REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praei­tą sa­vai­tę Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras mo­kyk­lo­se svė­rė penk­tų ir aš­tun­tų kla­sių moks­lei­vių kup­ri­nes. Sun­kiau­sia kup­ri­nė svė­rė 9 ki­log­ra­mus, kup­ri­nių svo­rio vi­dur­kis – 4,12 kg.

REKLAMA
REKLAMA

Pas­ver­ta 1820 kup­ri­nių

Šiau­liuo­se 18 pro­gim­na­zi­jų, vi­du­ri­nių mo­kyk­lų ir Jau­ni­mo mo­kyk­lo­je pa­sver­ta 1820 penk­to­kų ir aš­tun­to­kų kup­ri­nių. Sun­kiau­sia iš jų svė­rė 9 ki­log­ra­mus, svo­rio vi­dur­kis – 4,12 ki­log­ra­mo.

REKLAMA

Pa­gal Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos re­ko­men­da­ci­jas, mo­ki­nio kup­ri­nės svo­ris tu­ri bū­ti ne di­des­nis kaip 10 pro­cen­tų mo­ki­nio kū­no ma­sės.

„Jei kup­ri­nė sve­ria dau­giau nei 15 pro­cen­tų mo­ki­nio kū­no ma­sės, ky­la di­džiu­lė vai­ko stu­bu­ro iš­kry­pi­mo, ne­tai­syk­lin­gos lai­ky­se­nos grės­mė“, – per­spė­ja Šiau­lių vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro vi­suo­me­nės svei­ka­tos ste­bė­se­nos spe­cia­lis­tė Zi­ta Sa­ka­laus­kai­tė.

REKLAMA
REKLAMA

Kup­ri­nė­se ras­ta van­dens bu­te­liu­kų, su­lanks­ty­tų striu­kių, net vi­sos sa­vai­tės va­do­vė­lių. Kup­ri­nė­se bū­ta ir kos­me­ti­kos, ir lė­lių.

Penk­to­kų kup­ri­nės – per sun­kios

Re­ko­men­duo­ja­mą svo­rį ati­tin­kan­čias kup­ri­nes tu­rė­jo 1269 ak­ci­jos da­ly­viai, tai yra 69,8 pro­cen­to. 60 (3,3 pro­c. penk­to­kų ir aš­tun­to­kų) ne­šio­ja dau­giau nei 15 pro­cen­tų jų kū­no ma­sės sve­rian­čias kup­ri­nes.

Z. Sa­ka­laus­kai­tė pa­sa­ko­jo, kad tik 442 penk­to­kų (54,2 pro­c.) kup­ri­nės ati­ti­ko mo­ki­nių kū­no ma­sę, tarp aš­tun­to­kų to­kių mo­ki­nių bu­vo 827 (82,6 pro­c.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pras­čiau, paly­gi­nti su ber­niu­kais, at­ro­do mer­gai­čių kup­ri­nės. „Vy­res­nių kla­sių mo­ki­nės ypač mėgs­ta ne­šio­ti kup­ri­nes su vie­nu dir­žu. O juk svo­ris ant abie­jų pe­čių tu­ri pa­si­skirs­ty­ti to­ly­giai“, – dė­me­sį at­krei­pia spe­cia­lis­tė.

Ak­ci­jos me­tu pa­ste­bė­ta, kad kup­ri­nes vie­nu dir­žu ne­šio­jo 207 mer­gai­tės (23,1 pro­c.) ir tik 44 ber­niu­kai (8 pro­c.). 183 (18,3 pro­c.) iš kup­ri­nių vie­nu dir­žu mėgs­tan­čių moks­lei­vių – aš­tun­to­kai, 68 – penk­to­kai.

REKLAMA

Kup­ri­nė tu­ri ati­tik­ti nor­mą

Ak­ci­jos me­tu ver­tin­ta, ar kup­ri­nės ati­tin­ka nu­sta­ty­tą hi­gie­nos nor­mą. Re­mian­tis ją kup­ri­nė tu­ri bū­ti mo­kyk­li­nė, o ne spor­ti­nė – re­gu­liuo­ja­mo il­gio, pla­čiais, pa­minkš­tin­tais dir­žais. Reg­la­men­tuo­ja­mas tuš­čios kup­ri­nės svo­ris pra­di­nių kla­sių moks­lei­viams – ne dau­giau kaip 700 gra­mų, vy­res­nių­jų kla­sių moks­lei­viams – ne dau­giau kaip ki­log­ra­mas.

„Ne­ša­mos kup­ri­nės apa­čia ne­tu­ri bū­ti že­miau mo­ki­nio juos­mens, ne ties sėd­me­ni­mis, kaip daž­nai ten­ka ma­ty­ti, – įspėja spe­cia­lis­tė. – Sun­kiau­sius daik­tus kup­ri­nė­je rei­kė­tų dė­ti taip, kad ne­šant jie bū­tų ar­čiau­siai nu­ga­ros.“

M. Visockienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų