REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemetinį medų išsukę bitininkai džiaugiasi, kad jo šiemet dvigubai daugiau nei pernai. O pirkėjai turėtų džiaugtis mažesnėmis medaus kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaišiadorių rajono bitininkas laimingas – medaus šiemet, palyginti su pernai, prisuko dvigubai daugiau. Tačiau toks derlius buvęs ne visuose Lietuvos regionuose.

REKLAMA

„Šiemet labai permaininga, net jei atstumas 15–20 kilometrų, turi keletą skyrių ir tuose skyriuose skirtinga produkcija. Vienur gaunama 6–7 kg, kitoje vietovėje tas pats bitininkas gavo po 40–50 kg“, – pasakoja Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Žilvynas Šolys.

Bitininkas sako, kad medaus kainą daugiausiai lemia degalų kainos. Mat jie naudojami kelionėms į bitynus, į kuriuos privaloma nuvykti kas dvi savaites. Taip pat lėšų išleidžiama ir vykstant į turgus bei muges.

REKLAMA
REKLAMA

„Visame pasaulyje priimta, jei urminė kaina yra 5 litai, tai jau mažmeninė išfasuoto medaus kaina bus 15 litų. Aš mielai parduodu urmine kaina 200, 500 kg. Neišfasuoto ir jau išfasuotas, kurį parduodi važiuodamas po 50 kg, savikaina kyla“, – sako Ž. Šolys.

Bitininkas-asociacijos vadovas sako šiemet kilogramą medaus parduodantis po 20 litų. Pernai medus buvęs 5-iais litais brangesnis. Tačiau priklausomai nuo regiono, medaus kainos taip pat nevienodos. O palyginus su kaimyninėmis šalimis, Lietuvoje medus esą pigesnis apie 10 litų. Kitose šalyse medų realizuoti padeda ir valstybė. Lietuvos bitininkai tai sprendžia savarankiškai. Eksportui tinkamas tik aukščiausios kokybės metus. Paprastai medus realizuojamas turguose. Juose, o ne prekybos centruose, dažniausiai medaus ieško ir pirkėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turgelyje visada susitiksi tiesiai su bitininku. Tu jo visada paklausi, kur tas medus rinktas, koks tai medus, ir visada gausi atsakymą. Galų gale turėsi asortimentą rinktis. Vienas nepatiko, gali rinktis iš kito. Tai privalumas. Parduotuvėj yra lentynoje stovintis paprastas daiktas, kuris nieko apie save nepapasakoja“, – teigia ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius.

Bitininkų teigimu, išeinant senajai kartai, mažėja smulkių bitininkų, kurių ūkiuose būdavo apie dešimt avilių. Jų vietą užima stambūs bičių ūkiai. Avilys kainuoja iki 500 litų, bičių šeima – iki 200-ų. Tačiau dar daugiau kainuoja visa kita reikalinga įranga. Bitininkai sako, kad bitininkyste užsiimti galima tik tvirtai apsisprendus, nes tam prireiks skirti daug laiko. O neprižiūrimos bitės platina ligas.

Algirdas Igorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų