renginių rėmėjams formomis prieš Vilniaus ir kitų gyvenviečių gatvėse pasirodžiusius katalikus trikdančius ir skaudinančius Jėzaus Kristaus atvaizdus.

Prieštaringų vertinimų bangą sukėlęs spektaklis Nacionaliniame dramos teatre numatomas rodyti spalio 6 ir 7 dienomis, ten pat vyks susitikimas ir su pačiu režisieriumi.

„Itin didžiuojamės, galėdami „Sirenose“ pristatyti jau trečiąjį italo Romeo Kastelučio spektaklį „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ – darbą, kuris neabejotinai sudomins ne tik teatro, bet ir vizualiųjų menų mėgėjus. (...) Prancūzijoje ir Belgijoje šį spektaklį lydėjo dešiniųjų radikalų protestai, žiūrovai į spektaklius buvo lydimi policijos pareigūnų, o Paryžiuje spektaklis dėl į sceną įsiveržusių protestuotojų buvo nutrauktas, tačiau iš “Sirenų„ publikos tikimės jai būdingo atvirumo ir tolerancijos“, – teigia 9-ojo Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ meno vadovė Audra Žukaitytė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų